Hlavní obsah
Článek

Historickou komedii Císařův pekař – Pekařův císař z roku 1951 jste určitě viděli. Film pracuje samozřejmě s nadsázkou, ale panovník Rudolf II. opravdu holdoval astronomii a alchymii a obklopil se nejrůznějšími seriózními vědci i pochybnými šarlatány.

A je také pravda, že jedním z alchymistů, kteří pobývali na jeho dvoře, byl Angličan Edward Kelley, kterého ve filmu ztvárnil charismatický Jiří Plachý st. (29. 7. 1899 – 2. 12. 1952).

Kelley musel mít mimořádné kouzlo osobnosti, protože mu všichni, včetně vzdělaného císaře, skočili mnohokrát na špek. Pro jeho ztvárnění si režisér Martin Frič (†61) nemohl vybrat lépe - Jiří Plachý byl ve filmu mimořádně šarmantní a zároveň démonický a uhrančivý stejně jako proslulý anglický okultista. Málokdo přitom ví, že oba, Kelley i jeho filmový představitel, zahynuli za zvláštních okolností.

Kelley si namíchal dryák

I na Kelleyho totiž jednou došlo a ocitl se ve vězení na Křivoklátě. Rozhodl se, že uteče, jenže při útěku si natolik pochroumal nohu, že mu musela být amputována. Když pak utíkal z dalšího vězení z hradu Hněvín, poranil si druhou nohu. Protože nechtěl žít jako mrzák, namíchal si smrtící jed a ve 42 letech tento svět opustil.

Zlomil herce tlak ze strany StB?

Sebevraždu měl spáchat i Jiří Plachý, kterého našli v prosinci 1952 mrtvého pod oknem jeho bytu v pražské Chrudimské ulici. Je možné, že herec nevydržel tlak, který na něj vyvíjela StB, protože se za války přimluvil na gestapu za svého vězněného bratra Josefa. Podle jiné verze měl dluhy a sebevraždu mohl považovat za řešení.

Nebo to bylo jinak?

Jenže kolem jeho smrti přetrvává množství otazníků a není vyloučeno, že mohlo jít i o vraždu v režii StB. Jak známo, situace v Československu v 50. letech byla mimořádně vypjatá a probíhaly čistky a procesy. Plachý tak mohl být klidně odstraněn – leccos prý na nové potentáty věděl, a protože to byl čestný člověk, nedal by se zlomit.

V den, kdy zemřel, měl jet s Národním divadlem na zájezd. Jenže na místo srazu se nedostavil, a tak mu kolegové volali a domluvili se, že ho cestou vyzvednou. Bohužel přijeli pozdě - našli ho už mrtvého. Někteří si ale všimli, že od jeho domu zrovna odjížděl tatraplán, tedy auto, ve kterém jezdili výhradně papaláši a estébáci.

Hercovu synovi později jeden soused prozradil, že ten den z oken svého bytu viděl, že Plachý není v místnosti sám. Podivné také bylo, že mrtvý měl u ruky pečivo, které zrovna snídal. Otazníků je tedy víc než dost, ale protože se vyšetřovací spis ztratil, pravdu se už nejspíš nikdy nedozvíme.

Jeho part dohrál Marvan

Divadelní režisér Jan Grossman (†67) o Jiřím Plachém řekl, že na jevišti i ve filmu předběhl svou dobu. Byl to herec s vynikající mimikou, výborným hlasovým projevem i osobitým intelektuálně laděným stylem, který na divadelních prknech doslova zářil.

Ve filmu Plachý vytvořil na 40 postav – například ve slavném Měsíci nad řekou (1953) ztvárnil Josefa Roškota, který se po mnoha letech vrací do města svého studentského mládí. Slavnostní premiéry snímku se ale charismatický herec už nedožil. Nestihl ani dotočit filmové drama Jestřáb kontra Hrdlička (1953), ve kterém hrál hamižného lichváře. Jeho roli po něm pak převzal Jaroslav Marvan (†72).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám