Méně krádeží, více vražd. Kriminalita během nouzového stavu výrazně klesla, ukazují statistiky

Zavřené továrny, obchody i restaurace, vyprázdněné ulice a taky výrazně nižší kriminalita. Tak vypadalo Česko na jaře během vyhlášeného nouzového stavu. Za první pololetí letošního roku policie registrovala zhruba o 12 procent méně trestných činů než ve stejném období loni. Podle žalobců jsou důvodem vládní opatření proti šíření koronaviru.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR (ilustrační foto)

O několik procent se zvýšil počet vloupání. Více bylo také případů šíření poplašné zprávy (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Výrazně ubylo krádeží, násilné nebo třeba majetkové a hospodářské kriminality. Přibylo ale vražd. Zatímco v prvním pololetí loňského roku jich policie registrovala 55, za stejné období letos to bylo 67. S koronavirovou krizí to ale nesouvisí.

„V letošním roce evidujeme více vražd než v loňském roce, což je zajímavé především z toho důvodu, že největší nápad byl letos v lednu či únoru. To znamená v období, které ještě nebyl nijak poznamenáno koronavirovou krizí,“ vysvětluje pro Radiožurnál mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Policisté řeší během nouzového stavu desítky přestupků. Řidiči v Brně naměřili 188 km/h

Číst článek

O několik procent se zvýšil počet vloupání. Více bylo také případů šíření poplašné zprávy. Nárůst zaznamenali policisté taky u trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství celkový pokles souvisí s opatřeními proti šíření koronaviru. „Je to možné vysvětlit jednak omezením pohybu osob, uzavřením řady provozů a omezením pracovních ale i volnočasových aktivit. Právě i z těchto důvodů zaznamenáváme nejvýraznější pokles u majetkové trestné činnosti,“ říká mluvčí zastupitelství Petr Malý.

„U jiného typu kriminality se příliš čísla nezměnila, jako například u internetové kriminality.“

Pouze hlášené případy

Podle statistik klesl počet případů týrání dětí či jiných členů domácnosti nebo třeba ublížení na zdraví. Zároveň se ale mluvilo o tom, že situace ohledně domácího násilí se zhoršila. Psycholog se zaměřením na mimořádné události Štěpán Vymětal o tom, že by počet těchto případů klesal, pochybuje.

Nouzový stav

Během nouzového stavu platily přísnější tresty například za krádeže, šíření poplašné zprávy nebo nakažlivé nemoci.

Naopak podle něj během nouzového stavu, kdy lidé museli trávit společně doma většinu času, mohl tento druh násilí narůstat. „Na linkách, které jsou zaměřené tímto směrem, došlo k nárůstu hovorů o třicet procent, třeba u dětí na Lince bezpečí s tematikou právě násilí nebo problémů v rodinách,“ popisuje Vymětal.

„Když si představíme, že jsme s násilnou osobou uzavřeni, tak nemáme možnost volat na nějaké linky. Určitá latentní trestná činnost zjevně narůstá.“

Řada obětí se ale vůbec policii neozve. Policejní prezidium v této souvislosti připomíná, že čísla ve statistikách zahrnují pouze hlášené případy.

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme