Tu chytrou karanténu prostě musíte chtít.

Featured Image

Myslel jsem, že se kovidioti v jarních měsících vyřádili, užili si nošení roušek a poslouchání hitu skupiny Mirai, dostatečně se vydováděli udáváním sousedů, kteří nedodržují stanovený odstup na vlastní zahradě, nainstalovali si e-roušku a sdílejí svoji polohu na Mapy.cz a teď už bude klid. Omyl. Šílenost pokračuje.

Předpokládám, že se nenašel nikdo tak debilní, aby si myslel, že zrušením vládních opatření virus zmizí. Jelikož na něj neexistuje vakcína a podle optimistických odhadů bude existovat asi za rok (podle pesimistických nebude existovat nikdy), může se dál šířit. Jediné, co s tím můžeme dělat, je to akceptovat. Vlastně si myslím, že to je super, protože i přes vyšší frekvenci společenských kontaktů a cestování v rámci dovolených je šíření viru v řádu stovek případů za den a tak co máte kurva máte na Seznamu za problém.

Nicméně „technologické“ společnosti se rozhodly zhostit se šance a uspořádat masivní mediální run na plošné fízlování populace alias Chytrou karantérnu. Ano, je to ta samá chytrá karantérna, co na jejím zavedení pracoval před několika měsíci plukovník Prymula a nakonec prohlásil, že začíná v pátek. Jak se dalo očekávat, chytrá karanténa nefunguje podle představ autorů. Vlastně to vypadá, že nefunguje vůbec. Není to sice nic, čeho bychom měli litovat, ale nelze to nekomentovat. Hned od počátku jsem byl přesvědčený, že mediální hvězda a kandidát na Řád bílého lva plukovník Prymula je nepoužitelné lampasácké hovado. Prymulovo C.V. je v podstatě soupis nejrůznějších provarů. Od dalších neschopných kariéristů z hnutí ANO ho odlišovala autoritativní rétorika, což u části veřejnosti vzbudilo dojem, že ví, co dělat. Ve skutečnosti to bylo jen dunění prázdného sudu. Pravděpodobnost, že by tenhle diletant dotáhl do úspěšného konce velký a komunikačně citlivý projekt je asi stejná, jako že bude prase lítat. Což v tomto případě bylo pro nás dobře.

Poptávka po masivním fízlování je tentokrát poháněna nikoli státem a jeho silovými složkami, ale soukromými společnostmi. Ty si přece nenechají jen tak uniknout příležitost sbírat „anonymní“ data o nejširší populaci, protože ta mají obrovskou hodnotu. Mediální potenciál čínské chřipky se jednoho dne vyčerpá, lidé se přestanou chřipčičky bát a začnou s ní žít stejně jako s jinými koronavirovými infekty a možná je právě dneska poslední den, kdy na koronavirový doomsaying někdo vůbec bude reagovat, protože hned zítra se může stát něco, co korona madness totálně upozadí. Lucie Borhyová si nevezme podprdu, Lucie Vondráčková si ji naopak vezme nebo se stane něco obdodbně zásadního a na koronavirus všichni zapomenou.

(Jasně, my všechno smažem, až to skončí, ale jen my skrze média určujeme, kdy to skončí, takže nazdar, my vám ukážeme, že Minority report nebyla scifi, ale něco jako projektová prezentace.)

Hlavni koronabijec je paní redaktorka Zdislava Pokorná. Přináším výběr korona mindfuckingu paní Zdislavy, pro lepší přehled, jak se vyrábí poptávka po něčem, co všichni určitě potřebujeme, aby byl svět lepší.

Poněkud záhadně zni titulek Vážný problém v epidemii. Andrej Babiš už to ví, ale lidem to zatím neřekl. Vážný projekt má spočívat v tom, že stát a jeho orgány nejeví dostatečný zájem o fízlovací projekt několika soukromých subjektů a raději fízují postaru.

V týdnu nás informovala, že nejdůležitější ochrana před šířením viru v Česku nefunguje. Já tedy už ztratil dočista přehled, jaká je tento týden ta nejdůležitejší ochrana, zda jsou to roušky, sociální distancing, nadutý epidemiolog, co posere první poslední nebo něco dalšího, ale v článku se dozvíme, že je to nepřekvapivě Chytrá karanténa. Hygienici údajně nepoužívají výstupy z fízlovací funkce aplikace Mapy.cz, neptají se na data z vládní aplikace e-rouška a vůbec málo fízlují, pardon, málo trasují.kontakty nakažených. Je třeba to napravit.

