Ve Slezsku opět přibývá nakažených koronavirem. Hejtman zveřejnil nové grafy

V Moravskoslezském kraji přibylo v pondělí 46 lidí nakažených koronavirem. Je to dvojnásobný nárůst proti neděli, kdy bylo 22 nově nemocných. Celkem už v regionu covidem-19 od počátku pandemie onemocnělo 4600 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

"Bohužel, opět došlo k nárůstu nakažených především v okrese Frýdek-Místek a i celkovému. Okresy, které jsou nejméně rizikové, jsou Bruntál, Nový Jičín a Opava," uvedl Vondrák. Podle semaforu, který ukazuje stupně pohotovosti pro hodnocení situace s nemocí covid-19 v okresech republiky, byly v regionu zeleně označeny okresy Frýdek-Místek, Ostrava a Karviná. Zelená barva značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu.

Bohužel opět došlo k nárůstu nakažených především v okrese FM a i celkovému. Okresy, které jsou nejméně rizikové jsou BR, NJ a OP. Včerejší údaj o hospitalizovných byl dnes opraven a zůstává stejný, bez nárůstu. pic.twitter.com/3QXJ3glz0f

— Ivo Vondrak (@ivondrak) August 4, 2020

Podle zveřejněných údajů chytré karantény je v regionu aktuálně 1189 nemocných, 3328 lidí se z nákazy dosud vyléčilo a 83 jich v souvislosti s covidem-19 zemřelo. Hospitalizováno je nyní 61 nemocných.

Ředitel Domova pro seniory Havířov Milan Dlábek dnes ČTK řekl, že z testů, které se v zařízení dělaly minulý týden, má zpět 131 výsledků a na 19 ještě čeká. Všechny dosud doručené výsledky jsou negativní. Testy podstoupili klienti a zaměstnanci z traktu A ve středisku Luna, v této části zařízení se nákaza dosud neobjevila. Absolvovali je také zaměstnanci pomocných provozů, jako je kuchyň či prádelna. V domově, který má dvě střediska - Helios a Luna, se dohromady nakazilo zhruba 25 lidí, dva senioři nákaze podlehli.

Data a údaje o nemocných se dlouhodobě z různých zdrojů liší, důvodem jsou rovněž odlišné způsoby zpracování údajů. Například Krajská hygienická stanice Ostrava eviduje 4257 pozitivně testovaných. Hygienici data o nemocných vykazují, až když s nimi ukončili epidemiologické šetření. Statistika ministerstva zdravotnictví v regionu k dnešku udává 4612 nemocných od počátku pandemie.

V kraji platí zvýšená protiepidemická opatření, jako povinnost roušek v budovách i hromadné dopravě. Výjimkou je okres Bruntál, kde uvnitř lidé roušky mít nemusí, nasadit si je musí jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Restaurace a bary smí fungovat pouze do půlnoci a na umělé koupaliště nemůže více než 500 lidí najednou, opět s výjimkou Bruntálska. Zpřísněná opatření platí i v celé zemi, ve většině případů jsou mírnější než moravskoslezská krajská opatření. Krajští hygienici v pondělí uvedli, že v tomto týdnu by zřejmě mohlo nastat další rozvolnění protiepidemických opatření, dotknout by se mohlo venkovních akcí a hygienici budou řešit i provoz restaurací.

Související

Více souvisejících

Moravskoslezský kraj Ivo Vondrák (hejtman) Ostrava Karviná Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 34 minutami

před 1 hodinou

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 1 hodinou

před 1 hodinou

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

V Česku padlo druhé pořadí Eurojackpotu. Sázející z Prahy vyhrál téměř 130 milionů korun

Čech vyhrál druhé pořadí evropské loterie Eurojackpot. Sázející z Prahy vsadil plný tiket náhodným tipem za 400 Kč včetně bonusové hry Extra 6. V pátém sloupci trefil všech 5 čísel z prvního osudí a také jedno ze dvou čísel z osudí druhého. Tím pádem v úterý 16. dubna 2024 vyhrál pohádkových 129 349 298 Kč. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy