Hlavní obsah

Robert Pattinson: Jsem spíš samotář a jako celebrita jsem se opravdu necítil dobře

Právo, Jana Rovenská

Potom, co z něj hvězdu udělala upírská sága Stmívání, točil převážně nezávislé filmy a před světem se dlouho skrýval. Do záře reflektorů se Angličan Robert Pattinson (34) nyní vrací s velkou špionážní sci-fi Tenet a za rok se předvede jako nový Batman.

Foto: Profimedia.cz

Po delší době je Robert Pattinson opět v záři reflektorů.

Článek

Bylo mu jednadvacet, když se mu podařilo získat roli upíra ve Stmívání (2008). Společně s Kristen Stewartovou, která se v tomto blockbusteru blýskla v druhé hlavní úloze po jeho boku, se pak na několik let stali jednou z nejostřeji sledovaných dvojic na světě.

Potom, co Robert zazářil v historickém filmu Miláček (2012), měl slávy dost. Proto až do loňska přijímal role jen v nízkorozpočtových nezávislých filmech.

Natáčel různě po světě, hrál nevinné oběti, outsidery, rebely, lidi trpící paranoií, ať už to byl jeho nekorunovaný král Wall Streetu v thrilleru Cosmoplis (2012), věčně nazlobený samotář v krimi Cesta (2014), muž, který se vydává zachránit bratra v dramatu Dobrý časy (2017), či asistent námořníka notorika, který se začne propadat do šílenství v hororovém Majáku (2019).

Postupně se tak stal jedním z nejzajímavějších současných mladých herců. A když nepracoval? Skrýval se.

„Léta jsem se budil do stavu nervózního napětí. Ve svých dvaadvaceti jsem necítil nic než strach a nejistotu. Jsem spíš samotář a jako celebrita jsem se po Stmívání opravdu necítil dobře. Teď jsem rozhodně mnohem klidnější. Myslím, že je to tím, jak stárnu. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat. Zábavné je ale dokazovat to, co nemusím. Dopracovat se k takovému postoji mi ovšem dalo zabrat,“ přiznává Robert.

Foto: Profimedia.cz

V Miláčkovi jako Georges Duroy s oddanou milenkou v podání Christiny Ricciové.

Koronavirová pandemie ho zastihla v době, kdy se po letech odmítání velkých projektů ocitl uprostřed natáčení dvou očekávaných hollywoodských trháků - Tenetu a Batmana.

„Že jsem získal roli nového Bruce Wayna, jsem se dozvěděl první den natáčení Tenetu. Byl to šílený způsob, jak zahájit práci na akčním sci-fi filmového vizionáře Christophera Nolana. Když po dokončení Tenetu pandemie zarazila natáčení další náročné akční krimi, jakou má být The Batman, byl jsem za přestávku docela vděčný,“ říká.

Pochvala od Kočičí ženy

Hlavní zbraní hrdiny v Tenetu v podání Johna Davida Washingtona, který v temném světě mezinárodní špionáže bojuje o záchranu celého světa, je právě ono slovo Tenet (v překladu princip, dogma). Robert Pattinson se s ním vydává na extrémně komplikovanou misi, v níž pro časoprostor neplatí pravidla tak, jak je známe.

„Dobrodružství, která zažíváme na této cestě plné ohromujících akčních sekvencí ve vzduchu i ve vodě, nemá obdoby. Natáčelo se v Estonsku, Itálii, Norsku, Anglii, Indii, Dánsku a v Americe. Filmování bych popsal jedním slovem – šílené. Něco takového jsem v hereckém životě nezažil,“ přibližuje Pattinson snímek, který poběží od poloviny srpna i v českých kinech.

A co se Batmana týče? Roli „vyfoukl“ Benu Affleckovi, který si ji zkusil ve filmu Batman vs. Superman. Robert ale nechce předvést nějakého pozlaceného dokonalého superhrdinu, naopak naznačil, že našel v roli prostor, který mu umožní vytvořit zcela jedinečnou a dosud neznámou podobu kultovního reka.

Foto: Profimedia.cz

V klaustrofobním hororovém Majáku podává úžasný výkon společně s Willem Dafoem.

