Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Poslední dny života Jana Skopečka: Zazpíval Přednostu stanice, pak mu selhaly orgány

Jan Skopeček s kamarádem na oslavě svých 93. narozenin
Zdroj: archiv eXtra.cz
+ Dalších 11 fotografií
VZPOMÍNKY
V pondělí 27. prosince naposledy vydechl velký herec malých rolí Jan Skopeček (†94). Jaké byly poslední dny života muže, s nímž se třetího srpna rozloučili přátelé, rodina a fanoušci ve strašnickém krematoriu?

Byl jak můj děda

Redakce eXtra.cz hovořila s mužem, který měl k dědu Novákovi z Kameňáku jako jeden z mála blízko až do jeho posledních chvil.

„Měl jsem tu čest být posledních šest let součástí jeho života. Zažil jsem s ním radostné chvíle, kdy z rukou prezidenta přebíral státní vyznamenání, vzal mě totiž jako svůj doprovod s sebou, a byl s ním až do posledního okamžiku. S Janem Skopečkem jsme se sblížili natolik, že tento mimořádný člověk pro mě byl jako vlastní děda,“ říká hercův blízký přítel David Laštovka, který je o dvě generace mladší.

Potěšení

Seznámili se v klubu Divadla ABC, kde se herec svěřil mladíkovi, který je profesí novinář a ve volném čase zpívá v kapele, že má v šuplíku řadu písňových textů. To byl pro Laštovku impuls a Skopečkovi přání zhudebnit jeho texty splnil. K devadesátinám mu dal cédéčko plné „jeho“ písní, což hereckého nestora dojalo a zase mu to dodalo chuť do života.

Ke konci už byl jiný

„Byla nás parta pěti lidí, kteří jsme se u něj střídali: synovec Michal s manželkou Mirkou, paní Martina z optiky poblíž Jendova bytu a herec Kryštof Nohýnek. Během koronaviru jsme za ním bohužel nemohli. Když pominul zákaz a konečně jsme ho mohli navštívit, už to nebyl náš starý dobrý Jenda. Do té doby byl veselý a duchapřítomný. Teď byl už takový posmutnělý,“ vzpomíná přítel. Jako by Jan Skopeček věděl, že jeho dny na světě už jsou téměř sečteny.

Poslední setkání

„Ještě předminulé úterý jsme ho s mou ženou a ročním synem a Martinou z naší party navštívili. Vzali jsme ho ven na čerstvý vzduch, přivezli zákusky, které si s chutí dal. Jeho apetit byl obdivuhodný. Od sester jsme měli sice povolenou jen hodinu, ale když se blížil stanovený čas, Jeník vyslovil přání, že s námi chce ještě sedět dál. Probírali jsme i oslavu jeho blížících se pětadevadesátin, které by měl 19. září. Vždycky nám nadiktoval seznam lidí, které by tam chtěl mít. Na závěr návštěvy nám ještě zazpíval úryvek písničky Přednosta stanice. To jsem netušil, že se vidíme naposledy,“ popisuje Laštovka.

Zhoršení zdraví

„Den před tou smutnou událostí mi zavolal synovec Michal, že jeho strýce Jendu převezli do Nemocnice Na Bulovce a že to vypadá moc špatně. Začaly mu selhávat základní životní funkce. Martinka za ním ten den ještě jela a držela ho za ruku.“

„Domluvili jsme se, že ho společně navštívíme hned v pondělí. Během cesty, pár kilometrů před Bulovkou, mi zazvonil telefon a v něm se ozvala uplakaná Martina: ‚Už to nestihneme. Jenda zemřel.‘ Odešel ve spánku,“ dodal kamarád zesnulého herce.

Již brzy si na eXtra.cz přečtete další dojemné vzpomínky na Jana Skopečka.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy