Uplynulo 140 let od narození Boženy Kacerovské. Rodačka z Loun působila v Národním divadle, ohromila i Paříž
Božena Kacerovská. Foto zdroj: Město Louny
Louny

Louny - Od narození operní divy Boženy Kacerovské, přesněji Boženy Kačerovské v domě na Pražské ulici čp. 84 právě dnes uplynulo 140 let (4.8.1880 Louny – 7.2.1970 Louny).

V rodišti navštěvovala obecnou i měšťanskou školu a jejího pěveckého nadání si nejprve všiml jiný lounský rodák, hudební skladatel a varhaník Eduard Tregler. Ten jí doporučil studium v tehdy věhlasné pražské Pivodově pěvecké škole, kde učil skladatel a dirigent Karel Kovařovic, pod jehož vedením se stále zdokonalovala.

Když se stal Kovařovic v r. 1900 šéfem opery Národního divadla, svěřil v r. 1901 hlavní roli v Aidě právě Kacerovské a tahle mimořádně pohledná zpěvačka pak svým sopránem ohromila nejprve Národní divadlo a poté od roku 1906 i Paříž, kde žila dalších 18 let.

Postupně si vybudovala postavení vyhledávané interpretky opusů Richarda Wagnera a Ludwiga van Beethovena na předních scénách západní Evropy.

Po celou kariéru propagovala českou hudbu a na své recitály pravidelně zařazovala písně a árie A. Dvořáka, Z. Fibicha, R. Frimla, O. Nedbala, J. Suka a také Eduarda Treglera.

Za Velké války podporovala dobročinnými koncerty první československý odboj. Po 1. světové válce ukončila uměleckou dráhu a začala pedagogicky působit v Paříži a od roku 1924, kdy se natrvalo vrátila do Čech, si otevřela vlastní pěveckou školu v Praze.

V Lounech měla stále rodinu a během odloučení kontakt s rodným městem nikdy nepřerušila.

Když jí v roce 1947 zemřela maminka, odstěhovala se do rodného města a spolu s bratrem se usadili v domě čp. 133 v ulici Beneše z Loun. Tam také až do konce života dávala soukromé hodiny zpěvu.

Zemřela v devadesáti letech a přežila všechny své příbuzné, které v závěti žádala, aby jí po její smrti probodli srdce. Poslední přání už tak nemohl nikdo splnit …

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru