TOPlist

Crew Dragon s astronauty míří zpět na Zem, přistání je plánováno na večer. Jak přenos sledovat?

spacex crew dragon nasa crew

Pět minut po půl druhé ráno našeho času došlo k odpojení lodi Crew Dragon od ISS. Ta následně absolvovala sérii zážehů, pomocí nichž se pomalu a bezpečně vzdálila od Mezinárodní vesmírné stanice. Nyní astronauti Douglas Hurley a Robert Behnken míří zpět k Zemi, což jim bude trvat ještě několik hodin.

V 20:41 našeho času pak má přijít finální dosednutí první soukromé lodi s lidskou posádkou na hladinu oceánu. Přímý přenos můžete sledovat buď na NASA TV, nebo na kanálu SpaceX. Oba streamy jsou identické. Po přistání vám samozřejmě nabídneme i shrnující článek.

Aktualizováno ve 20:48: Vyvrcholení historické mise: SpaceX hlásí úspěšný návrat, astronauti jsou zpět na Zemi

Napínavé završení historické mise

Když 30. května lidská posádka úspěšně odstartovala v lodi Crew Dragon nesené raketou Falcon 9 k ISS, psali jsme o historickém úspěchu. A tím bezchybný start a spojení s ISS skutečně nepochybně byl. Poprvé v historii totiž soukromá společnost ve své režii vlastní raketou a lodí dopravila lidi na ISS. Ovšem dnešní návrat není o nic méně důležitý.

Astronauti na ISS strávili více než 60 dní, během nichž se věnovali vědeckým pokusům a jeden z nich dokonce opakovaně vystoupil do volného vesmíru. Skutečným posláním mise označené Crew Demo–2 však je finální test lodi Crew Dragon, která bude nejen americké astronauty dopravovat na ISS místo ruských Sojuzů.

Poslední velkou zkouškou, po níž bude misi možné označit za skutečně úspěšnou, je dnešní přistání, resp. průlet atmosférou. Do ní Crew Dragon vstoupí rychlostí asi 27 000 km/h, kvůli čemuž vnější plášť krátkodobě zasáhnou teploty až 1 926 °C. Posádku před tímto žárem chrání termální štít.

dragon entry burn spacex

Sám Elon Musk ale přiznal, že má z této fáze největší obavy. Ačkoliv vše bylo mnohokrát testováno a simulováno, stále mu prý trochu dělá starosti asymetrický design Crew Dragonu, který by mohl způsobit rotaci během průletu atmosférou. A pokud by rotace byla příliš rychlá, je podle Muska teoretická možnost, že by se horká plasma zachytila do výdechů únikových motorů SuperDraco a přehřála kritické části lodi, čímž by se mohla stát neovladatelnou. Nutno však říct, že jde o zcela teoretický problém, loď prošla množstvím testů a byla schválena NASA, jde zkrátka jen o nejkritičtější fázi letu.

Kde a kdy sledovat?

Jak již bylo řečeno v úvodu, přenos lze sledovat už nyní na YouTube kanálech NASA a SpaceX. Zajímavá část začne ale v 19:44 našeho času, kdy loď „odstřelí“ servisní modul s nepotřebným vybavením. O pět minut později pak dojde k zažehnutí motorů, které loď z oběžné dráhy pošlou do atmosféry. Krátce před přistáním plánovaným u pobřeží Floridy v 20:41 pak dojde ještě k vysunutí brzdicích padáků Mark 3.

crew dragon padaky
Na těchto padácích Crew Dragon zamíří na hladinu oceánu. Starší snímek pochází z testování.

Všechny tyto fáze probíhají zcela automaticky. Lidský zásah přijde teprve po přistání, kdy celou vesmírnou loď i s astronauty vyzvedne loď GO Navigator SpaceX a dopraví je na pevninu.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku