Semafor má sjednotit opatření, jinak je to chaos, kritizuje Pobucký. Nešlo by to udělat, oponuje Hřib

Události, komentáře: Semafor pro okresy (zdroj: ČT24)

Česko v pondělí rozdělil koronavirový semafor. Zeleně je označeno devět okresů, což označuje druhý ze čtyř stupňů varování. Konkrétní opatření hygieniků se ale mohou lišit, a to i ve stejně barevných regionech. To kritizuje primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD), podle kterého by semafor měl sjednotit opatření ve všech stejně označených místech. Jeho kolegové z Prahy nebo Havířova ale v pořadu Události, komentáře hájili různý postup hygieniků.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí zveřejnilo první mapu nového čtyřstupňového systému, který označuje jednotlivé okresy podle rizika nákazy covidem-19. Podle aktuální mapy nejsou v Česku místa s horší epidemickou situací než zelený I. stupeň. Tím je označena Praha, Praha-západ, Praha-východ, Ostrava-město, Karviná a Frýdek-Místek a dále Brno-město, Jihlavsko a Prachaticko. V ostatních okresech platí stupeň 0.

Primátor Frýdku-Místku ale kritizuje, že jednotná mapa zároveň nesjednocuje postup hygienických stanic. To podle něj vyvolává zmatek. „Je to celkem chaotické. Když si vezmete, že devět okresů v rámci České republiky má zelenou barvu, tak by každý předpokládal, že všude platí stejná pravidla. Jenže to tak není. Ve Frýdku-Místku nebo v Karviné musíme nosit roušky nejenom v městské hromadné dopravě, ale například i ve veřejných budovách,“ nastínil Pobucký. Když už se to liší, měli dát Frýdku-Místku oranžovou barvu a bylo by to jasné, poznamenal.

„Pravidla by měla platit napříč Českou republikou pro všechny naprosto stejně. To znamená, když budu chtít jet na dovolenou například na jižní Moravu nebo do jižních Čech, podívám se na ten semafor, uvidíme, že je tam zelená a roušku nosit nemusím. Je tam oranžová, musím ji nosit. Abych věděl, do čeho jdu,“ navrhuje.

Hygienici mají důvod k rozdílnému přístupu, tvrdí Bělica

Primátor Havířova Josef Bělica (ANO) ale obhajuje, že opatření se mohou v různých stejně označených regionech lišit. „Přístup krajských hygienických stanic a hygieniků obecně v České republice k epidemiologické situaci je velmi individuální. Liší se nejenom na základě příslušnosti ke krajům, ale i k okresům. Hygienici k tomu mají svoje důvody,“ uvedl. 

Také podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) není sjednocený postup hygieniků realistický. „Já bych byl strašně rád, kdyby tomu tak mohlo být, ale jako vystudovaný lékař si vlastně nedovedu představit, že by to tak šlo udělat,“ uvedl v debatě. Podle něj je třeba rozlišovat semafor, který by měl automatizovaně informovat o riziku na základě jednoznačně stanovených kritérií, a opatření hygieniků, která musí reagovat na místní kontext.

Praha je podle Hřiba specifická například svým úzkým spojením se Středočeským krajem. „Nemyslím si, že opatření může fungovat jako ,one size fits all', že by jeden princip mohl platit úplně všude,“ prohlásil. Zároveň potvrdil, že pražská hygienická stanice by mohla v blízké době zavést v metropoli povinnost nošení roušek i ve vnitřních veřejných prostorech.

Mezi zeleně označené okresy patří také Prachaticko. V Prachaticích, stejně jako ve Volarech a Netolicích, jsou kvůli ohnisku nákazy v místní firmě povinné roušky ve vnitřních prostorách.

„Toto rozhodnutí není nijak populární, neboť jsme si tím všichni prošli na jaře. Někteří to samozřejmě přijímají, jsou rádi, že taková opatření přicházejí, je to spíš ta starší generace, možná ti zodpovědnější. Někteří jsou trošku rozpačití a někteří docela naštvaní, neboť v letních měsících to člověka samozřejmě obtěžuje,“ popsal starosta Prachatic Martin Malý (nestr.).

Práci krajské hygienické stanice na jihu Čech ale chválí, komunikace i testování podle něj v současnosti probíhají bez problémů.