Duben

Press: Léto v kině Aero

Vydáno dne 01.08.2020
Oblíbené žižkovské kino si zkrátka hospodaří po svém. Kupříkalu letos byly k vidění jak přehlídka filmů Taiky Waititiho, tak tradiční Festival otrlého diváka. A co se chystá na srpen 2020? 
 










 
Hned první den osmého měsíce se uskutečnil maraton v podobě trojité dávky filmů talentovaného amerického režiséra S. Craiga Zahlera. K vidění byly tituly Kosti a skalp, Blok 99 a Na špatné straně, čím pražský biograf navázal na festivaly v Torontu, Benátkách či Sitges. V době, kdy distributoři stále neposílají do kin ambiciózní snímky, uvede Aero starší a pečlivě vybrané, jaké v sobě spojují cinefilní zážitek s podmanivou festivalovou atmosférou často vyprodaného sálu. „V rámci našich původních cyklů hrajeme filmy, za nimiž stojí promyšlená dramaturgie a taky spousta vyjednávání se zahraničními studii. Nyní máme kromě tradičních cyklů jako Bio Senior či Aero naslepo šest speciálních pravidelných cyklů, díky nimž se diváci mohou lépe orientovat v tom, co od daného filmu očekávat a doplňovat si filmový přehled v příslušných oblastech,“ říká ředitel kina Jiří Flígl, který téměř každou speciálku osobně uvádí.

Léty prověřeným dílům je zasvěcen cyklus Legendy. Díky němu si filmoví nadšenci můžou doplnit nebo zopakovat bijáky, které se zapsaly do dějin kinematografie. V srpnu bude na programu druhý celovečerní film Darrena Aronofskyho s názvem Requiem za sen. Drásavě gradující drama, kde se mýtus hledání vlastního štěstí propadá do všestravující závislosti, se proslavil úchvatnými hereckými výkony, ikonickou hudbou Clinta Mansella, ale především revolučním stylovým zpracováním, které z něj udělalo jeden z nejdiskutovanějších filmů své doby.

Přníznivci kvalitních akčňáků si jistě nenechali ujít Demolition Mana. A kdyby jej přeci jen propásli, určitě nepohrdnou Bournovým mýtem s Karlem Rodenem. Z jiného ranku bude muzikál Moulin Rouge. „Bezmála dvacet let po premiéře je Moulin Rouge etalonem mezi filmovými muzikály a filmem, z něhož tryská živá voda. Pokud vás rok 2020 zatím jenom štval, teď je na čase mu to vrátit i s úroky. Přijďte si vyplavit endorfiny a užít si malé noční dobrodružství v Moulin Rouge,“ láká na muzikál Flígl. Mimo realitu všedních dní odvede rovněž japonský animák Paprika - fantaskní příběh zaměřující se na převratný přístroj, který vědcům umožňuje vstupovat do lidských snů. Snímek inspiroval Christophera Nolana k jeho sci-fi thrilleru Počátek, který se v srpnovém programu Aera také objeví.
 
 










 
Konec srpna pak bude patřit kompletní přehlídce celovečerních filmů režiséra Paula Thomase Andersona. Jeho přednosti shrnuje ředitel Aera: „Už v začátcích své tvorby byl přirovnáván k velkým americkým mistrům stříbrného plátna jako Stanley Kubrick, Robert Altman, Martin Scorsese či Orson Welles. Stejně jako tito velikáni, které on sám obdivuje, představuje Anderson nekompromisního filmaře a vytříbeného autora, který naprosto mistrovsky ovládá veškeré výrazové prostředky kinematografie. Také není věrný jednomu žánru, ale naopak natáčí absolutně osobité filmy, které uhranou právě jako unikátní vize a diváky pohltí svými mnohoznačnými postavami, vycizelovanými scénáři a skvělými hereckými ansámbly.“ No, podle nás natočil pouze jeden skvělý počin, a to Až na krev. Naštěstí ani ten při přehlídce nebude chybět. 

Program

3. 8. 20:30 – Moulin Rouge (Popkulturní milníky)
11. 8. 20:30 – Koně se také střílejí (Divoká karta)
13. 8. 20:30 – Requiem za sen (Legendy)
17. 8. 20:30 – Paprika (Mistři animace)
24. 8. 20:30 – Bournův mýtus (Encyklopedie akčního filmu)


FOTO: kinoaero.cz, Vít Bedrna, cinema.de
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Lidé pod schody

Na Blu-ray nedávno vyšla i tahle poněkud bizarní podívaná, pod kterou se podepsal jeden legendární hororový... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz