Podpora pro Jakuba Železného z Reflexu: Prezident Svoboda skutečně zradil národ

04.08.2020 18:46

Komentátor Viliam Buchert píše na serveru Reflex.cz, že moderátor České televize Jakub Železný píchl svým tvrzením o prezidentu Ludvíkovi Svobodovi do vosího hnízda. „Prezident Svoboda v roce 1969 skutečně zradil národ,“ podotkl.

Podpora pro Jakuba Železného z Reflexu: Prezident Svoboda skutečně zradil národ
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Moderátor Železný

Moderátor Jakub Železný v pořadu Události, komentáře 15. července zmínill, že v Praze se jedno z nábřeží „bůhvíproč dodnes jmenuje po komunistickém prezidentu Ludvíku Svobodovi“. Železný svými slovy vyvolal mnohé reakce. „Protože generál Svoboda byl válečný hrdina. Ovšem méně se hovoří o tom, že v roce 1969 prezident zradil národ, když podlehl tlaku Sovětského svazu, který vedl v srpnu 1968 okupaci Československa. Svoboda tak významně přispěl ke společenské katastrofě a marasmu 70. let minulého století,“ píše Buchert. 

Zároveň dodává, že Železný skutečně udělal moderátorskou chybu, protože větu o Svobodovi použil nesmyslně v diskusi s ministrem Karlem Havlíčkem o problémech v dopravě. „To nic nemění na tom, že někdejší prezident Ludvík Svoboda je skutečně rozporuplná postava. Typický padouch i hrdina,“ popisuje Buchert. 

Podle jeho názoru je bez diskuse, že Svoboda byl významným představitelem naší vojenské historie, kdy například zásadně přispěl k osvobození Československa i Sovětského svazu od nacismu. „Na to bylo v minulosti i dnes vždy poukazováno. Nelze to nijak zpochybnit. V tomto ohledu je Svoboda hrdinou, a kdo to popírá, nemá dostatečné IQ. Na druhou stranu jsou v jeho životopise i věci, na které nemůže být hrdý,“ dodal Buchert. 

Popisuje například to, jak v době, kdy byl Svoboda ministrem obrany, docházelo v ozbrojených silách k rozsáhlým čistkám, které vedly i k zatýkání a k procesům. „Svoboda o nich musel vědět, i když později to popíral. Paradoxní je, že nakonec neodolal bolševickému řádění ani on sám,“ zmiňuje Buchert. 

Připomíná i Svobodovo zvolení prezidentem republiky, kdy položil květiny na hroby prezidentů. „Uctil demokrata Masaryka, Beneše, ale i masového vraha Gottwalda a Zápotockého. Navštívil Národní památník na Vítkově, kde vzdal hold legionářům první světové války i bojovníkům té druhé. A dne 6. dubna 1968 jmenoval vládu, ve které převládali stoupenci reforem. Ovšem po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy ze srpna 1968 otočil a stala se z něj loutka v rukou Moskvy,“ dodal Buchert.

„Ludvík Svoboda byl v některých okamžicích naší historie nesporně hrdinou. V době, kdy bylo ale Československo na konci 60. let dvacátého století brutálně znásilňováno Moskvou, zradil národ, který mu tolik věřil. Z tohoto pohledu lze narážce moderátora Jakuba Železného rozumět. Naše demokracie ale hravě zvládne jména nábřeží, náměstí a ulic, které pořád v Česku po generálu Svobodovi máme. Naše historie nikdy nebyla černobílá. Máme hrdiny i padouchy. Do obou skupin pak patří exprezident Ludvík Svoboda,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…