Zde může být vaše reklama.

Bio odpad Domy v ulici A.Slavíčka v Prostějově dostanou svůj kompostér

Domy v ulici A.Slavíčka v Prostějově dostanou svůj kompostér

foto: MMPv - Seznam.cz

03. 08. 2020 - 09:02

Rodiny žijící v ulici Antonína Slavíčka v Prostějově budou mít svůj vlastní kompostér na bio odpad. O kompostér požádala obyvatelka jednoho z domů, která ho bude mít na starosti a zodpovídat za něj.

 

 

„S dobrým nápadem se na město obrátila jedna z obyvatelek tamního bytového domu. Zažádala o pronájem části pozemku o výměře 1 m2 za účelem umístění a užívání komunitního kompostéru. Ten má být určen ke kompostování bio odpadu produkovaného její a dalšími šesti domácnostmi rodin žijících v sousedních bytových domech,“ uvedl první náměstek primátora Jiří Pospíšil. Jak doplnil, důvodem umístění boxu je zajištění kompostování bioodpadu přímo u zdroje svého vzniku.

„Dojde tak ke snížení množství netříděného odpadu a tím i ke snížení nákladů na odpadové hospodářství. Nápad podporujeme s tím, že doba výpůjčky bude neurčitá s výpovědní lhůtou tři měsíce a vypůjčitel bude vlastním nákladem zajišťovat a odpovídat za údržbu předmětu výpůjčky a komunitního kompostéru,“ doplnil náměstek Pospíšil podmínky, za kterých se tento dobrý nápad může uvést do života.

Za provoz zařízení bude odpovídat žadatelka. Jeho obsah bude nutné pravidelně kontrolovat, hlídat optimální skladbu, dostatečně provzdušňovat a přidávat do něj (i z důvodu zamezení případného zápachu) piliny, suché seno nebo natrhaný papír. Hotový kompost bude poté možno využít ke hnojení záhonů nebo do truhlíků.

Navržený kompostér je vytvořen tak, aby při kompostovacím procesu byl zajištěn aerobní mikrobiální rozklad organické hmoty bez vzniku zápachu a emisí metanu. Má uzamykatelné čelní dveře a víka. Dveřmi se odebírá hotový kompost a vrchem se vkládá organický materiál ke kompostování. Boxy mají tepelnou izolaci, jejich dno je perforované pro odvod zbytkové vody a lepší odvětrávání. Na kompostéru bude umístěna informační samolepka o kompostování a druzích ukládaného bioodpadu.

Další články