Hlavní obsah

Tajemství úspěšné ženy? Tři kamarádky a dobrý manžel

Právo, Zuzana Musálková

Rčení, které říká, že za každým úspěšným mužem stojí dobrá žena, všichni známe. Podle odborníků to ale platí i obráceně. I vedle mnoha kariérně úspěšných žen stojí podporující partner. Pokud k tomu má ještě pár dobrých kamarádek ze svého oboru, její šance na naplněný pracovní život jsou velké.

Foto: Profimedia.cz

Se správnými úmysly, flexibilitou a komunikací můžete mít zdravé manželství a úspěch v práci, který umožňuje oběma užít si naplňování svých pracovních snů.

Článek

Jistě, klobouk dolů před všemi, kdo zvládají skvělou kariéru bez podpory přátel a rodiny. Jde to, ale je to hodně těžké. Odborníci jasně dokládají, že šance na úspěch se nám s „týmem“, který nám jistí záda, rozhodně zvětší.

Například podle výsledků studie z univerzity Carnegie Mellon si lidé spíše „troufnou“ na úspěch, pokud vedle sebe mají protějšek, který jim je oporou.

Vědci zkoumali 163 manželských párů. Ti jedinci, kteří cítili partnerskou podporu, byli ochotnější přijímat výzvy, jež je mohly posunout dál, ať už šlo o nabrání zkušeností a praxe, změny zaměstnání, nebo povýšení. O pár měsíců později se tito účastníci studie cítili šťastnější a v lepší psychické pohodě.

„Zjistili jsme, že taková věc jako podpora partnerových voleb a využívání pracovních příležitostí má velký vliv na dlouhodobý pocit pohody,“ potvrzuje spoluautorka studie Brooke Feenlyová.

Phubbing? Velká hrozba současných vztahů

Zdraví

Jak se vzájemně podpořit

Stát si vzájemně po boku nemusí být ale tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Kariérní koučka Maureen Sweatmanová pracuje s páry, které si přejí mít dobrý vztah i pracovně uspokojivý život.

„Je mnoho oblastí vztahu, které je třeba vyřešit, vyjednat a navigovat. Práce a kariéra jsou jedněmi z nejdůležitějších, ale zároveň opomíjených částí,“ myslí si koučka, která pro páry sestavila několik základních rad, jež prospějí jak vaší kariéře, tak vašemu soužití obecně.

  • Komunikujte, komunikujte a komunikujte. Máte krátkodobé a dlouhodobé pracovní cíle? Promluvte si o nich a vzájemně si je ujasněte. Prostě proto, aby je opravdu znal i váš partner a mohl vás v nich podporovat. Pokud se jasně a srozumitelně nevyjádříte, váš protějšek se může jen domýšlet.
  • Určete si, přes co vlak nejede. Vše má své meze, proto si je dobře vytyčte. Váš vztah je důležitý, tak si dejte pozor, aby nevyjasněné hranice nezadělávaly na problém. Položte si konkrétní otázky: Kolik času na služebních cestách je ještě v pořádku a kolik už ne? Shodnete se na tom, kolik času stráveného v práci už je moc? Pokud budete povýšeni ve spojení s nutností se stěhovat, jak se rozhodnete? Změníte bydliště oba (případně celá rodina), nebo budete dočasně bydlet na dvou místech?
  • Nezapomeňte počítat s dětmi. Ti, kteří mají děti nebo je plánují, by si měli vyjasnit, jak bude vypadat oboustranná péče o ně. Oba partneři by měli být se svými rolemi a úkoly srozuměni a nacházet v nich i radost. Nikdo by neměl mít trvalý pocit, že se obětuje kvůli tomu druhému. 
  • Buďte flexibilní. V životě i v zaměstnání zažijete věci, nad kterými nebudete mít kontrolu. Je dobré s tím počítat. Přijdou časy, kdy jeden z vás bude muset práci věnovat více času než obvykle. Zkuste tímto obdobím projít, aniž byste si brali osobně to, že se vám partner věnuje méně. Také může přijít dlouhé čekání na povýšení, pokles v kariéře nebo vyhazov. I v takových případech je dobré umět nabídnout oporu. 
  • Oslavujte. Společně slavte svoje velké i malé úspěchy. Dostal váš partner přidáno nebo ho povýšili? Zvládli jste v práci opravdu obtížný úkol nebo jste se konečně vypořádali s nepříjemným kolegou? Měli byste umět vzájemně ocenit své úspěchy. Ať už si vyrazíte na rande, nebo jen napíšete hezký vzkaz na cestu do práce. Asi víte, co váš protějšek potěší…

„Se správnými úmysly, flexibilitou a komunikací můžete mít zdravé manželství a úspěch v práci, který umožňuje oběma užít si naplňování svých pracovních snů,“ uzavírá Sweatmanová.

Audit vztahu: Zjistěte, zda žijete po boku osudového muže

Vztahy a sex

Kamarádky jako skvělý zdroj informací

K pracovnímu úspěchu ale potřebuje žena i jiné vztahy než partnerské. Konkrétně jde o důvěrné přátelství s jinými ženami. Alespoň podle studie publikované v odborném časopise Harvard Business Review.

Ostatně v osobním životě tomu není jinak. Ženy prostě sdílejí své životy s blízkými kamarádkami, jsou k tomu přírodou nastavené. A tato schopnost důvěrně komunikovat jim prospívá i v práci.

Podle studie mají ženy s malým, zato loajálním okruhem kamarádek větší šanci získat lepší pozici a vyšší plat. Pokud máte ve svém oboru jednu až tři kamarádky, se kterými si důvěřujete, máte velkou výhodu.

„I když jsme nemohli prozkoumat vlákno privátních e-mailů, které si tyto ženy posílají, je jasné, že obsahuje klíčové soukromé informace o pracovních příležitostech a výzvách,“ říká jeden z autorů studie, Brian Uzzi. Kamarádky se nebojí sdílet informace o poměrech na pracovištích nebo různých odděleních.

Pět věcí, které šťastné páry dělají jinak než ostatní

Vztahy a sex

Chce to správnou strategii

„Muži nejspíš nepotřebují stejné privátní informace o tom, jak společnosti fungují.“ Výsledky studie ukázaly, že u jejich kontaktů na pohlaví nezáleží. Nepotřebují kupodivu ani nejužší kruh. Obě pohlaví ale benefitují z velkého okruhu pracovních známých a kontaktů.

Jak si podle autorů studie vytvořit správný okruh přátel?

  • Víc než na kvantitě záleží na kvalitě. Nezabývejte se příliš tím, kolik pracovních známých máte. Důležité je, kdo jsou. Hlavní je zaměřit se na to, v jakých pracovních sítích se pohybují a jestli jsou tyto sítě pro vás užitečné.
  • Nehledejte stejné. Dívejte se po lidech, jejichž zkušenosti a cíle jsou jiné než vaše. Podle expertů budou mít právě tito lidé jiné sítě pracovních známých, které můžete využít. Lidé s podobnou kariérou i vizí do budoucna mají podobné kontakty jako vy. 
  • Kontakty obměňujte a rozšiřujte. Okruh blízkých kamarádek je jedna věc. Ty nám zůstávají. Zato okruh pracovních známých se vyplatí postupně rozšiřovat i obměňovat. Ve skupině stále stejných známých se sice budete cítit bezpečněji a jistěji, ale nepomůže vám to k získání pracovních příležitostí nebo v přístupu k novým projektům. Noví lidé vás mohou obohatit.

Kamarádství zvyšuje výkonnost

Jistě existuje vícero důvodů, proč se těšit do práce. Pro ženy jsou ale jedním z nich určitě i pracovní vztahy. Podle průzkumu společnosti Comparably má blízkou pracovní kamarádku nebo kamaráda šedesát procent žen. Tři čtvrtiny žen také uvádějí, že dobré vztahy v práci jsou jedním z hlavních důvodů, proč v dané společnosti pracují a zůstávají.

„Ženy ke svým spolupracovníkům často cítí velkou loajalitu. Je například obvyklé, že odmítají přejít do jiného oddělení právě kvůli dobrým vztahům,“ tvrdí konzultantka pro zvýšení produktivity firem Audrey Nelsonová.

Jak být lepšími přáteli

Vztahy a sex
Přátelství nad zlato
O kamarádství mezi svými zaměstnanci - a nejen mezi ženami - by se dle odborníků rozhodně měl starat i zaměstnavatel. Přinese mu to totiž lepší zisky.„V mnoha ohledech se společnosti zabývají různými benefity a nástroji, jak zvednout motivaci svých lidí a jak snížit případnou fluktuaci,“ říká odborný psycholog Petr Hlušička. „Přitom velmi často můžeme zapomínat na ten nejjednodušší a zároveň nejpodstatnější nástroj - lidské vztahy. Ty mají zásadní dopad na naši spokojenost.“ A ta podle psychologa dělá s pracovním výkonem divy.„Podle některých výzkumů je pouze 25 % našich pracovních úspěchů dáno našimi schopnostmi, jako je IQ nebo dovednosti. Zbylých 75 % úspěchů je přímo ovlivněno naší úrovní optimismu a společenskou podporou či sounáležitostí v pracovním kolektivu,“ doplňuje psycholog s tím, že podle výzkumů mají zaměstnanci v prostředí, kde se vzájemně podporují, o 31 % vyšší produktivitu než ve společnostech, kde se nepěstují bližší vazby.

Přátelství na pracovišti má ale i pozitivní vliv na výkon, což je dobré jak pro zaměstnance, tak pro firmy. Kamarádi častěji přicházejí s inovativními nápady a díky schopnosti přirozeně spolupracovat a pomáhat si jsou ve svých povinnostech i dynamičtější. Navíc častěji a rychleji dotáhnou projekty a úkoly do konce, prostě proto, že se do práce těší.

Z výsledku studie také vyplývá, že zaměstnanci, kteří si s ostatními rozumějí, mají na pracovišti o 36 procent méně nehod než jejich kolegové se špatnými pracovními vztahy.

Reklama

Související články

Když kamarádka žárlí na kamarádku

Nerozlučné kamarádky, denní telefonáty, pravidelné dýchánky, společné vaření a dokola rozbory života v hlavní roli s nepovedenými láskami. Parťačky, které jen...

Co s lidmi, kteří musí mít pořád pravdu

Máte ve svém okolí někoho, kdo se neustále staví do role ‚experta‘, bez ohledu na to, o jakém tématu, nebo problému se mluví? Někoho, kdo vám odpovídá se...

Výběr článků

Načítám