Maminka.czKojení

Pivo zvyšuje tvorbu mléka. Mýty o tom, co mají jíst a pít kojící matky

Gabriela Kolinová 29.  11.  2020
Jíst za dva, pít hodně mléka, ale rozhodně se vyhýbat perlivým nápojům. Také jako kojící máma slýcháte spoustu rad? Tak tyhle rozhodně neplatí. Co byste naopak měla jíst? To se dozvíte v našem videu!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

MÝTUS Č. 1: Jezte za dva

Jíst za dva při tvorbě mateřského mléka rozhodně nepomáhá! Důležitá je pestrá strava v menších porcích a v pravidelných intervalech častěji. Najíst se v klidu a nedoplňovat energii sladkostmi, pečivem a slazenými nápoji. 

MÝTUS Č. 2: Perlivá minerální voda způsobuje nadýmání bříška miminka

Mateřské mléko se tvoří z krve. Bublinky z minerální vody se do krve nedostávají, proto něco takového jako perlivé mléko rozhodně naše děťátko neochutná. 

MÝTUS Č. 3: Když kojíš, musíš pít hodně mléka

Laktace je ovlivněna zejména hormonální činností a stimulací bradavek při sání. Množství mléka se tvoří podle toho, kolik dítě vypije a potřebuje, ne podle toho, kolik toho sníme nebo vypijeme my. A ani kravské mléko nemá zázračnější moc než samotné tělo matky a příroda. Na druhé straně právě nadbytek konzumace kravského mléka se spojuje s nejčastějšími alergickými reakcemi miminek od bolení bříška po kožní problémy, takže bychom to s pitím kakaa, jedením müsli nebo jogurtů neměly přehánět. 

MÝTUS Č. 4: Kostička čokolády způsobí bolavé bříško miminka

Čokoláda obsahuje theobromin a kofein, které mají budicí účinky, a navíc může způsobovat zácpu. Rozhodně ale není pravda, že nutně musí mít miminko po jedné kostičce čokolády bolení bříška po celý den. Někteří zmiňují i možné alergické reakce. Zejména u alergií v rodině by se v souvislosti s čokoládou mohl objevit nebo zhoršit ekzém. To ale není nezbytné pravidlo. Jestliže si bez čokolády nemůžete život představit, určitě ji vyzkoušejte. Když vypozorujete, že vašemu miminku nedělá dobře, jednoduše ji na nějaký čas vynecháte. Jinak není žádný důvod, proč si ji nedat. 

MÝTUS Č. 5: Pivo zvyšuje tvorbu mléka

Častokrát uslyšíte, že pivo zvyšuje tvorbu mléka, ale tato skutečnost není nikterak ověřená, a proto ji berte s rezervou. Jestliže však jednou za čas skleničce neodoláte, dejte si ji až těsně po kojení a na další počkejte alespoň dvě nebo tři hodiny. Ani kávu si nemusíte úplně odpírat, ale rozhodně ji omezte. 

Kojící matky jako bohyně! Kontroverzní fotky nafotila jako reakci na kritiku
Kojení školáků je normální, tvrdí máma, jež kojila sedmiletou dceru
Témata: Zdraví, Kojení, Výživa a stravování, Miminko, Kojenec, příroda, mýty, Čokoláda, Strava, Tvor, Kojící matka, Nadbytek, Mléko, Tvorba, Jídlo, Jak, Mýtus, Bříško, Nápoj, Theo, Stimul, Pivo, Zdraví na Heureka.cz