TOPlist

V USA zatkli podezřelé z obřího hacknutí Twitteru. Mozkem operace byl teenager

pouta zatceni arrest

Ve Spojených státech postupně zatkli tři osoby obviněné z nedávného masivního útoku na Twitter. Útočníci tehdy získali přístup k množství prominentních účtů, mezi nimiž byli i politici jako Barrack Obama, nebo třeba firma Apple.

https://twitter.com/TwitterComms/status/1289267856333402112?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1289267856333402112%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theverge.com%2F2020%2F7%2F31%2F21349920%2Ftwitter-hack-arrest-florida-teen-fbi-irs-secret-service

Zajímavé je, že nejstaršímu z obviněných je 22 let. Pomyslný „mozek“ operace je pak ale údajně teprve sedmnáctiletý mladík. Nízký věk mu však nepomůže, státní zástupce ho chce soudit jako dospělého. Důvodem má být závažnost činu, „obrovské množství“ vylákaných peněz a hrozba, že jeho operace mohla „destabilizovat finanční trhy v Americe a na celém světě“.

Ve hře jsou vysoké tresty

Jak již bylo řečeno, hlavní roli v případu měl hrát sedmnáctiletý Graham Clark z Floridy. Zatčen byl brzy ráno 31. července při akci, na níž se podílela FBI, IRS, floridská policie a Tajná služba USA. Clark podle dokumentů předložených soudu přesvědčil zaměstnance Twitteru, že je jeho spolupracovník z IT oddělení.

Tímto způsobem získal přístup k jeho přihlašovacím údajům, s jejichž využitím už následně mohl ovládat jednotlivé účty, resp. obejít jejich zabezpečení. Údajně také získal přístup k části soukromých zpráv a blíže nespecifikovaná data z některých profilů i archivoval.

Hacker (zdroj: Unsplash.com)
Ilustrační obrázek

Clark je nyní ve vazbě a čelí více než 30 obviněním. Namátkou je viněn z organizování podvodu, krádeže identity, neoprávněného přístupu k počítačovému systému, nebo třeba zneužití osobních informací. Protože je viněn z ekonomického podvodu přesahujícího 100 tisíc dolarů (2,28 mil. Kč), může být podle floridských zákonů souzen jako dospělý. Výše hrozícího trestu zveřejněna nebyla, ovšem zřejmě je vysoká.

obvineni hack twitter
Úryvek z trestního oznámení proti jednomu ze spolupachatelů

Tomu totiž odpovídají obvinění jeho dospělých kompliců, u nichž možné výše trestů známe. Dvaadvacetiletý Nima Fazeli z Orlanda vystupující pod nickem „Rolex“, byl obviněn z „vniknutí do počítače“, za což mu hrozí pokuta 250 tisíc USD (5,6 mil. Kč) a až pět let vězení. Závažnější pak je obvinění devatenáctiletého Masona Shepparda, občana Spojeného království.

Ten vystupoval pod nickem „Chaewon“ a podle vyšetřovatelů zajišťoval transfer vylákaných peněz přes různé burzy zabývající se směnou kryptoměn. Za to byl obviněn kromě „vniknutí do počítače“ také z praní špinavých peněz a konspirace za účelem bankovního podvodu. Za tyto trestné činy mu v USA hrozí 20 let ve vězení a pokuta čtvrt milionu dolarů.

Není bez zajímavosti, že komplice úřady odhalily mimo jiné proto, že použili své řidičské průkazy k registraci na burzách využitých k podvodu.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku