InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ságaaneb Vizovský zázrak (Bolek Polívka)

    středa 8.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Divadelní představení.

  • Žehnání motorek

    středa 8.5 13:30 - Masarykovo náměstí, Třeboň

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kácení stromů v jindřichohradeckých Husových sadech chce zamezit další petice

Husovy sady v Jindřichově Hradci by se neměly dočkat hromadného kácení stromů. , Autor: Lucie Váchová

Husovy sady v Jindřichově Hradci by se neměly dočkat hromadného kácení stromů.     Autor: Lucie Váchová

JINDŘICHŮV HRADEC - Na svém červencovém jednání dostali jindřichohradečtí radní na stůl petici, která se týká revitalizace Husových sadů a případného dalšího kácení stromů v tomto parku. Ta vznikla už v roce 2016 a dosud se pod ni podepsalo 975 lidí.

„Podpisy pod peticí pocházejí z let 2016 až do současnosti. Je tedy pro mne záhada, čeho se to vlastně týká. Kácení stromů v Husových sadech totiž není aktuální. Zastupitelstvo už v roce 2019 jasně řeklo, že žádné neplánované kácení se tu dít nebude," uvedl starosta Jindřichova Hradce Jan Mlčák.

Petice nese název Za lepší revitalizaci jindřichohradeckého parku a podle petičního výboru v ní jde především o to, aby se nekácely zdravé a perspektivní stromy. „Zdravý a perspektivní strom je ten, o kterém dendrologové prohlásí, že bude žít minimálně dalších dvacet let. Naším cílem tedy bylo, aby takové stromy v parku vydržely. Nakonec se zdá, že se to podaří. Původní projekt, proti kterému jsme se začali bránit, totiž o kácení hovořil. Je to už asi osm let, tehdy také vznikla petice s dvěma tisíci podpisy, ale rada města za ni jen organizátorům poděkovala a projekt pokračoval dál," zmínil Bronislav Tomek, zástupce petičního výboru.

Následovala tedy nová petice, kterou během čtyř let podepsalo 975 lidí. „Nedávno jsem ji odevzdal radě města. Ta o ní jednala a v usnesení stojí, že odpověď bude schvalovat zastupitelstvo. Budeme tedy čekat na jednání zastupitelů, které proběhne ve středu 5. srpna. Doufáme, že se vše podaří a stromy v parku zůstanou. Podle dendrologa, kterého jsme si zajistili my, ale i podle odborníka, kterého si najala radnice, jsou téměř všechny stromy v parku zdravé a perspektivní a mohou tu růst dalších dvacet let," dodal zástupce petičního výboru.

Druhá část petice se zabývá koncepcí péče o Husovy sady v příštích letech. „Navrhujeme koncepci dlouhodobé péče a postupné dosadby. Pokud se pokácí strom, který už není zdravý, měl by se za něj na jeho místo ihned vysadit strom nový. A tímto způsobem se může park postupně obnovovat. K tomu už není potřeba žádný velký projekt a ani by to nestálo moc peněz. Stačilo by, aby jednou za čas přišel odborník a stromy zkontroloval," myslí si Bronislav Tomek.

Podle starosty Jana Mlčáka nyní, pokud jde o Husovy sady, existují dvě možnosti. „Jedna je dosazení stromů za respektování znaleckého posudku inženýra Kolaříka. Ten jasně napsal, že Husovy sady jsou udržitelná lokalita a stromy v něm je třeba jen ošetřit a zmonitorovat, potom je vhodně dosadit tak, aby park mohl dál prosperovat v současné podobě," poznamenal starosta.

Druhou variantou je vyhlášení architektonické soutěže. Obě dvě možnosti dostane k projednání rada města a následně o řešení rozhodnou zastupitelé.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace