Záhady

Popírá přírodní zákony? Balvan nedokáží převrátit ani sloni

Už 13. století je obrovský balvan v indické Mahabalipuram objektem zájmu nejen místních obyvatel. Leží na svahu s úhlem 45 stupňů, ale nehýbe se. Lidé se ho již staletí snaží shodit, ale nedaří se jim, a to ani s pomocí slonů.

Místní balvan nazývají “Vaanirai Kal”, v překladu “skála boha nebes”. Má přes šest metrů a váží přibližně 250 tun, což je více, než mají monolity v Machu Picchu. Navzdory hmotnosti ho však s podložím spojuje plocha o velikosti jednoho metru čtverečního. Ačkoliv se zdá, že se z kopce už co nevidět sklouzne, opak je pravdou. Mysleli si to už lidé před 1 300 lety a mýlili se.

Zajímavé je, že vědci nedokáží objasnit, jak tento skalní útvar vznikl. Geologové se povětšinou shodují, že přirozenou cestou to nebylo. Objevily se dokonce i hypotézy, že Vaanirai Kal je dílem mimozemšťanů.

Jeden z prvních zaznamenaných pokusů o přemístění skaliska pochází ze sedmého století. Král Narasimhavarman však v té době neuspěl.

O podobný čin se pokusil i britský guvernér Arthur Lawley v roce 1908. Ten v obavách, že se skála zhroutí a způsobí ve městě zkázu, nechal do práce zapřáhnout i sedm slonů. Zbytečně: Vaanirai Kal stojí nadále.

Zbývá tak populární turistickou atrakcí, kterou ročně navštíví tisíce lidí. Téměř každý z nich se pokusí skaliskem pohnout, ale bezúspěšně. I nadále si tak budou odborníci i laici lámat hlavu nad tím, jak je možné, že Vaanirai Kal stále stojí.

k0m1s

Jsem obyčejný člověk, který ve svém volném čase tvoří zajímavé webové stránky. Poslední dobou se velmi zajímám o tajemno, z čehož vznikl i tento web.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button

Bylo zjištěno blokování reklam

Prosíme, vypněte blokování reklam pro tento web. Reklamy nám pomáhají s provozem webu. Děkujeme.