Před 465 lety se narodil Magistr Kelly: Ze zoufalství vypil jed | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Před 465 lety se narodil Magistr Kelly: Ze zoufalství vypil jed

Socha mistra Kellyho.
Socha mistra Kellyho. (archiv Blesku)

Elixír mládí a tuny zlata slibovali panovníkům slovutní vědci, mágové i šarlatáni. Málokdo však oslnil u císařského dvora jako Edward Kelly (†42), anglický alchymista, který nakonec skončil ve výkalech pod mosteckým hradem.

Osud Edwarda Talbota (†42), známého jako Kelly či Kelley, by vydal na seriál. Zažil slávu i pád na úplné dno. Doslova. A to přitom vyráběl zlato ze rtuti, byl jen krok od odhalení kamene mudrců či elixíru mládí! Trpěl za pravdu? Tedy alespoň to tvrdil. „Odvažuji se doufat, že příští generace budou obeznámeny s mým životem a mou osobností, abych se mohl řadit k těm, jež mnoho vytrpěli pro pravdu,“ napsal v úvodu svého pojednání o kameni mudrců. Ve známost ale vešel jako šarlatán, který si omotal kolem prstu i císaře Rudolfa II. (†60). Ten Kellymu uvěřil, že opravdu vyrobil kousíček zlata. Vydělal majlant Známý alchymista se narodil 1. srpna 1555 v anglickém Worchestru. Podstatnou část života však prožil v Čechách, na dvoře Viléma z Rožmberka (†57) v Třeboni, v Jílovém u Prahy a nakonec v Mostě. Především ale v hlavním městě království, kde mimo jiné získal rytířský titul a vydělal obrovské sumy peněz... aby později skončil vysmívaný, osamělý a zadlužený.

Osudný pád do stoky

O vše přišel v roce 1591, když v souboji, které vladař mimochodem zakazoval, zabil svého soka. Hrozil mu trest smrti. Císař jej ale změnil na doživotní žalář na Křivoklátě. Kelly se odtud snažil prchnout, při útěku si však roztříštil koleno natolik, že mu byla amputována noha a místo ní dostal dřevěnou. Přesunut byl poté do cely mosteckého hradu Hněvín. Když chtěl znovu utéct, spadl do stoky plné výkalů. A co hůř – vážně si poranil koleno zdravé nohy. Přestože mu poté císař udělil milost a vrátil majetek, štěstí mu to nepřineslo. Trpěl tak nevýslovnými bolestmi, že se ze zoufalství rozhodl spáchat sebevraždu a vypil jed. Tak skončil kdysi věhlasný alchymista – bez obřadu a beze svědků bylo jeho tělo zahrabáno u hřbitovní zdi.

Nedostudovaný podvodník

I když ambiciózní Kelly studia na univerzitě v Oxfordu nedokončil, celý život tituly užíval a toužil po uznání. I za cenu podvodu! Hned první se mu vymstil. V advokátní kanceláři, kde chvíli pracoval, padělal úřední listiny. Za trest přišel o boltce na obou uších, což pak zakrýval dlouhými vlasy. „Dryáčník lačný peněz, žvanivý dobrodruh se skobovitým nosem a myšími očky...“ popisovali alchymistu jeho odpůrci. Příznivce ale očaroval svou štíhlou vysokou postavou a plnovousem, který mu propůjčoval čarodějnický vzhled.

Víte, že...

...do Prahy přicestoval Kelly po boku věhlasného mystika Johna Dee (†81) v létě 1584? Oba tehdy padli v podezření, že jsou tajnými agenty anglické královny Alžběty I.

Vyrobte si zlato jako on

Tajemství přípravy elixíru života či kamene mudrců se nedochovalo, ale jaký je zázračný recept na výrobu zlata podle dobových alchymistů? „Vezmi jeden díl sublimované a fixované rtuti, fixovaného arseniku a stříbrných pilin. Vytvořenou směs na kameni rozetři na prášek a nasyť roztokem salmiaku. Potom přistup k žíhání, k rozpouštění. Až získáš roztok, dej jej do teplé vody, abys jej potom mohl destilovat. Až se ti bude zdát destilace ukončenou, dej svoji hmotu do skleněné retorty. Zahusti a spatříš substanci, jasnou a tvrdou, podobnou krystalické formě...“ Škoda, že receptura z anonymního rukopisu z 16. století nefunguje.

Chopil se ho herec Plachý

Poměrně věrně byl Kelly ztvárněn ve dvoudílné veselohře Císařův pekař a Pekařův císař (1951), kde si ho zahrál Jiří Plachý st. (†53). Dvojroli pekaře Matěje a císaře Rudolfa II. pak Jan Werich (†75). I tady Kelly slibuje elixír mládí a zlato a zjevuje pro císaře nadpozemskou krásku Sirael (Nataša Gollová †76).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.