Přibývá Čechů, kteří hrají hazardní hry. Ministerstvo chystá speciální registr

Hazard, poker online. Ilustrační foto.

Čechů, kteří hrají hazardní hry, přibývá

Během srpna by měl začít fungovat registr vyloučených hráčů z hazardních her. Televizi CNN Prima NEWS to potvrdilo ministerstvo financí. Čechů, kteří hrají hazardní hry, totiž stále přibývá a loni prohráli více než 36 miliard korun.

„Dostal jsem se do stadia, kdy jsem hodně prohrával a myslel si, že to dostanu zpátky. Jenomže peníze nikdy nedokážete vyhrát. Začal jsem je shánět všude možně, někdy i takovým pololegálním způsobem, a to už je konec. Měl jsem obrovské deprese,“ říká Petr, pacient vyléčený ze závislosti na hazardu, který si přál zůstat v anonymitě. Sázel na koňské dostihy nebo sportovní utkání.

Ředitel Gambling Ambulance Sananim Marcel Ambrož uvádí, že typickým příznakem závislosti je zvyšování sázek. „A pokud se k tomu přidá fakt, že daný člověk sází v práci, obětuje tomu rodinný život a na nic jiného nemyslí, můžeme hovořit o závislosti,“ vysvětlil Ambrož.

Polovina hráčů měla myšlenky na sebevraždu

Podle dat z výroční zprávy o hazardu se hraní za posledních dvanáct měsíců věnovala až polovina dospělých. A zhruba 145 tisíc lidí starších patnácti let může mít podle odborných odhadů problémy s hraním hazardních her a se závislostí na nich. Patologických hráčů je pak asi padesát procent z tohoto počtu.

Až polovina hráčů měla někdy v životě myšlenky na sebevraždu, včetně vyléčeného pacienta ze závislosti na hazardních hrách, pana Petra. „Byl jsem loser, v neřešitelné situaci. Nebyl jsem schopen se na nic soustředit. Měl jsem problémy v práci, všude. To je strašná situace a nevěděl jsem, jak z toho,“ popisuje své stavy.

I když se hráči přesouvají do on-line prostoru, kde je herna nebo sázková kancelář k dispozici dvacet čtyři hodin denně, podle ředitele Institutu pro regulaci hazardních her Jana Řeholy se stále nejvíce sází na klasické výherní automaty. „Potom následují kurzové sázky a loterie,“ uvádí.

Ministerstvo financí proto připravilo rejstřík lidí, kteří nebudou moci hrát hazardní hry. „Rejstřík umožní jak dobrovolné vyloučení z účasti na hazardních hrách na žádost konkrétní osoby, tak i vyloučení osob, které by se na základě jiných, právních skutečností, hazardních her účastnit neměly. Jedná se zejména o zamezení v hraní příjemcům dávek v hmotné nouzi, dlužníkům v úpadku, osobám, vůči kterým je pravomocně zjištěn úpadek nebo osobám, kterým tak přikázal soud,“ vysvětluje mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Rejstřík fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách by měl být spuštěn během srpna.

Tagy: