Improvizace z telefonní budky. Před 96 lety vysílal Radiojournal první sportovní přenos v Evropě

V současné době již pevně patří do repertoáru rozhlasových či televizních stanic, začátky sportovních přenosů ale provází spíše snaha o novinku a zpestření vysílacího programu. Prvním takovým živým přenosem v Evropě bylo boxerské utkání vysílané Radiojournalem, předchůdcem Československého rozhlasu, v roce 1924.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Hojer

Jiří Hojer | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

„Bylo to někdy před prázdninami v roce 1924. Tehdy jsem potkal na Václavském náměstí redaktora Miloše Čtrnáctého, programového šéfa Radiojournalu, který stále hledal nové obohacení a zpestření vysílaných programů,“ vzpomínal zakladatel Československé boxerské unie Jiří Hojer pro Český rozhlas.

Před 90 lety vysílal rozhlas první přenos fotbalového utkání ze zahraničí. Šlo o zápas Slavie ve Vídni

Číst článek

Ten, sám aktivně boxující, pomohl zorganizovat mezinárodní boxerské utkání, které se odehrálo 2. srpna 1924 na tehdejším klusáckém stadionu na Letné. V něm šlo o souboj těžkých vah mezi Františkem Růžičkou, boxujícím pod jménem Frank Rose, a Američanem Rocky Knightem. Na stadion tehdy dorazily asi čtyři tisíce diváků.

Hojer stál asi 20 metrů od ringu u telefonní budky, ze které následně první živý sportovní přenos v Evropě mohl zprostředkovat.

„Když se skončil první a druhý zápas a nastupovala hlavní dvojice, začal řinčet zvonek v telefonní budce. Volali z Kbel, že mám hlásit něco o těch bojích, jak jsem si domluvil s inženýrem Svobodou,“ vzpomínal Jiří Hojer.

„Vzal jsem telefon a na druhé straně se mi představil nějaký rotmistr a říkal, že bude zapisovat moje hlášení o utkání a předávat ho hlasateli Dobrovolnému, který seděl připravený před rádiovým mikrofonem.“

Tlumočení do mikrofonu

První hlasatel Radiojournalu Adolf Dobrovolný poté do vysílání předčítal tento zápis, který poslouchali u veřejného přijímače na Václavském náměstí další tisíce diváků.

„Abychom nejenom dělali reklamu sportu, ale abychom propagovali rozhlas, reprodukovali jsme přes přijímač vysílání ze Kbel procházejícímu se obecenstvu na Václavském náměstí. Bylo tam víc posluchačů než návštěvníků toho boxerského mítinku,“ vzpomínal v roce 1963 rozhlasový technik Karel Koníček, který vysílání boxerského zápasu zajišťoval.

Moderátor byl však nucen komplikovaný postup zjednodušit, jelikož onen rotmistr nestíhal přepisovat Hojerova slova. Sám Dobrovolný si tak vzal k uchu telefon a přenos tlumočil.

„Za chviličku již Rose jde do ringu ve svém barevném plášti ozdobeném ornamenty. Lehce skáče do ringu přes provazy a hned míří k Rockymu,“ tlumočil Dobrovolný.

Mikrofon tehdy vážil deset kilogramů a technici ho museli převážet na vozíku. Proto onu památnou událost, která bývá označována jako první evropský pokus o sportovní reportáž, vysílal Československý rozhlas takto složitě a zprostředkovaně.

Úspěšný přenos

„Hlasatel Dobrovolný mně pak srdečně poděkoval a říkal, že to bylo moc pěkné a zajímavé. A že tento první sportovně-radiový přenos v Evropě se vydařil,“ pochvaloval si Jiří Hojer.

Přenos v Československu vzbudil pozitivní ohlasy. „Zástup posluchačů mohl podrobně v duchu sledovati, co se děje na Letné. Rozumí se, že zprávy zachycovaly i všecky radiové stanice na venkově,“ hlásaly druhý den ráno řádky Národní politiky.

Britská BBC přišla se sportovním přenosem až o dva roky později. Radiojournal téhož roku již vysílal VIII. všesokolský slet a také fotbalové utkání mezi Slavií Praha proti Hungarii Budapešť, o kterém reportoval významný sportovní komentátor Josef Laufer.

mch, jbk, wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme