Čeština: Trocha historie aneb proč umět pravopis?

0
2889

Znáte historii národního obrození a boj o český jazyk? Trochu vám to přiblížíme a přidáme k tomu důvody, proč psát jako Čech a bez chyb. Našli jsme pro vás tipy, kde hledat spolehlivé ověření jazykového jevu a dáme vám inspiraci, kde se jednoduše naučíte češtinu, a to díky krátkému procvičování. Všechno jde, když je trocha vůle, i pravopis!

Národní obrození a současnost

Kde je ta doba, kdy se národní literáti snažili o vzpouru proti němčině. Kdy bojovali za český jazyk.

Ještě během klasicismu se u nás mluvilo latinsky a německy. Česky mluvila nejnižší vrstva a ta vyšší si kladla otázku, proč vůbec mluvit česky a uzpůsobovat tenhle jazyk do spisovné podoby. Až Josef Dobrovský odpověděl, že i vládní vrstva by se měla umět domluvit s poddanými. Díky srozumitelnému jazyku si je pak může dostat na svoji stranu.

Národní obrození mělo několik vln a každý osvícenecký jazykovědec vysvětloval důležitost českého jazyka v souladu se svou dobou a situací. Jisté však je, že to dalo obrovskou práci.

Dnes to často vypadá, že si úmorné práce obrozenců nevážíme. V rodném jazyce chybujeme, nedbáme na pravopis v pracovním i soukromém životě a po škole už nemáme snahu se učit, nebo jen malinko zdokonalovat.

Hrdý Čech = Správná gramatika

Společný jazyk znamenal nejen jednotnou řeč, ale vedl i k rozvoji národní kultury v divadle, literatuře a hudbě. Jednotný jazyk semknul lidi a dal jim možnost se vyjádřit.

Dnes bychom si češtiny měli vážit. Je sice složitá a pravidla jsou často plná výjimek a kliček. Každý se ale pravidla může učit a dávat si pozor na zbytečné chyby.

Pokud už pracujeme v místě, kde se od nás očekává správné vyjadřování, formální dopisy a úřední jednání, měli bychom na písemném projevu zapracovat.

Jak psát správně česky

Naučte se alespoň základy, ať vypadají vaše dopisy a e-maily dobře. V práci vás znalosti reprezentují a v běžném životě jsou vizitkou vzdělání.

Řešíte často, jestli se píše bychom, nebo byjsme? Jestli někdo zhlédnul film, nebo ho shlédnul? Někoho trkne už ta napsaná forma, někdo potřebuje jasná pravidla, a ta najde na webu Pravopisně.

Na stránkách jsou nejrůznější poučky, pravidla, výjimky, varianty a také cvičení. Pravopis tu trénují školáci, ale mohou se zdokonalovat i absolventi, kteří v něčem tápou. Pokud chcete jasně vysvětlené definice i s příklady, bez nějaké omáčky, projděte si pár stránek a třeba vás začne procvičování českého pravopisu bavit.

Další tipy, které pomůžou

Když si nevíte rady, stačí mrknout na Google a napsat do vyhledávače dotaz. Už nemusíte hned běžet do jazykovědné části knihovny a hledat v příručkách.

Na co dalšího ještě nedáme vedle Pravopisně dopustit? Na příručku českého jazyka. Jde o dokonalý portál, který funguje pod záštitou Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR. Najdete v něm morfologii, neboli tvarosloví, stylistiku a také poradnu.

No a pokud vás zajímá třeba konkrétní zjev ve vyjadřování, mrkněte na článek, u kterého se zasmějete a poučíte.

Tags: český jazyk, pravopis, spisovnost, psaní bez chyb, vyjadřování, práce, úspěšnost, čeština, škola, jak správně psát, rodná řeč, hrdost, dopis, e-mail bez chyb

Barbora Mikysková

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here