Zoe Kravitzová, která v Batmanovi ztvární Kočičí ženu, si prý už při kamerových zkouškách byla jistá, že je Robert pro tuto roli jako stvořený. „Je úžasný člověk a přemýšlivý herec. Jsem nadšená, že ho mám jako partnera. Vím, že mi vždycky bude krýt záda,“ prohlásila.

Zoe Kravitzová uvádí Všechny moje lásky

Film

V hospodě s kytarou

Pohledný Pattinson se narodil v Londýně jako nejmladší ze tří dětí Clare Charltonové, asistentce v modelingové agentuře, a Richardu Pattinsonovi, prodejci historických automobilů. Od dětství miloval hudbu – na kytaru a klavír se začal učit ve čtyřech letech.

„Vždycky jsem chtěl být muzikantem, o hraní jsem nepřemýšlel. Ve třinácti jsem ale na doporučení otce, který mě tím chtěl zbavit mé nesmělosti, začal chodit do místního amatérského divadelního klubu a časem i na filmové konkurzy. Ještě ve dvaceti jsem ale jen hrál na kytaru v hospodách kolem Londýna a zpíval vlastní písně pod pseudonymem Bobby Dupe. Pak přišla role ve Stmívání.“

Jednu chvíli byl tedy hudebníkem na volné noze, v další ho Twilight proměnil v druhého nejlépe placeného britského herce.

Monogamista v lásce

Přestože má miliony fanynek po celém světě, střídal ženy jen na plátně. S Kristen Stewartovou netvořili pár jen ve Stmívání, ale i ve skutečnosti. Láska jim vydržela pět let.

Tři roky chodil s britskou zpěvačkou Tahliah Barnettovou, známou jako FKA Twigs, jeho třetí přítelkyní je britská modelka a herečka Suki Waterhouseová (28), se kterou se údajně nedávno zasnoubil. Svůj soukromý život si ale velice pečlivě chrání a nechce, aby do něj kdokoli zasahoval.

Rolí sehrál celou lavinu, rád si zavzpomíná například na Miláčka ze stejnojmenného filmu natočeného podle slavného románu Guye de Maupassanta z 19. století. Tehdy byl nadšený z velké příležitosti; role pro něj znamenala obrat v kariéře o sto osmdesát stupňů.

„Georges alias Miláček nemá svědomí, je darebák. Ve Twilight sáze jsem hrál slušného upíra Edwarda, který si potrpí na galantnost. Ten by jistě nikdy neschválil odporné způsoby, jimiž se Georges dostává k moci. Chtěl jsem se tehdy vyvíjet jako charakterní herec a v Miláčkovi se mi k tomu naskytla ohromná šance,“ vysvětluje Pattinson.

Na milostné scény s ním dodnes nezapomněly slavné herečky, které ve filmu dostal do postele, jako Uma Thurmanová či Kristin Scott Thomasová. Jednu z jeho milenek ztvárnila i Christina Ricciová, jež mu byla věkově nejblíž. „Na všechny z nás tehdy udělal velký dojem, je to mladý gentleman. Jeho dívce ho trochu závidím,“ přiznala po pár letech.

A jak je vidět z hodnocení jeho charakteru budoucí Kočičí ženou Zoe Kravitzovou, sedí na něj tato charakteristika dodnes.

Víte, že…
Mezi své herecké idoly počítá Jacka Nicholsona, Marlona Branda a Jeana-Paula Belmonda.
Roku 2018 byl největší zahraniční hvězdou 53. ročníku MFF Karlovy Vary.
Rozsáhlá je jeho charitativní aktivita. Podporuje organizace, které bojují proti sexuálnímu obchodování s lidmi, přispívá na výzkum rakoviny prostaty. V dobročinných aukcích vydražil například i vlastní kytaru.
Jako hudebník se profiloval i ve filmu. Jen namátkou: nazpíval dvě písně na soundtrack k filmu Stmívání – Never Think a Let Me Sign. Před pěti lety získal ocenění udílené nejvlivnějším hudebníkům v Hollywoodu. Loni ve spolupráci s britskou rockovou kapelou Tindersticks vydal píseň Willow pro soundtrack k filmu High Life.
Jako teenager se věnoval modelingu. Coby dospělý se v únoru 2016 stal tváří značky Dior.
Podporuje anglický fotbalový klub Arsenal FC.

Reklama

Výběr článků

Načítám