Jan Barák
3. srpna 2020 • 22:06

Monster lapačka, konec pochybám. Mrázek řádí a kabina skoro spadla

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druhý střet mezi hokejisty Caroliny a New York Rangers měl tři hrdiny. Třígólového Andreje Svěčnikova, Sebastiana Aha, který mu na všechny trefy nabíjel, a také Petra Mrázka. Český brankář dovolil týmu z Manhattanu jediný gól a Hurricanes jsou po výhře 4:1 jediný krůček od účasti v hlavní fázi play off.



„Mám plán, jak své kluky budu do branky nasazovat. S Rangers nás čeká série na tři vítězné duely, utkání jdou po sobě v rychlém sledu, hrát se bude určitě v sobotu, v pondělí a úterý. Myslím, že se vám ukážou oba,“ řekl Rod Brind'Amour lačným novinářům, kteří se z něj před startem předkola snažili vytáhnout jména jedničky.

Pro zajímavost Mrázek se v základní části dostal na 2.69 brankový průměr a 90.5% úspěšnost zákroků, jeho rival James Reimer na 2.66 a 91.4%. 28letý rodák z Ostravy zapsal 40 startů, o čtyři roky zkušenější Kanaďan 25.

No, realita je zatím jiná. A srdce českého fanouška plesá. Reimer zatím neodchytal proti Rangers ani vteřinu, puky lape jen při rozbruslení, brankoviště si spolehlivou prací „zabookoval“ Petr Mrázek. V sobotu předvedl 24 zákroků a Canes vyhráli 3:2, v pondělí dovolil Jezdcům jedinou radost, když zastavil 23 střel.

Nejlepší zákrok předvedl už v osmé minutě, kdy neuvěřitelným švihem lapačkou ukradl jistý gól Brettu Howdenovi. „Viděl jsem ho periferně, jak tam najíždí, snažil jsem se vyjet co nejvýše, odrazil jsem se a pak už to bylo trochu o štěstí,“ popsal důležitý moment v audiozprávě na svém oficiálním facebookovém profilu Mrázek.

V té době už Carolina vedla 1:0, když se v 5. minutě prosadil po úniku Andrej Svěčnikov. A tím show 20letého Rusa teprve začala...

Po 61 vteřinách druhé části se radoval podruhé, když dělovkou potrestal vyloučení Brendana Smitha. Za dalších 71 vteřin už Carolina vedla o dvě branky. Morgan Geekie po úspěšném souboji s Filipem Chytilem u branky Rangers předložil puk Jordanu Martinookovi, který jej poslal nad přesouvajícího se Henrika Lundqvista.

„Rozhodla druhá třetina, jednoznačně, a naše dva rychlé góly. Pak už jsme utkání myslím kontrolovali,“ nechala se slyšet třetí hvězda duelu Mrázek.

A zatímco sám už do závěrečného hvizdu v Rogers Place neinkasoval, po Ahově akci v 55. minutě dovršil svůj hattrick Svěčnikov. Odchovanec Kazaně a dvojka draftu 2018 se tak stal teprve osmým hráčem historie, který zaznamenal v play off NHL hattrick před 21. narozeninami. A rozšířil tak VIP společnost, kde už trůní třeba Wayne Gretzky (stihl hned dva hattricky), Filip Forsberg, Sean Couturier nebo Patrick Kane.

Navíc šlo o vůbec první hattrick v klubové historii. „Byl to skvělý moment, když jsem ty tři branky zkompletoval. A navíc jsme utkání vyhráli, cítím se úžasně, bez svých spoluhráčů bych ale nic nedokázal, proto jim touto formou moc děkuju. A samozřejmě musím zmínit Sebastiana Aha, který má v sérii už pět bodů (1+4), je to úžasný hokejista, máme mezi sebou skvělou chemii,“ vyprávěl Svěčnikov novinářům po utkání.

Vedení Hurricanes okamžitě vyzdobilo Svěčnikovovu kóji čepicemi a spoluhráči skandovali po jeho návratu z mediálních povinností jeho jméno. Tento večer prostě patřil Carolině.

„Nepřekvapuje mě to, poslední dvě sezony měl Andrej výborné (vloni 37 bodů, letos 61). A střelu má špičkovou, dnešní zápas mu vyloženě sedl. Ale ještě není nic hotovo, je to série na tři výhry, jedna stále zbývá, zkusíme ji urvat už zítra,“ zakončil povídání Mrázek.

V sériích na tři vítězné zápasy nedotáhl vedení 2:0 na zápasy z dosavadních 56 případů pouze jeden celek do postupového konce. Washington v roce 1985 v semifinále Patrickovy divize promarnil takový náskok s New York Islanders.

 

Mika Zibanejad v samostatném úniku na Petra Mrázka nevyzrál.
Mika Zibanejad v samostatném úniku na Petra Mrázka nevyzrál.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

 

Titulní strana deníku Sport. Úterý 4. srpna 2020 Titulní strana deníku Sport. Úterý 4. srpna 2020Foto Sport

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud