Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Snížení DPH z vody většina měst promítla do nižší ceny pro zákazníky

  10:45
Ministerstvo financí (MF) loni prosadilo snížení daně z přidané hodnoty u vodného a stočného od letošního května z 15 na 10 procent. Tehdy řada vodárenských firem nehodlala ušetřené peníze promítnout do zlevnění pro odběratele. Květen přišel a vodu zlevnilo dle průzkumu MF 124 ze 131 zkoumaných měst s více než deseti tisíci obyvatel.

ilustrační foto foto: Shutterstock

Květnové snížení daně z přidané hodnoty přispělo skoro ve všech větších městech ke snížení ceny vodného a stočného. Konkrétně ve 124 z 131 vyhodnocovaných měst s více než deseti tisíci obyvateli. Vyplývá to z analýzy ministerstva financí. Tato města zlevnila lidem vodu oproti předchozím měsícům letoška v průměru o 3,7 koruny na 87,3 koruny za kubík. Resort tak ukazuje příznivý vliv nižší sazby DPH, jež od května klesla z 15 na 10 procent. Stejným způsobem stát snížil sazbu třeba u piva čepovaného v restauracích, kde ale předpokládá, že ušetřené peníze si nechají hospodští.

Oproti tomu v případě nižší daně z vody ministerstvo uvádělo, že dohlédne, aby se úspora projevila v nižší ceně pro spotřebitele. Tu v případě vody stát reguluje a daňovou úsporu mohou vodárny použít místo zlevnění v odůvodněných případech jen na investice do infrastruktury. K tomu se ale ze zkoumaného vzorku odhodlalo jen sedm měst včetně Prahy. Přitom z nedávné analýzy ministerstva zemědělství vyplývá, že na obnovu zastaralých trubek a čistíren chybí po celém Česku miliardy korun.

Nikdo nezdražil

S heslem „Zlevníme lidem vodu“ prosadilo loni ministerstvo financí (MF) snížení sazby daně z přidané hodnoty u vodného a stočného od letošního května z 15 na 10 procent. Tehdy řada vodárenských firem hlásila, že ušetřené peníze nepromítne do zlevnění pro odběratele, ale využije na obnovu zanedbaných vodovodů, kanalizací a celé infrastruktury. Květen přišel a vodu lidem zlevnili skoro všichni – podle průzkumu ministerstva 124 ze 131 zkoumaných měst s více než deseti tisíci obyvatel.

Z analýzy ministerstva financí také vyplývá, že některá města, například Klatovy nebo Jindřichův Hradec, zlevnila lidem vodu o vyšší částku, než umožňuje třetinové snížení daňové sazby. Naopak zdražit od května vodu si netroufl nikdo a pouze sedm měst zůstalo s cenou beze změny – Praha, Kladno, Kralupy, Mělník, Neratovice, Slaný a Strakonice.

„Ve sledovaných městech byla vlivem snížení sazby DPH k 1. květnu 2020 snížena konečná cena pro spotřebitele v průměru o 3,73 koruny za metr kubický. Průměrná cena vody dosáhla v těchto městech 87,33 koruny včetně DPH. Díky tomu ušetří čtyřčlenná rodina zhruba 484 korun ročně,“ uvádí analýza MF. Od letošního ledna do konce dubna většina obcí a měst a dalších vlastníků vodárenských firem zvýšila cenu oproti loňsku, v průměru za celé Česko o 3,1 koruny na 91,68 koruny. I když nárůst ceny zdaleka nepokrývá modernizaci potrubí a čistíren, jde o zdražení srovnatelné s předchozími roky.

Vodárenská síť je u nás roztříštěná mezi 6500 majitelů (zejména obcí a měst) a 2500 provozovatelů (vodárenských firem). Vzorek největších měst zkoumaný ministerstvem je tedy jen zlomkem celkového počtu vlastníků, ale z hlediska připojených 5,4 milionu obyvatel je významný. Z analýzy také vyplývá, že některá města, například Klatovy nebo Jindřichův Hradec, zlevnila lidem vodu o vyšší částku, než umožňuje třetinové snížení daňové sazby. Naopak zdražit od května vodu si netroufl nikdo a pouze sedm měst zůstalo s cenou beze změny – Praha, Kladno, Kralupy, Mělník, Neratovice, Slaný a Strakonice.

Ministerstvo uvádí, že snížení DPH tam bylo vykompenzováno zvýšením nákladů, zejména na obnovu infrastruktury. To je třeba případ Prahy. Pražané nadále platí za kubík, tedy tisíc litrů, 94,09 koruny. Hlavní město čekají v následujících letech investice například do obnovy páteřních vodovodních řadů z Káranské vodárny, rekonstrukce vodojemů, poloviny Ústřední čistírny odpadních vod nebo modernizace úpravny vody v Podolí. Mezi lety 2020 a 2024 by investovaná částka měla převýšit 16 miliard korun.

Nedostatek investic do obnovy infrastruktury

„Ministerstvo financí jistě počítá s tím, že zodpovědní vlastníci infrastrukturního majetku tuto možnost (snížení DPH – pozn. red.) využijí ke zvýšení investic do vodohospodářského majetku, který je ve většině měst a obcí historicky podfinancovaný,“ uvedl už dříve Tomáš Mrázek, mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací, které z 51 procent ovládá francouzský koncern Veolia a zbytek patří hlavnímu městu. Vodárenská infrastruktura je však zanedbaná i na mnoha jiných místech.

Státem prosazené zlevnění vody tedy přichází v době, kdy vodárenské firmy potřebují z utržených peněz investovat víc do obnovy infrastruktury. Regule to i při snížení DPH umožňují, ale v situaci, kdy vláda masivně prezentovala záměr zlevnit lidem vodu, našel málokdo odvahu cenu nesnížit a ušetřené peníze namísto toho investovat.

Nejnovější analýza ministerstva zemědělství uvádí, že na obnovu infrastruktury pro pitnou a odpadní vodu chybí stále víc peněz – za roky 2016 až 2018 v součtu více než čtyři miliardy korun. Státem prosazené zlevnění vody tedy přichází v době, kdy vodárenské firmy potřebují z utržených peněz investovat víc do obnovy infrastruktury. Regule to i při snížení DPH umožňují, ale v situaci, kdy vláda masivně prezentovala záměr zlevnit lidem vodu, našel málokdo odvahu cenu nesnížit a ušetřené peníze namísto toho investovat.

„Je to o politické odvaze a zodpovědnosti. Je totiž nepříjemné vysvětlovat lidem, že snížení DPH by se u nich neprojevilo snížením ceny. I když infrastruktura zrovna potřebuje víc peněz, než kolik má vodárna k dispozici,“ vyjádřil se ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Vilém Žák. Cenu dle něho snížila i velká většina dalších obcí, které MF ve své analýze nezkoumalo. Přispěla k tomu i koronakrize – uzavření řady firem, a tedy obavy ze zhoršení ekonomické situace mnoha rodin. „Zástupci obcí k tomu přistupovali s ohledem na sociální rizika, nechtěli v době covidu lidi zatěžovat dalšími výdaji,“ soudí Žák.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!