Divá bába aneb pojízdná cykloknihovna jako za časů Boženy Němcové. Česká literatura jede na kolech

4. srpen 2020

Jak by se vám líbilo, kdyba existovala možnost pojízdných knihoven, třeba teď v létě? Knížka, která vám zpříjemní volné chvíle, i když jste si do tašky momentálně žádnou nepřibalili? A co když to někdo jiný udělá za vás? Právě proto vznikl projekt pojízdné knihovny. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Eva Boudová.

Pokud budete v létě na některém koupališti v Královéhradeckém kraji, tak se můžete setkat s projektem směřujícím k vášnivým čtenářům.

Čtěte také

Ilona Machová přiveze na plovárny a koupaliště malou pojízdnou miniknihovnu.
„Projekt vznikl, když jsem zpracovávala různé podklady o spisovatelce Boženě Němcové na svůj předchozí projekt. A dočetla jsem se, že Božena Němcová hodně podporovala provoz pojízdných knihoven a knihkupectví, které v té době hojně kočovaly po českých zemích. Tak jsem si řekla, že je to moc fajn a že by se to třeba uchytilo při letním provozu plováren."

A hned doplňuje:
„Když si návštěvník koupaliště zapomene vzít s sebou něco na deku. A já ráda jezdím na kole a také ráda čtu. Takže to zkusím spojit a vytvořila jsem takovou malou knihovnu, která se vejde do přívěsného vozíku za bicykl. Dávám tam naše české autory. Takže jde o pokračování mého projektu na popularizaci české literatury."

Divá bába
je putovní cykloknihovna českých klasiků. Potkáte ji na vybraných koupalištích nebo u rybníka, časem možná i v parku. Divá bába veze nový zážitek z četby, povídání o knížkách, předčítání a další aktivity. Bába vyjíždí sezónně a půjčení zajišťuje zdarma.

„Lidé si vždy v průběhu jednoho dne na koupališti, v parku nebo prostě kam přijedu, mohou půjčit něco ke čtení, čím si případně zkrátí dlouhou chvíli. Zatím na to mám velice kladné reakce. Ten nápad se všem líbí," upřesňuje Ilona Machová.

První ouřadování Divé báby a knižní piknik u Gymnázia J. K.Tyla v Hradci Králové

A se smíchem dodává:
„Přistihla jsem své známé, ačkoliv jde o dospělé lidi, že hodně často sahají po dětských knížkách, které znají ze svého dětství a rádi se k nim vracejí. Takže největší úspěch sklízí knížky O Mikešovi nebo Dášenka Karla Čapka. Je to taková nostalgie a lidé je moc rádi čtou."

Knihovna s názvem Divá bába

„To je slovní spojení, které mi přišlo vtipné. Jako Divá Bára a Babička, nejznámější díla Boženy Němcové. Je to úderné a veselé, takže věřím, že se to bude lidem líbit. A navíc má krásný vizuál s portrétem Boženy Němcové, který pro mne vytvořila výtvarnice Eva Horská. Moje knihovna tak vypadá opravdu velmi atraktivně na pohled," usmívá se Ilona Machová.

Divá bába je putovní cykloknihovna českých klasiků. Potkáte ji na vybraných koupalištích nebo u rybníka

Pokud bude přát počasí, tak se s pojízdnou knihovnou Ilony Machové můžete setkat už ve středu 5. srpna od 10 do 17 hodin u pláže v areálu Stříbrného rybníka v Hradci Králové. Aneb Bába na Stříbrňáku.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.