Jak napsat správný životopis?

Rozhodli jste se, že ve své kariéře maličko postoupíte a uděláte změnu? Chcete si aktivně hledat novou práci, protože je to pro vás a vaší kariéru posun směrem k lepšímu? Určitě do toho jděte, pokud to tak cítíte. Než být nešťastní v práci, ve které aktuálně jste, je lepší hledat něco jiného, co vás naplní a krom finanční jistoty vám poskytne také dobrý pocit, kariérní růst i možnost stále se rozvíjet a stoupat výš a výš. V takovém případě musíte mít dobrý životopis, protože ten je základem všeho. Nevíte, jak na něj.

Co je potřeba udělat?

Mít dobrý životopis. To bez debat. Od dob, kdy jste psali životopis, už nějaká ta doba uplynula, proto je důležité zamyslet se, možná si něco nastudovat a napsat životopis tak, aby vás personalisté pozvali na pohovor. Co do něj napsat? Nad čím raději mávnout rukou? Jak jej napsat? Životopis je vlastně taková kostka vaší pracovní kariéry. Není nutné do něj psát vše, pouze ty důležité a relevantní věci. Jak na to?

Postačí jedna stránka

Životopis je vlastně takový prodejní text, taková reklama. Vy prodáváte sebe a je nutno se prodat dobře. Nedělejte z toho slohovou práci, která zaměstná personalisty na dlouhé minuty. Na jejich stůl se dostanou desítky životopisů. Naopak pište v krátkých jasných odrážkách.

Jak psát?

Nejlépe na počítači, protože právě e-mailem posíláte pracovní životopisy nejčastěji. Jak vše napsat? Úhledně, v jednom stylu a pozor na písmo. Zabývejte se velikostí, vyhněte se kurzívě, tučně označujte jen to, co je skutečně důležité. Ideální jsou písma jako Time New Roman,Calibri nebo Arial.

Stop zbytečnostem

Ne nadarmo jsou lidé, kteří mají hned několik životopisů a posílají je podle zaměření. Asi vám bude hra na kytaru nebo schopnost organizace akcí ve strojírenském průmyslu a naopak, umění jezdit s bagrem neoslní v administrativě nebo obchodním odvětví. Zaměřte se tedy na to, co vám může pomoci při konkrétní práci. Nepište také informace jako práce s počítačem, v dnešní době si s ním poradí minimálně na základní úrovni snad každý.

Právě v poslední době

Pracujete dlouhou dobu? Ty starší pracovní zkušenosti popisujte lehce a jednoduše, zaměřte se víc na ty nové. Ty jsou totiž stěžejní pro zaměstnavatele, protože to aktuálně máte v paměti, zažité. Zdůrazňujte věci, které vás na bývalé práci zaujmou, které by mohly zaujmout také vašeho budoucího zaměstnavatele.

Nepřehlédněte: Jak si obhájit vlastní názor bez nutnosti hádky?

Pozor na gramatiku

Poslat životopis s chybami je neomluvitelné. Životopis si napište, zkontrolujte a ideálně zkontrolujte ještě za den či dva. Uvidíte, že najdete nějakou chybu či něco, co by stálo za vylepšení. Můžete nechat na životopis nahlédnout také někoho nezávislého, který vám dá cennou zpětnou vazbu.

Autor: Zuzana Žáková
zavřít reklamu