Věřící v Č. Budějovicích prožívají den s městským patronem Auraciánem

Věřící v Č. Budějovicích prožívají den s městským patronem Auraciánem
3. srpna 2020 Události Autor: Filip Breindl

Ranní mše v českobudějovické katedrále svatého Mikuláše zahájila dnešní oslavy patrona města, mučedníka křesťanského starověku svatého Auraciána, jehož ostatky jsou v chrámu. Duchovní program vyvrcholí bohoslužbou v podvečer, po níž biskup Vlastimil Kročil udělí vybraným osobnostem pamětní medaile.

"Seznam nominovaných dopředu nezveřejňujeme, mohu ale prozradit, že ocenění převezmou čtyři osobnosti, které se mimořádným způsobem podílely na rozvoji duchovního života v naší diecézi," uvedl mluvčí českobudějovického biskupství Petr Samec. Udílení medailí sv. Auraciána - stříbrné a zlaté(foto) - se koná od roku 2016. Mezi držitele patří například zakladatelka Diecézní charity Helena Faberová nebo bývalý předseda Nejvyššího soudu Antonín Mokrý.

"Po celý den budou vystaveny ostatky sv. Auraciána ve vzácném barokním relikviáři. Letos oslavujeme 350. výročí od přenesení ostatků do nynější českobudějovické katedrály," dodává Petr Samec. Podle tradice byl sv. Auracián římským vojákem žijícím ve 2. až 3. století, sťatým pro svoji křesťanskou víru.  Původně byl pohřbený v Kalixtových katakombách v Římě, ale roku 1634 daroval papež Urban VIII. provinciálovi kapucínů Ludvíku z Rosenheimu. V roce 1644 se dostaly do Českých Budějovic, nejprve do kapucínského kostela sv. Anny a později do hlavního městského chrámu sv. Mikuláše, který se po vzniku biskupství v 18. století stal katedrálou.

foto: Biskupství českobudějovické

NyníKomorní hudba
Skladba: Sonáta pro klavír číslo 21 C durl opus 53 "Waldstein" - Allegro; Autor: Beethoven Ludwig van; Sóla: Gilels Emil - klavír
02:00Nejen chlebem (Rádio 7)
02:15Písně
03:00Oktáva
03:57Písně
05:40Radio Vatikán (slovenské...
05:57Myšlenka na den

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony