Hlavní obsah

Klíčový svědek dostal od kmotrů severu přes 1,5 milionu. A roky mlčel

Klíčovému svědkovi Petru Kušnierzovi předával podle žalobců peníze obžalovaný podnikatel Daniel Ježek (na snímku přichází k vazebnímu soudu).

Reklama

Obžaloba popisuje, jaké částky inkasoval za mlčení hlavní svědek v dotační kauze od vlivných podnikatelů.

Článek

Když státní zástupce Tomáš Minx popisoval na téměř 700 stránkách obžaloby, jak se podle vyšetřovatelů v kauze ROP Severozápad podvádělo s rozdělováním evropských dotací, nemohl zapomenout na pasáž s vysvětlením, proč se o těchto praktikách řadu let před policisty mlčelo.

Žalobce uvedl, že klíčovému svědkovi Petru Kušnierzovi, který ústecký dotační úřad vedl, dávali někteří aktéři této kauzy peníze, aby o machinacích s dotacemi mlčel.

Kušnierz skutečně roky mlčel, ale pak se to zlomilo.

Na podzim 2015 po jednom z Kušnierzových výslechů spustili policisté nové vyšetřování. A dva roky na to obvinili kvůli machinacím s dotacemi více než dvě desítky lidí.

Na seznamu se objevili tehdy vlivní severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek, bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný nebo další regionální politici.

Kušnierz byl v tomto případě už opakovaně odsouzen, ale policii popsal, jak se po svém prvním propuštění z vazby ve druhé polovině roku 2012 setkal s podnikateli Ježkem a Novákem, tehdy považovanými za bosse severu.

Uvedl, že byl ve špatné finanční situaci a oni mu nabídli práci. „Konkrétně mi nabídli místo obsluhy čerpací stanice, což jsem vzhledem k nízké mzdě odmítl,“ popsal Kušnierz policistům.

Další schůzka se podle něho uskutečnila na počátku roku 2013 v německém městě Marienberg. Kušnierz tvrdí, že mu Ježek a Novák vymlouvali spolupráci s policií. „Na konci schůzky mu za jeho loajalitu předali finanční hotovost ve výši 300 tisíc korun,“ napsal žalobce Minx do obžaloby.

Ježek, jak píše dále státní zástupce, měl později Kušnierzovi zajistit bydlení v nájemním bytě a přes komplice předat dalších zhruba 400 tisíc korun.

Navíc se v obžalobě píše, že Ježek se podílel na další finanční pomoci. Když byl Kušnierz odsouzen, musel uhradit také finanční trest ve výši 750 tisíc korun. Jenže takovou částku neměl.

Uhradila ji nakonec za něj jeho tchyně. Ta uvedla, že jí peníze předal advokát, jenž pracoval i pro Kušnierze a kterého zajistil právě Ježek. A proto žalobce Minx tvrdí, že šlo o další peníze, jež měly motivovat Kušnierze k mlčení.

Ježkův advokát Roman Jelínek uvedl, že za předávání peněz Kušnierzovi jeho klient obviněn není. „Já se k tomu, co je v odůvodnění obžaloby pana státního zástupce, nechci ani vyjadřovat. Tam je řada věcí, které nemají žádnou oporu v důkazech,“ prohlásil Jelínek.

Daniel Ježek pak při jednom z výslechů na policii uvedl, že po něm chtěl Kušnierz i další peníze. Mělo jít o osm až deset milionů korun. Když mu je nedal, začal prý Kušnierz spolupracovat s policií.

Kušnierz vypověděl, že mu jeho bývalá manželka - v době, kdy si odpykával trest ve vězení - řekla, že dostala peníze také od dalších dvou osob.

Částku 50 tisíc jí údajně předal před Vánoci mostecký podnikatel Vladimír R. Slova Kušnierze při výslechu potvrdila i jeho dcera. Uvedla, že její matka řekla, že kdyby nebylo strejdy Ládi, neměli by žádné Vánoce.

„Dále mu jeho bývalá manželka řekla, že v lednu 2014, v době někdy před 18. lednem, jí Michal Petřík prostřednictvím Kamila Havelky předal částku 100 tisíc korun,“ píše se v obžalobě.

Petřík měl firmu, která pro Ústecký kraj připravovala čerpání evropských dotací. Havelka je i v současné době vlivným členem ústecké ČSSD. Oba odmítli, že by Kušnierzovi nějaké peníze předávali.

„Já bych sekretářku nikomu nedělal. Je to absolutní blbost. Řekl jsem to už při výslechu na policii,“ prohlásil Havelka. „Kušnierzovi jsem nikdy žádné peníze nedával, nebyl důvod,“ napsal Petřík.

Vyjádření Vladimíra R. se redakci nepodařilo sehnat.

Reklama

Doporučované