Máte nařízenou diabetickou dietu? Poradíme alternativní způsob slazení

Zdroj: Cekankovysirup.cz

Milujete sladké, ale kvůli zdravotním potížím byste si ho měli odpustit? Co takhle najít zdravější alternativu, díky které si budete moci osladit čaj nebo upéct buchtu? Čekankový sirup pomůže vyřešit váš problém, což potvrzuje i zakladatel Aliance výživových poradců České republiky Ing. Ivan Mach, CSc., který doporučil toto zdravé sladidlo i pacientce s diagnózou cukrovky.

Reklama

Dobrý den, posledních pár měsíců jsem měla problémy se zažíváním i výkyvy hmotnosti. Lékař mi diagnostikoval cukrovku a nařídil diabetickou dietu a omezení všech přímých cukrů, čehož se bojím. Je mi něco málo přes šedesát, nikdy jsem nedržela dietu a celý život jsem byla zvyklá sladit si čaj i kávu. Vzhledem k situaci jsem zkoušela umělá sladidla, ale vůbec mi to nechutná. Jediné, co mi chutná, je med, ale ten prý také nemohu. Existuje nějaká alternativa slazení, která nechutná tak uměle? Moc děkuji.

Ing. Ivan Mach, CSc.

Diabetické diety se není třeba obávat, ve skutečnosti je to racionální strava, kterou by měl konzumovat každý. Skládá se z 15–20 % energie v podobě bílkovin, 45–60 % energie v podobě polysacharidů a 30 % v podobě zdravých tuků. Potřebný je také dostatečný příjem nestravitelné vlákniny, která mimo jiné pomáhá překonat poruchu metabolismu cukrů.  Co se sladidla týče, doporučoval bych vyzkoušet čekankový sirup. Vyrábí se z čekankového kořene, má nízký glykemický index a chutí i konzistencí zcela připomíná med. Obsahuje však jen 161 kcal energie/100 g, tedy asi 4x méně než med. Navíc vyniká obsahem až 71 % inulinu, zdraví prospěšné vlákniny, která funguje jako přírodní prebiotikum a zlepšuje funkci střev. Navíc jej mohou používat i nediabetičtí členové rodiny jako přírodní nízkokalorické sladidlo.

Reklama