Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Král střelců z „fotbalového pokoje“. Immobile přerušil nadvládu Messiho a Ronalda, probudilo ho Lazio

Ciro Immobile je vítězem Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce evropských lig. foto: ČTK

Praha - Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, či Luis Suárez? Ale kdeže. Vítězem Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce evropských soutěží se stal Ital Ciro Immobile a poprvé od ročníku 2008/09 narušil hegemonii elitní trojice.
  7:23

Když v závěrečném kole italské ligy korigoval útočník Lazia Řím Ciro Immobile prohru svého týmu 1:3 na hřišti Neapole, dovršil tím z osobního pohledu nejvydařenější sezonu kariéry.

S 36 brankami se italský reprezentant stal nejlepším střelcem Serie A a vyrovnal tím historický zápis Gonzala Higuaína, jenž byl stejně potentní v dresu Neapole před čtyřmi lety. Jenže tehdy nasázel barcelonský Suárez 40 ligových tref, a tak mířila Zlatá kopačka do jeho rukou. Immobileho letos ale už nikdo nepřekonal.

„Jsem tak šťastný a hrdý na to, co jsem dokázal. Hlavně když si vzpomenu, kde jsem začínal a čím jsem si prošel. Když opravdu věříte, sny se splní. Mohu jen poděkovat trenérovi, lidem v klubu a spoluhráčům. Tyhle rekordy patří celému týmu,“ řekl dojatý Immobile pro klubovou televizi.

Chladnokrevný zabiják

Ciro Immobile se narodil v roce 1990 v italském městečku Torre Annunziata na úpatí hory Vesuv a navzdory tomu, že je to od nejbližšího fotbalového stadionu více než 32 kilometrů, o fotbal se začal zajímat od útlého věku.

S míčem si mladičký Ciro kopal kolem domu, postupem času si i k nepříliš velkému nadšení svých rodičů vytvořil z vlastního pokoje fotbalové hřiště a míčem devastoval vše, co se dalo.

Aby mladému rošťákovi rodiče zakázali ničení nábytku, vzal ho jeho otec v pěti letech do školního fotbalového týmu Torre Annunziata ’88, kde se mohl vybít a zlepšovat své dovednosti. Již brzo začal převyšovat starší spoluhráče a především díky přesnému zakončení si ho vyhlédli na jednom školním turnaji zástupci mládežnického výběru Sorrenta.

V přímořském městečku nedaleko Neapole strávil šest let a v sezoně 2007/2008 přišel první průlom – za juniorský výběr do 17 let nastřílel 30 gólů, což neuniklo ani skautům velkých klubů.

V osmnácti letech na doporučení klubové legendy Cira Ferrary přestoupil Immobile do Juventusu za 80 tisíc eur (přibližně 2 miliony korun), se kterým opanoval v roce 2009 i 2010 juniorskou ligu. Za výborné výkony mohl mladičký Ital „přičichnout“ na pár epizodních minut k seniorskému týmu, kvůli herní vytíženosti ale brzo odešel na hostování do druholigové Pescary. Hned v následující sezoně přispěl 28 zásahy k jejímu triumfu v Serii B, čímž se stal nejlepším střelcem soutěže a zároveň velmi žhavým zbožím pro elitní italské kluby.

Šanci dostal v dresu FC Janov, jenže tomu se příliš nedařilo a na této bídné vlně se svezl také Immobile. I když... pět branek ve 33 zápasech pomohlo klubu k těsné záchraně.

Výrazný průlom přišel po přestupu do FC Turín. Otec tří dětí se stal s 22 brankami poprvé nejlepším střelcem Serie A, prvním v dresu tohoto celku od roku 1977, kdy vyhrál Francesco Graziani.

Prokleté zahraničí a návrat

Před Immobilem stál další logický krok – okusit zahraniční angažmá. Uspěla Borussia Dortmund, která hledala náhradu za Roberta Lewandowského, polského snajpra odcházejícího do Bayernu.

Pro rodáka z malého italského městečka to byl nový svět.

Jiný a těžší...

S mužstvem se vlastně nikdy nesžil, po roce odešel na vlastní žádost do španělské Sevilly, aby se už za půl roku vrátil zpět na Apeninský poloostrov. Jaro 2016 strávil opět v Turíně, následně jej za 8,5 milionu eur koupilo Lazio.

Ciro Immobile.

V dresu tradičního italského celku jako by Immobileho polili živou vodou. První ligovou sezonu po návratu zakončil s 23 trefami, v další přidal rovnou 29 branek a potřetí kraloval kanonýrům soutěže. Hlavně díky jeho produktivitě Lazio po letech strádání zvítězilo dvakrát v Italském superpoháru, pohledným fotbalem se prezentuje na evropské scéně, třikrát ze čtyř sezon skončilo do pátého místa v lize.

„Jsem pyšný, že mám své místo ve fotbalové historii. Můj vděk patří i fanouškům Lazia. Díky nim se cítím nepostradatelným pro tým a jsem na to hrdý,“ dodává první zástupce Serie A, který ovládl Zlatou kopačku, za posledních třináct let. Kdo byl jeho předchůdce? Jiný Říman, legendární lídr AS Francesco Totti.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!