Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Operátor O2 nehodlá dražbě cenných mobilních frekvencí jen přihlížet

Logo operátora O2. foto: Reuters

Čtvrtý operátor by měl přinést nižší ceny mobilních dat, přičemž člen velké operátorské trojky, společnost O2 nejbohatšího Čecha Petra Kellnera na konci června podal stížnost k Evropské komisi. Rozporuje v ní podmínky aukce kmitočtů, v níž se má na podzim dražit neobsazený prostor pro mobilní služby a umožnit boom sítí páté generace.
  17:03

Češi vyhlížejí čtvrtého operátora, jenž by měl přinést nižší ceny mobilních dat. Nejprve se ale stanou diváky právní bitvy, kterou úvodním výstřelem začal člen velké operátorské trojky, společnost O2 ze stáje nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Na konci června podala stížnost k Evropské komisi (EK) – rozporuje podmínky aukce kmitočtů, v níž se má na podzim dražit neobsazený prostor pro mobilní služby a umožnit boom sítí páté generace. Frekvence jsou zajímavé jak pro nové hráče, tak pro O2, Vodafone či T-Mobile kvůli rozvoji jejich služeb.

Operátor O2 ve stížnosti mimo jiné jmenuje tři zájemce, které podmínky aukce chystané Českým telekomunikačním úřadem údajně zvýhodňují – společnosti Poda a Nordic Telecom, které už část frekvencí nakoupily v minulosti, a energetický gigant ČEZ, jenž má zájem stát se čtvrtým celoplošným hráčem. O2 se například nelíbí, že by zmíněné firmy s už nakoupenými frekvencemi získaly přístup k sítím současných operátorů, i kdyby se aukce ani nezúčastnily.

Odmítnutí nového konkurenta

„Současné podmínky nemohou dle našeho názoru ani na úrovni Evropské komise, ani při pozdějším soudním řízení v ČR obstát. Po podání stížnosti k Evropské komisi hodláme napadnout legitimitu aukce též u českých soudů,“ řekla mluvčí O2 Lucie Jungmannová. Není sporu, že operátorský triumvirát o nového konkurenta nestojí. Strážce mobilního trhu – Český telekomunikační úřad (ČTÚ) – zároveň už třetí verzí podmínek dražby kmitočtů přihrál jeho advokátům dost podnětů, aby k soudům přišli s plnou brašnou pádných argumentů.

První ji otevřel operátor O2, který 30. června odeslal stížnost k EK kvůli údajné nedovolené státní podpoře. Tvrdí, že navržená pravidla pro podzimní aukci znevýhodňují O2, T-Mobile a Vodafone. A dělají bene uchazečům o dosud neobsazený prostor pro mobilní služby. „Získají přístup k pokrytí a sítím současných operátorů za podmínek, které není možné označit jako tržní,“ stojí ve stížnosti.

Operátorský triumvirát o nového konkurenta nestojí. Strážce mobilního trhu – Český telekomunikační úřad – zároveň už třetí verzí podmínek dražby kmitočtů přihrál jeho advokátům dost podnětů, aby k soudům přišli s plnou brašnou pádných argumentů. První ji otevřel operátor O2, který 30. června odeslal stížnost k EK kvůli údajné nedovolené státní podpoře. Tvrdí, že navržená pravidla pro podzimní aukci znevýhodňují O2, T-Mobile a Vodafone.

To znamená, že menší firmy, které v minulosti koupily část frekvencí (Poda či Nordic Telecom), by se ani nemusely účastnit aukce a automaticky by na vyhrazenou dobu získaly možnost za nákladovou cenu využívat technické zázemí současných operátorů (národní roaming). Ve spojení s prostorem, který už mají, by tedy mohly „vyrůst“ a svou nabídkou mobilních dat, volání a esemesek konkurovat operátorské trojce.

„Požadujeme, aby byl nárok na národní roaming svázán pouze s vydražením přídělu v pásmu 700 MHz a trvání nároku bylo omezeno na pět let. Jen to bude motivovat nového hráče k serióznímu přístupu k budování sítí a opatření bude v souladu s mezinárodní praxí,“ popsala mluvčí O2 Lucie Jungmannová. Dodala, že po stížnosti k EK budou od O2 následovat žaloby u českých soudů.

Ve stížnosti kromě Pody a Nordic Telecomu figuruje ve výčtu údajně zvýhodněných uchazečů také energetická společnost ČEZ. Už nyní provozuje takzvaného virtuálního operátora, má zhruba 130 tisíc zákazníků a plánem na postavení celoplošného operátora se netají. ČEZ může zvýhodňovat 70procentní podíl státu i možnost z aukce bez větších sankcí vycouvat.

