Zde může být vaše reklama.

Další talent se hlásí Jan David: Dostal jsem příležitost, jsem rád

Jan David: Dostal jsem příležitost, jsem rád

foto: Petr Pelíšek

03. 08. 2020 - 19:21

V přípravě s prvoligovým áčkem SK Sigma Olomouc je od minulého týdne stoper Jan David (2000). Kapitán úspěšného staršího dorostu, který hrál v Lize mistrů, už patří k oporám třetiligového béčka, při zranění Jana Štěrby padla volba trenéra Radoslava Látala právě na něj. „Určitě jsme moc rád. V béčku je ještě Honza Kotouč, který je starší. Ale dostal jsem příležitost, jsem rád,“ řekl Jan David.

Vy jste byl v sobotu na hřišti z týmu Sigmy asi jediný, pro koho byl zápas vskutku zážitkem. Šel jste si to poprvé v dresu áčka užít? Ty okamžiky, pro které se vlastně v klubu roky připravujte?
Užít bych ani neřekl. Dostal jsem pokyn, že budu v kádru áčka místo Honzy Štěrby zhruba šest až osm týdnů, takže jsem s tím asi tak od středy už trochu počítal. Že budeme hrát každý jeden poločas. Užít si, to bych ani neřekl, spíš jsem to klukům nechtěl nějak pokazit.

A jak se vám to líbilo? Zahrát si za áčko.
Je to samozřejmě něco jiného. Je to všechno rychlejší, ti kluci rychleji dostupovali. Trnava to měla jako generálku na ligu, takže to bylo už trochu o něčem jiném.

Zvykl jste si na tu rychlejší hru v pohodě? První liga je opravdu jiné tempo, než třetí, kterou zatím hrajete.
Zvykl, to bych ani neřekl. Ale myslím, že se do toho snad postupem času dostanu.

Máte radost z toho, že trenér ukázal na vás, když v béčku je ještě stoper Jan Kotouč, který už je zkušenější?
Určitě jsme moc rád. V béčku je ještě Honza Kotouč, který je starší. Ale dostal jsem příležitost, jsem rád.

A jistě jste připravený udělat maximum pro to, abyste se v áčku zdržel pokud možno co nejdéle?
Rozhodně! Budu se o to snažit.

Co vám na to říkala se sestra, která hrála první ligu za Duklu Praha?
Ségra před zhruba čtrnácti dny ukončila kariéru, má dobrou práci, které se chce věnovat. Takže z toho byla nadšena, že jsem zatím alespoň do prvoligového kádru takto nakoukl.

Cítíte, že v áčku nyní dává trenér Látal hodně šanci mladým hráčům? Jsou tam Daněk se Šípem, kteří jsou ještě dorostenci.
Ano. Už od loňského léta jsme viděli, že jsou tam mladí hráči, někteří mladší, než já. Takže šance se tam dostat pořád je.

Jste už nachystaný na první ligu? Už jste si zvykl v béčku na mužský fotbal?
Nevím, jestli zvykl. Za áčko to byl zatím jenom jeden poločas, to nejde hodnotit. Věřit bych si věřil, záleží to na trenérovi. Třetí liga už je mužská soutěž, i když tam hraje hodně mladých. Ale věřil bych si.

Další články