Říkal jsem si, proč si paní Zdislava vůbec neklade otázku, jak by mohla ta chytrá karanténa pomoci za současné situace, kdy se virus šíří velmi specificky. Rizikové místo jsou nepochybně ubytovny pro zahraniční pracovníky. Pokud totiž chcete například v jižních Čechách něco vyrábět, potřebujete cizince. Ukrajinský nebo rumunský lopaty. Oni ale fungují trochu zvláštním způsobem. V práci jedou dvanáctky nebo šestnácky, z práce dojdou do Kauflandu, koupit si rohlíky, salám a lacinej chlast, společně popijou na ubytovně a znovu od začátku. Do práce chodí nachcípaný, protože mají peníze přesně napočítané a musí zaplatit ty zlodějský agentury, co jim „zprostředkovávají“ práci. Je to novodobé otrokářství, které probíhá v polovině Evropy, v naší zemi a také v koncernu pana premiéra. Vodňanská drůbež je jedním z předních zaměstnavatelů „agenturních“ cizinců v jižních Čechách.

V takovém prostředí se samozřejmě jakékoli infekce velmi dobře šíří. Především ale ukrajinský lopaty nemají smartfouny a ajfouny a jiný hračky pro hipstery, aby sdílely svá geolokační data a kontakty, a pokud ano, tak by z toho vyšlo jen to, že se setkaly se stovkou lidí v práci a další stovkou na ubytovně. K čemu je pak dobré takové „trasování“.

Ovšem největší úlet je článek o zhýralém městapákově synovi podd titulkem Obvolejte si to sami. Hygiena podle svědků netrasuje kontakty, jak má. Pojednává o synovi zaměstnance městské policie, který se úspěšně promořil v legendárním klubu Techtle Mechtle a chytil tam chřipčičku. Příběh je nutno brát s rezervou, protože úcta k zásadě materiální pravdy u městské policie nebývá velká. I v jeho případě hygiena netrasovala tak, jak by se Seznamu líbilo. Otec se po zjištění, že se syn ocitl v ohnisku koronaviru, rozhodl obvolat všechny nouzové linky, ale nebyly funkční. Měli ho na praku stejně, jako když u městské policie naháníte auto, co vám legálně ukradli (odtah nebo jak se tomu říká). Rovněž s přístupem hygieny nebyl spokojený, protože mu řekli že už mají padla a tak aby si potenciální kontakty obvolal sám. Nazval bych to karma. Zaměstnanec městské policie, která nezná nic jiného než buzerování veřejnosti, neochotu a aroganci, narazil na to samé a překvapivě mu to bylo nepříjemné. Městapák popsal svoji story zde a zejména mě zaujala tato věta:

Přiznám se, že v tu chvíli se ve vás mísí pocit strachu o syna, agrese vůči všemu a averze vůči všemu úřednímu a zejména odbornému.

Ani zde neopomněla opaní Zdislava připomenout, že by to všechno řešila chytrá karanténa, ačkoli z příběhu nevyplynulo, že by dotyčný městapácký synek měl nějakou aplikaci poskytující relevantní data. Dále nevím, co paní Zdislava shledala natolik skandální na tom, že by si nakažený měl své kontakty obvolat sám. Já bych nějaké fuchtli z hygieny také své kontakty nesděloval a následně je obvolal sám. Nicméně paní Zdislava zde opsala to, co většina lidí tuší, totiž že hygienické stanice jsou mizerně vedené, ostatně jako všechno, co má v gesci ANO. Vypadá to, že důsledné obsazování klíčových pozic podle genderového a politického klíče je přesně takový průser, jak se dalo čekat. Je to primárně problém ingrese agrosocialistů do veřejné správy a ne to jejich blbé chytré karantény.

Skutečně bych ocenil, aby Seznam přestal hysterčit. Už hysterčí víc než ČT. Svoji polohu v aplikaci Mapy.cz podle informací Seznamu sdílí 1.6 miliónu lidí. Toto číslo sice v posledních dnech moc neroste, ale každopádně je to velmi vysoké číslo. Je to zhruba každý sedmý uživatel telefonu a každý pátý uživatel chytrého telefonu. To současně znamená, že se zbývající čtyři uživatelé z pěti buď rozhodli svá data nesdílet, nebo o této možnosti nevědí. Každopádně to indikuje, že je hodně lidí ochotných darovat svoje soukromí a svoji elektronickou stopu privátnímu subjektu, ale taky je hodně lidí, co svoje soukromí Seznamu darovat nehodlá. Je to úspěch, lidi jsou prostě blbí, tak co do prdele ještě chcete. „Anonymní“ polohová data 1.6 milónu uživatelů je fantastická kořist, tak to berte a dejte si pokoj.

 


02.08.2020 D-FENS


Související články:


12345 (320x známkováno, průměr: 1,13 z 5)
20 928x přečteno
D-FENS © 2017