Poslední příležitost

V Česku se bude v rámci aukce zřejmě naposledy prodávat cenný prostor pro mobilní služby. Uvolnilo jej televizní vysílání, které se postupně stěhuje do standardu DVB-T2. Lze říct, že jde zároveň o poslední příležitost, aby na trhu přibyla konkurence – čtvrtý operátor, který má přinést tlak na cenu zejména mobilních dat. Zároveň není vyloučeno, že přibydou další, menší hráči. Třeba zmíněná Poda, která už nyní provozuje virtuálního operátora. Tomu nahrávají i popsané podmínky, které operátor O2 napadl.

V Česku se bude v rámci aukce zřejmě naposledy prodávat cenný prostor pro mobilní služby. Uvolnilo jej televizní vysílání, které se postupně stěhuje do standardu DVB-T2. Lze říct, že jde zároveň o poslední příležitost, aby na trhu přibyla konkurence – čtvrtý operátor, který má přinést tlak na cenu zejména mobilních dat. Zároveň není vyloučeno, že přibydou další, menší hráči.

Kromě lepších cen pro zákazníky stát vyhlíží minimálně částku 6,3 miliardy, která je vyvolávací cenou za všechny nabízené frekvence. Dražit se budou ve dvou pásmech – 700 MHz a 3500 MHz. První prostor ČTÚ určil novému hráči, pásmo je vhodné pro vytvoření celostátní sítě. O druhý prostor se může ucházet víc zájemců, tedy i současní operátoři. Tyto frekvence jsou vhodné především pro využití ve větších městech a mají přispět k rozvoji sítí páté generace, které přinesou mnohem rychlejší proudění dat.

Způsob dělení tohoto pásma je další věcí, již O2 napadá. Současní operátoři si z něho v aukci mohou koupit nejvýše 60 MHz. „Na tomto bloku nelze zajistit plné 5G připojení. Žádná ze zemí EU, kde proběhla aukce na kmitočty v pásmu 3500–3700 MHz, neměla limit pro současné operátory nižší než 100 MHz,“ řekla mluvčí Jungmannová. Je však třeba zdůraznit, že podmínky ČTÚ nejsou konečné. Uchazeči mohli k návrhu do 7. července posílat připomínky, na jejichž vypořádání má úřad 30 dnů. Operátor O2 tedy napadl podmínky, ačkoliv jeho připomínkám může ČTÚ nakonec vyhovět.

„V této fázi se nebudeme k žádné ze vznesených připomínek vyjadřovat. O stížnosti společnosti O2 jsme nebyli ze strany Evropské komise doposud informováni, a nemůžeme se k ní tedy v současné době vyjádřit,“ stojí v oficiální reakci úřadu. „Krok konkurence nechceme komentovat. K naší účasti v aukci jsme zatím sdělili vše podstatné, o dalším postupu budeme včas informovat,“ sdělila mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Aukce kmitočtů

  • Chystaná aukce má dva hlavní cíle – přinést do Česka mobilní internet páté generace a přilákat čtvrtého operátora. Ten by měl přinést nižší ceny volání i mobilních dat.
  • Operátoři si budou moci pořídit nové frekvence v pásmu 700 MHz a 3,5 GHz. Ty mohou využít jak k posílení současných sítí, tak k výstavbě datových sítí páté generace, takzvaných 5G.
  • Na části dražených kmitočtů (700 MHz) dosud běželo a v některých regionech stále funguje televizní vysílání v digitálním formátu DVB-T. Přechod na nové vysílání DVB-T2 má uvolnit prostor pro posílení mobilního internetu.
  • Aukci loni připravil ČTÚ, začít měla v lednu 2020. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale dospělo k závěru, že nastavené podmínky k vyšší konkurenci a nižším cenám nepovedou. Ministr Karel Havlíček proto inicioval změnu ve vedení ČTÚ. Jaromíra Nováka v čele úřadu vystřídala Hana Továrková. Ta připravuje nové podmínky aukce.
  • Do 7. července přijímal ČTÚ připomínky k podmínkám aukce. Vypořádat je má do 30 dnů. Aukce má začít na podzim a rozdělování kmitočtů má proběhnout na začátku příštího roku.
  • Vyvolávací ceny frekvencí by měly do státního rozpočtu přinést 6,3 miliardy korun.
  • Zájemci, kteří nejsou ve spojení s velkou trojicí O2, T-Mobile a Vodafone, budou v aukci zvýhodněni. Budou pro ně vyhrazeny frekvence, kde nebudou čelit konkurenci současných operátorů.
Autor: