Hlavní obsah

Policista napadl řidiče. Je zpět ve funkci a chce odškodné

Právo, Patrik Biskup

Je zpět ve funkci zástupce velitele zásahové jednotky a po státu chce odškodnění za popotahování po soudech. Policista Vladimír Slavotínek (54) podle loňského rozsudku Krajského soudu v Plzni napadl řidiče, když na něj vytáhl pistoli, pak mu vulgárně nadával a nakonec na něho fyzicky zaútočil.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičem Video: Napadený řidič

 
Článek

Případ ale skončil jako kázeňský přestupek, podle soudu policista nezpůsobil poškozenému závažný následek, což je jedna z podmínek pro uznání viny z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

Mluvčí krajské policie Martina Korandová Právu potvrdila, že Slavotínek, který byl po incidentu přeřazen na nižší pozici, je opět ve velicí funkci. Jakým způsobem byl potrestán v kázeňském řízení, ale Korandová neuvedla s tím, že jde o správní řízení, které je neveřejné.

Právo dále zjistilo, že Slavotínek podal v březnu na ministerstvo spravedlnosti žádost o odškodnění za újmu způsobenou trestním stíháním, jež bylo podle jeho názoru vedeno nezákonně. „Ministerstvo žádost obdrželo 13. března a na její posouzení má zákonnou lhůtu, která uplyne až v září,“ sdělila Právu Markéta Poslušná z ministerstva spravedlnosti. Pokud by Slavotínek neuspěl, může se ještě domáhat odškodnění soudní cestou podáním žaloby na ministerstvo.

Policista s pistolí v ruce řidiče skutečně napadl, rozhodl soud

Krimi

Konflikt se odehrál na jedné z nejrušnějších křižovatek v Plzni na Karlovarské třídě v září 2017. Předcházela mu situace, kdy řidič Josef Vávra (54) problikl policejní mercedes v civilním provedení za údajně riskantní předjížděcí manévr.

Policisté naopak zase vyhodnotili Vávrovu předchozí jízdu na zúžených pruzích Pattonova mostu jako nebezpečnou a k zatarasení auta se rozhodli poté, co jeho řidič nereagoval na pokyny k zastavení. Měli podle svých slov podezření, že by mohl být pod vlivem drog.

Nedodržel pravidla zdvořilosti

Slavotínek jako spolujezdec pak s pistolí v ruce vystoupil a šel k řidiči, na kterého začal křičet: „Ty ku*do, kurva, na koho si myslíš, že blikáš.“ Pak ho podle závěru soudu opakovaně udeřil, uchopil do kravaty a vyrazil mu z ruky mobilní telefon. Zákrok tehdy částečně zachytila palubní kamera zastaveného řidiče a záběry použil státní zástupce jako klíčový důkaz.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zástupce velitele krajské policejní zásahové jednotky Vladimír Slavotínek u soudu.

Už jen za slovní vyjadřování soud Slavotínka zkritizoval. „K vozidlu poškozeného přistoupil, aniž by dodatečně prokázal příslušnost k policii. Následným slovním projevem jako policista nedodržel pravidla zdvořilosti a cti, vážnosti a důstojnosti osob,“ stojí v rozsudku.

Expolicista nemusí vnitru platit milion za smrt řidiče. Nárok je promlčený

Krimi

Následné napadení pak podle soudu neskončilo pro poškozeného zraněním. „Jediný následek na zdraví, který měl, byla drobná modřina pod pravou částí dolní čelisti,“ zdůvodnil soud, proč nesáhl k trestnímu postihu.

Reklama

Výběr článků

Načítám