Hlavní obsah

Prodej Newcastlu ztroskotal. V Anglii další petrodolary zatím nezavoní

Foto: Profimedia.cz

Newcastle se neprodal a část fotbalové veřejnosti slaví. Anglie ale možná přišla o tým podobného ražení, jako je Manchester City či Chelsea.

Reklama

Obchod, který měl z Newcastlu výhledově udělat možná i nejbohatší klub světa, nevyšel. Část fotbalové veřejnosti slaví. Na ostrovech ale přišli o tým, který mohl finančním podhoubím napodobit Manchester City nebo Chelsea.

Článek

Prodej tradičního anglického klubu nakonec ztroskotal a saúdskoarabský princ Mohamed bin Salmán Newcastle United nekoupí. Anglie tak přišla o možnost mít dalšího finančně velmi stabilního klubového majitele.

Jednání o odkupu přitom probíhala už od dubna, kdy na stole přistála první oficiální nabídka. Příznivci neoblíbený majitel severoanglického klubu Mike Ashley měl od zájemců ze Saúdské Arábie dostat 300 milionů liber, tedy astronomických 8,7 miliardy korun.

Problém ale představoval jeden z největších sponzorů Premier League, a to katarská televizní společnost beIN Sports. Ta na nejslavnější klubovou soutěž světa vlastní vysílací práva a v Saúdské Arábii měla problém s kradenými streamy, které právě korunní princ v klidu přehlížel.

Jednání se táhla přes tři měsíce. Když už se zdálo, že je vše vyřešené, objevil se další problém. Převzetí Newcastlu arabskou investiční skupinou mělo potvrdit vedení Premier League, a to po kontrole bezúhonnosti potencionálních nových majitelů. Celý proces se ale značně prodlužoval a Mohamed bin Salmán, v jehož hlavě nebo blízkém okolí vznikl plán na vraždu novináře Džamála Chášakdžího, se tak z obchodu nakonec rozhodl vycouvat.

Na ostrovech si fanoušci, a veřejnost celkově, velmi zakládají na tradici. Konkrétně Newcastle United je jeden z týmů, který se nadšencům vybaví ve spojitosti s anglickou kopanou mezi prvními. I kvůli tomu tak část z nich výsledek jednání kvituje. Britští gentlemani prostě nechtějí další „ropný“ tým, který by se „spojil“ se zemí s více než problematickými demokratickými standardy.

Podobné myšlenky ale jakoby zastínily ještě nedávnou historii a příběh Manchestru City, potažmo londýnské Chelsea. Loňský vítěz Premier League se ještě před 12 lety pohyboval maximálně ve středu tabulky. Chelsea se před investicí ruského oligarchy Romana Abramoviče zase topila v dluzích.

Citizens před vstupem investorů ze Spojených arabských emirátů v roce 2008 byli rádi, že hrají Premier League, natož aby uvažovali o účasti v evropských pohárech či dokonce o titulu.

O něco lepší vzpomínky na minulost mají na Stamford Bridge, kde před vstupem movitého Abramoviče v roce 2003 přeci jen slavili nějaké úspěchy. I tak ale nástup rusko-izraelského miliardáře fanoušci Chelsea s odstupem času hodnotí velmi kladně, ještě aby ne. Podnikatel do klubu napumpoval miliardy, oddlužil ho a dostal natrvalo mezi elitu.

Foto: Profimedia.cz

Chelsea v roce 2012 dokonce vyhrála Ligu mistrů. Ve finále porazila i díky Petru Čechovi Bayern Mnichov na penalty.

Něco podobného mohli zažít i příznivci Newcastlu United. V případě odkupu korunním princem Saúdské Arábie by se klub ze středu tabulky okamžitě stal aspirantem na umístění v první šestce.

Vždyť arabský investor měl v plánu přivést hvězdné posily. Spekulovalo se o příchodu Velšana Geretha Balea či nejlepšího střelce evropských soutěží Cira Immobileho z Lazia. V médiích se ve spojitosti s tradičním anglickým klubem objevovalo i jméno českého střelce Patrika Schicka.

Podobné nákupy jsou ale prozatím v nedohlednu a v Newcastlu se budou muset znovu soustředit na tvrdou práci. Prodej klubu jiným zájemcům ale zatím vyloučený není.

Reklama

Doporučované