Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Malé Straně straně Radecký, proč ne Cimrman?

 Spolek Radecký usiluje o navrácení sochy maršála Radeckého na Malostranské náměstí. Když se řekne Radecký, vzpomenu si na Švejka. Chtějí nám osvícení stavitelé pomníku osvěžit paměť?  

V úvodní části Švejka čteme:

Bajonety svítily v záři slunce a na Malé Straně obrátil se Švejk před pomníkem Radeckého k zástupu, který je vyprovázel: "Na Bělehrad! Na Bělehrad!"

A maršálek Radecký snivě se díval ze svého pomníku za vzdalujícím se dobrým vojákem Švejkem s rekrutskou kytkou na kabátě, kulhajícím na starých berlích, zatímco sděloval nějaký vážný pán lidem kolem, že vedou dezentéra.

 

Radecký cválal dosud na svém oři v lapidáriu. A najednou se dozvídáme: „Radní naší městské části podpořili záměr navrátit pomník maršála Josefa Václava Radeckého z Radče na náměstí, kde stál od roku 1858 do roku 1919,“ uvedla oficiální stránka

Prahy 1 na svém Facebooku. Kromě radních se nápad se líbí také Karlu Schwarzenbergovi, jehož předek Karel Filip Radeckému šéfoval.

 

Jak z novodobé historie známo, padl návrh, že by se zde dobře vyjímala socha Járy Cimrmana, avšak protagonisté divadla Járy Cimrmana usoudili, že v místě pomníku Radeckého vede trolej a koleje pro tramvaje, a tak od svého záměru moudře ustoupili. Přitom návrh, jak by socha měla vypadat (varianta brod) byl již popsán v osvětovém semináři před hrou Vražda v salónním coupé. Radní Prahy 1 usoudili jinak. Pomník bude umístěn v rámci projektu rekonstrukce Malostranského náměstí, a můžeme doufat, že architekti nezapomenou na koleje. Možná by to příliš nevadilo, neboť na Malé Straně narazíte leda na turisty a poslance, a ti ať si chodí pěšky.

 

S děním kolem soch se v poslední době roztrhl pytel. Než se člověk ohlédne, je sloup na Staromáku, Koněv fuč, Čerčil počmáraný, Vlasovci v Řeporyjích, na startu je Marie Terezie ztvárněná jako kuželka a bůh ví, co se ještě chystá. Bojím o jezdeckou sochu Jana Žižky, říká se, že to byl lapka a husité plenili kostely. Možná si již někdo z vyšších kruhů duchovních naň brousí zuby, ale nemalujme čerta na zeď. Socha je tak mohutná, že s ní jen tak nikdo nepohne.

 

Zajímalo by mne, jaký má vlastně celá akce se sochou Radeckého smysl? Rok 1989 měl být jakýsi pomyslný návrat k ideálům první republiky. Nedivím se, že jsou odstraňovány sochy komunistů, nedivím se, že jsou přejmenovávány ulice a náměstí a vůbec všechno, co by nám mohlo připomínat v jakém marasmu jsme žili, abychom si uvědomili, že teprve nyní je dobře. Ale co nám má říct Radecký?

 

Když už socha, tak jedině Jára Cimrman! Přesně to, si shodou okolností, přejí recesisté. Dovoluji si citovat profesora Smoljaka, předsedu komise pro zbudování Cimrmanova pomníku: „Postavit na místě pomníku maršála Radeckého, tohoto českého pomahače Habsburků, pomník Járy Cimrmana, který Habsburkům nikdy s ničím nepomohl, zdálo se nám naprosto logické.“ Nelze s profesorem Smoljakem nesouhlasit.

 

Jako doklad že v knize Osudy dobrého vojáka Švejka je Maršálek Radecký vzpomenut vícekrát, dovolím si přidat ještě jednu pasáž z této knihy:

„S roztříštěnými údy na polí cti pociťoval zraněný praporečník Hrt, jak na něho hledí maršálek Radecký. Hodný zraněný praporečník ještě svíral v tuhnoucí pravicí zlatou medaili v křečovitém nadšení. Při pohledu na vznešeného maršálka oživl se ještě jednou tepot jeho srdce a zchromlým tělem pronikl poslední zbytek síly a umírající pokoušel se s nadlidskou námahou plížiti se vstříc svému maršálkovi. ‚Popřej si klidu, můj hodný vojíne,‘ zvolal k němu maršálek, sestoupil s koně a chtěl mu podati ruku. ‚Nejde to, pane maršálku,‘ řekl umírající vojín, ‚mám obě ruce uraženy, ale o jedno prosím. Sdělte mně plnou pravdu: Je ta bitva zcela dobyta?‘ ‚Docela, milý brachu,‘ pravil laskavě polní maršálek.“

 

Snad radní počítají s tím, že pamětníci Velké války a Bitvy národů již vymřeli, tudíž nebude nikoho, kdo by proti soše protestoval. Je paradoxem, že i oni se zřejmě poučili ze slov našeho českého génia Járy Cimrmana:

„Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat…“

https://www.denik.cz/regiony/praha-1-socha-marsal-radecky-malostranske-namesti-jara-cimrman-petice.html

http://www.radecky.org/

https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/socha-marie-terezie-praha-6-kuzelka-figurka-pirati-konev-model-park-tunel-blanka.html

Autor: Jan Lněnička | pátek 31.7.2020 11:07 | karma článku: 11,62 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 25,69 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 32,82 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Koudelka, přestaňte už rozklepávat nejtek a sežeňte nějaké kompro!

A tak Koudelka přestal rozklepávat nejtek a se svými čučkaři s BISky, začal hledat kompro, to kvůli tomu, aby se antisystémové strany nedostaly do eurovoleb, nerozvrátily nám demokracii a nevehnaly nás do náručí Ruska.

7.4.2024 v 16:38 | Karma: 37,33 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Putin složil zbraně – morální převaha českých chciválků potvrzena!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat.

1.4.2024 v 14:53 | Karma: 31,52 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Jsou pomníky padlých sovětských vojáků bezpečnostním rizikem pro stát?

Dalšími riziky jsou: starci, mládež, česká, maďarská a slovenská vláda, chcimíři, chciválkové, Putin, Biden, Fiala, green deal, fosilní lobby, zemědělci, umělá inteligence, Rusko, NATO, BRICS - stačí si vybrat.

24.3.2024 v 13:42 | Karma: 34,31 | Přečteno: 928x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 386
  • Celková karma 29,95
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik