Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Knihovna přestěhuje 60 tisíc dokumentů. Budovu ve Frýdku-Místku čeká rekonstrukce

Frýdek-Místek |

60 tisíc dokumentů. Knihy, knižní záznamy i nábytek, to všechno budou teď muset přestěhovat pracovníci knihovny na Hlavní třídě ve Frýdku-Místku. Buda knihovny se totiž chystá na kompletní rekonstrukci za 37 milionů korun. Trvat by měla více než rok. O půjčovnu ale čtenáři nepřijdou.

Budova pobočky knihovny v Místku. Jak je stará se přesně neví, na svém místě ale stojí už přes sto let. Rekonstrukci už potřebuje jako sůl.

Alexandra Čaplová, knihovnice, oddělení beletrie: "Když se podíváte venku i zevnitř, tak si myslím, že už je na čase, že to knihovna jenom potřebuje a že budou všichni rádi, jak zaměstnanci, tak čtenáři knihovny."
Renata Kellerová, knihovnice, naučné oddělení: "Okna nedoléhají, jsou hrozně moc staré, nedají se některé vůbec otevřít, v zimě nám tady táhne na záda, takže je to dost nepříjemné, myslím si, že už je určitě pravý čas proto, aby se něco s tím udělalo."
Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel Městské knihovny Frýdek-Místek: "V budově Hlavní třída 111 jsou v provozu tři oddělení pro čtenáře. Beletrie, naučné, dětské a také se tam nachází oddělení doplňování a zpracování fondů a oddělení regionálních funkcí."

O její rekonstrukci rozhodli radní, měla by začít v září a je naplánována na více než rok.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Objekt knihovny projde celkovou přeměnou. Získá mimo jiné nový krov včetně půdní vestavby, dvoupodlažní nástavbu nad skladovou částí, plynovodní přípojku i nová okna a zateplenou fasádu. Rekonstrukcí projdou zpevněné plochy a schodiště před budovou, výtah, elektrotechnika i vytápění."
Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Získáme větší prostory, knihovna se jednak zvedne o celé jedno patro, protože střecha, která tady je dneska se vymění za pultovou střechu, čili nám nahoře vznikne jedno celé samostatné oddělení a třeba letní čítárna."

Z budovy bude už brzy jedno velké staveniště, prostory se tak musí kompletně vystěhovat. O možnost půjčit si knihy ale čtenáři nepřijdou.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Musíme vyklidit řádově asi 60 tisíc dokumentů a plus samozřejmě veškerý nábytek, veškerý mobiliář té knihovny. Oddělení Beletrie se přesune do národního domu, čemuž jsme rádi, protože to je prostor nedaleko knihovny, část té knihovny bude provozována ve vedlejší budově, v té 112."

Budova číslo 111 by se měla uzavřít ve druhé polovině srpna.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Byli bychom rádi, kdyby si čtenáři přišli ještě vypůjčit knihy, do té doby než se ta pobočka uzavře. Protože samozřejmě, čím méně těch knih tady bude, tím méně jich budeme muset stěhovat a vrátit je potom mohou v těch náhradních prostorách, případně prostřednictvím biblioboxu."

Po rekonstrukci získá město reprezentativní budovu s novým vybavením i moderními technologiemi.

Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel Městské knihovny Frýdek-Místek: "Kde vzniknou prostory pro výuku jak veřejnosti, tak našich zaměstnanců, kde vznikne oddělení pro děti odpovídající současným trendům a v neposlední řadě například letní čítárna s výhledem do parku. Výhodou bude také propojení obou budov v nejvyšším patře a tím bude zajištěn bezbariérový vstup do Modrého salonku."
Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Předpokládaná hodnota zakázky byla vyčíslena na bezmála 45 milionů. Vysoutěžit se podařilo firmu, která práce zrealizuje za 37 milionů, což je o 7.5 milionu méně, než se předpokládalo. Navíc, na zateplení knihovny budeme žádat o evropské dotace z Operačního programu Životní prostředí."

Město by tak mohlo náklady na rekonstrukci snížit ještě o další 3 miliony korun.

Nahlásit chybu


Na zámku Hošťálkovy byly objeveny nové, dosud neznámé malby a fresky

Včera 14:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Ostrava přispěje na opravy památek a městských staveb. Dotační program funguje už 15 let

Ostrava podporuje rekonstrukce a opravy památek a významných městských staveb už mnoho let. V posledních 15 letech pak fungují dva programy, které dělí podporované objekty na klasické nebo industriální a na sakrální stavby.

Festival činoherního divadla hraje týden po celé Ostravě

Tradičně na několika místech se bude letos opět odvíjet program činoherního festivalu Dream Factory Ostrava. Úvodní představení patřilo pražskému Činohernímu klubu. Vedle Vojty Kotka či Ondřeje Rychlého v něm hraje Marta Dancingerová, která je tváří letošního ročníku festivalu.

Mladí hasiči z Horní Suché měli na závodech premiéru, obsadili krásné páté místo

Mladí dobrovolní hasiči rádi trénují požární útok i štafetu uzlů. Ještě více ale mají rádi závody a poměřování sil s ostatními družstvy. A to mohli při konání osmého kola mládežnické ligy, kde mělo svou premiéru i družstvo z Horní Suché.

V Ostravě soutěžili dopravní policisté. Regulovčík roku musí zvládnout křižovatku i skvěle řídit

Ostrava opět po roce hostila dopravní policisty ze všech koutů MS kraje. Uskutečnil se totiž další ročník soutěže Regulovčík roku, který obnáší nejen perfektní řízení křižovatky, ale i další dovednosti, které musejí dopraváci ve službě zvládnout.

Fakultní nemocnici Ostrava pomáhá 125 dobrovolníků. Pacienti díky nim přicházejí na jiné myšlenky

23. května 2024 20:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V ostravské Fakultní nemocnici nemocnici v současné době působí 125 dobrovolníků. Zajišťují servis nejen v kavárnách na onkologické a hematoonkologické klinice, ale pomáhají i odbornému personálu vyplnit čas pacientů.

Příští rok začne II. etapa stavby jižního obchvatu Opavy. ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele

Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohli zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

Opava ušetří miliony na energiích díky fotovoltaickým elektrárnám na střechách škol a MDPO

23. května 2024 19:57 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Město Opava připravuje řadu energetických projektů. V současné době už má vypsáno výběrové řízení na 8 fotovoltaických elektráren, které se objeví mimo jiné na střechách školských zařízení.

Městský fotbalový klub Havířov upořádal pro všechny prvňáky velkou náborovou akci

Havířovský Městský fotbalový klub se opět zapojil do akce Měsíc náborů. Na hřišti si děti vyzkoušely nejen práci s míčem. Klub věří, že po náboru získá do svých řad až 50 nových dětí.

Mimořádné zastupitelstvo k zásahu policie na magistrátu ve Frýdku-Místku neschválilo program

Opoziční zastupitelé Frýdku-Místku chtěli řešit nedávný zásah policie na magistrátu. Několik zaměstnanců mělo být zapojeno do organizované trestné činnosti. Kvůli události se svolalo mimořádné zastupitelstvo. Město je ale vázáno mlčenlivostí a k případu tak nemůže sdělovat informace.

Mladí hasiči bojovali v Nošovicích o Pohár starosty obce

23. května 2024 17:46 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

V Nošovicích uspořádali dobrovolní hasiči další ročník soutěže O pohár starosty obce. Ten letošní už byl 31. a jako vždy byl učen mladším a starším žákům.

Bazén na Střední škole řemesel Frýdek-Místek potřebuje rekonstrukci

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice o jeho záchraně jedná s Moravskoslezským krajem. Záměrem města je sportoviště zachovat a také prodloužit nádrž na původní délku, aby se v bazénu mohly konat plavecké závody.

Ostatky tří lidí vykopaných při rekonstrukci ve Frýdku-Místku mohou být z dob války

Kopali jámu pro retenční nádrže a objevili lidské kosti. Druhý den policisté potvrdili, že na místě byly ostatky minimálně tří lidí. Ty se nyní budou zkoumat. Rekonstrukci prostoru před Kulturním domem Frýdek tato událost nakonec nijak neomezila. Práce opět pokračují.

Trasa letošního Pochodu kolem Palkovic vedla na vrchol Čupek

22. května 2024 9:29 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Několik desítek lidí se vypravilo na trasu letošního Pohodu kolem Palkovic. Start byl tradičně u sportovní haly. Podle mapy pak účastníci procházeli trasu s několika soutěžními stanovišti.

Rybáři z Frýdlantu pořádali na řece Ostravici závody Beskydský pstruh

Rybáři z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali závody Beskydský pstruh. Do soutěže se zapojilo 26 lovců.

Potravinová pomoc se ve Frýdku-Místku nově vydává častěji, lidé se i objednávají

Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku kvůli velkému zájmu upravila svůj provoz. Ze dvou dní přešla na pět a zároveň objednává klienty na přesný čas. V místě se tak netvoří fronty a nedochází k žádným konfliktům.

Knihovna přestěhuje 60 tisíc dokumentů. Budovu ve Frýdku-Místku čeká rekonstrukce
Vydáno 3. srpna 2020 16:29, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
60 tisíc dokumentů. Knihy, knižní záznamy i nábytek, to všechno budou teď muset přestěhovat pracovníci knihovny na Hlavní třídě ve Frýdku-Místku. Buda knihovny se totiž chystá na kompletní rekonstrukci za 37 milionů korun. Trvat by měla více než rok. O půjčovnu ale čtenáři nepřijdou.

Budova pobočky knihovny v Místku. Jak je stará se přesně neví, na svém místě ale stojí už přes sto let. Rekonstrukci už potřebuje jako sůl.

Alexandra Čaplová, knihovnice, oddělení beletrie: "Když se podíváte venku i zevnitř, tak si myslím, že už je na čase, že to knihovna jenom potřebuje a že budou všichni rádi, jak zaměstnanci, tak čtenáři knihovny."
Renata Kellerová, knihovnice, naučné oddělení: "Okna nedoléhají, jsou hrozně moc staré, nedají se některé vůbec otevřít, v zimě nám tady táhne na záda, takže je to dost nepříjemné, myslím si, že už je určitě pravý čas proto, aby se něco s tím udělalo."
Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel Městské knihovny Frýdek-Místek: "V budově Hlavní třída 111 jsou v provozu tři oddělení pro čtenáře. Beletrie, naučné, dětské a také se tam nachází oddělení doplňování a zpracování fondů a oddělení regionálních funkcí."

O její rekonstrukci rozhodli radní, měla by začít v září a je naplánována na více než rok.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Objekt knihovny projde celkovou přeměnou. Získá mimo jiné nový krov včetně půdní vestavby, dvoupodlažní nástavbu nad skladovou částí, plynovodní přípojku i nová okna a zateplenou fasádu. Rekonstrukcí projdou zpevněné plochy a schodiště před budovou, výtah, elektrotechnika i vytápění."
Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Získáme větší prostory, knihovna se jednak zvedne o celé jedno patro, protože střecha, která tady je dneska se vymění za pultovou střechu, čili nám nahoře vznikne jedno celé samostatné oddělení a třeba letní čítárna."

Z budovy bude už brzy jedno velké staveniště, prostory se tak musí kompletně vystěhovat. O možnost půjčit si knihy ale čtenáři nepřijdou.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Musíme vyklidit řádově asi 60 tisíc dokumentů a plus samozřejmě veškerý nábytek, veškerý mobiliář té knihovny. Oddělení Beletrie se přesune do národního domu, čemuž jsme rádi, protože to je prostor nedaleko knihovny, část té knihovny bude provozována ve vedlejší budově, v té 112."

Budova číslo 111 by se měla uzavřít ve druhé polovině srpna.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Byli bychom rádi, kdyby si čtenáři přišli ještě vypůjčit knihy, do té doby než se ta pobočka uzavře. Protože samozřejmě, čím méně těch knih tady bude, tím méně jich budeme muset stěhovat a vrátit je potom mohou v těch náhradních prostorách, případně prostřednictvím biblioboxu."

Po rekonstrukci získá město reprezentativní budovu s novým vybavením i moderními technologiemi.

Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel Městské knihovny Frýdek-Místek: "Kde vzniknou prostory pro výuku jak veřejnosti, tak našich zaměstnanců, kde vznikne oddělení pro děti odpovídající současným trendům a v neposlední řadě například letní čítárna s výhledem do parku. Výhodou bude také propojení obou budov v nejvyšším patře a tím bude zajištěn bezbariérový vstup do Modrého salonku."
Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Předpokládaná hodnota zakázky byla vyčíslena na bezmála 45 milionů. Vysoutěžit se podařilo firmu, která práce zrealizuje za 37 milionů, což je o 7.5 milionu méně, než se předpokládalo. Navíc, na zateplení knihovny budeme žádat o evropské dotace z Operačního programu Životní prostředí."

Město by tak mohlo náklady na rekonstrukci snížit ještě o další 3 miliony korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000021347/knihovna-prestehuje-60-tisic-dokumentu-budovu-ve-frydku-mistku-ceka-rekonstrukce