Vědci vyvinuli umělou kůži. Inspirovali se robotickou rukou ze Star Wars

Magazín Magazín
4. 8. 2020 14:59
Hvězdné války inspirovaly vědce k dalšímu vynálezu. V Singapuru vyvinuli umělou kůži, která lidem s protézami umožní cítit teplotu i povrch předmětu. Chytrá kůže je společně s umělou končetinou napojená na nervový systém a podle vědců je stejně dokonalá jako mechanická protéza, která Luku Skywalkerovi ve Star Wars nahradila pravou paži.
Foto: Reuters

Umělá kůže nazvaná Asynchronous Coded Electronic Skin má v sobě zabudovaných sto malých senzorů, které dokážou rozpoznat, jak je předmět tvrdý, jakou má teplotu, a dokonce i strukturu. Podle vědců taková kůže reaguje na předmět tisíckrát rychleji než ta lidská.

Umělý nervový systém "umí" číst Braillovo písmo a stoprocentně rozpozná dvacet až třicet různých povrchů, píše agentura Reuters. "K tomu, aby člověk poznal texturu, musí po ní přejet rukou. Umělá kůže je ji schopná poznat pouhým dotykem," vysvětluje přední vědec z univerzity v Singapuru Benjamin Tee.

Na titulním obrázku je vidět, jak vědec v rukavici drží plastovou kouli a monitorovací systém mu spolehlivě říká, že se jedná o tvrdý předmět. "Když člověk ztratí cit, je smyslově otupělý a lidé s umělými protézami přesně tento problém mají. Když jim dáme umělou kůži, budou znovu schopni cítit dotyk ruky, její teplotu i pevný stisk," říká Tee ke smyslu celého vynálezu.

Vědci ze Singapuru tvrdí, že se při vývoji umělé kůže inspirovali filmovou sérií Star Wars, v níž hrdina Luke Skywalker přijde v boji o pravou paži a následně dostane chytrou mechanickou ruku, s kterou se mu navrátí pátý smysl. Podle profesora je chytrá kůže teprve ve vývoji, už teď o ni ale projevily zájem některé lékařské instituce.

Hrdinka s bionickou rukou. Jejím předním fanouškem je představitel Luka Skywalkera

Hrdinka s bionickou rukou. Jejím předním fanouškem je představitel Luka Skywalkera | Video: Open Bionics
 

Právě se děje

Další zprávy