„To byly nejkrásnější chvíle mého života,“ vzpomíná Karel Fiala na oslavy v krajině národního parku, které se konaly vždy 3. srpna. Pokaždé se za ním sjeli čtyři jeho synové, jejich protějšky a jejich děti. Vždycky tam zůstali několik dní, byla tam příjemná nálada a pohoda.

Součástí takových oslav a večírků, které se na chalupě konaly, bylo samozřejmě i občerstvení. „Vždycky se tam grilovalo. Měl jsem rád kuřecí řízek, špekáčky, grilované maso a zeleninu,“ vzpomíná Karel Fiala. Na chalupě kromě rodiny hostil také své herecké kolegy. Například Květu Fialovou, Martina Růžka nebo Borka Jedličku z Národního divadla. Ten se jednou postaral o menu na hodovací stůl: „Vzpomínám si, že zastřelil srnku,“ usmívá se Fiala.

Sám Fiala nikdy nelovil, ale jednoho srnce také skolil. Omylem. Autem. To byl ještě poměrně mladý. Tehdy zavolal svému tátovi, aby mu poradil, co s ním má dělat. „Žena chtěla, abychom zavolali policii, ale táta přijel, vykuchal ho, opekl a měli jsme skvělé bifteky. Věra jíst nechtěla, ale když viděla, jak nám chutná, neodolala, a několikrát si dokonce přidala,“ směje se „limonádník".

VIDEO: Limonádový devadesátník Fiala: Stýská se mu po nemocné Fialové!

Video
Video se připravuje ...

Limonádový devadesátník Fiala: Stýská se mu po nemocné Fialové! Mirka Dvořáková, Lukáš Červený

Fialův tatínek byl manuálně velmi zručný a pomáhal synovi i s rekonstrukcí chalupy. Ten se k ní dostal jako slepý k houslím. V roce 1968 se tenorista Karel Jan v kruhu svých kolegů zeptal: „Kluci, nechcete někdo chalupu?“ Karel Fiala se ženou chtěli a koupili si ji i přesto, že byla v hrozném stavu. „Hned jsem poprosil tatínka, jestli by se na ni nepodíval a nepomohl mi ji zrekonstruovat. On přijel a dal se do práce,“ vzpomíná představitel lihovině se vyhýbajícího pistolníka a vypočítává, co všechno je tatínkova zásluha: „To obložení, dveře atd., to všechno udělal on.“ Karel Fiala příliš nepomáhal, protože sám sebe označoval za nešiku. „Maximálně posekám trávník nebo zatluču hřebík.“

„Noci jsou tu chladné? To abych si vzal teplé prádlo,“ říká Karel Fiala jako Limonádový Joe v legendární westernové parodii. Na chalupě v Českém Švýcarsku mu chladné noci nevadily. Měl tam saunu a rád se koupal v jezírku na zahradě se svou ženou Věrou Vlkovou. Navíc často byli úplně nazí. Této kratochvíli se věnovali ještě před pár lety. Věra Vlková se tehdy svěřila: „Nebojíme se, že nás někdo uvidí, jsme tu na samotě a kolem skoro nikdo nechodí. Kdyby sem náhodou nějaký zbloudilec přišel, potopíme se po krk.“ A její muž dodával: „Když je teplo, je to skvělé osvěžení. Pokud se ochladí, můžeme se zahřát v sauně, kterou máme na zahradě. Dříve jsme tady pořádali večírky, kde se muži i ženy hromadně saunovali a pak skákali do rybníčku.“

Se svojí o šestnáct let mladší ženou se Karel Fiala poznal na jevišti karlínského divadla. „V jedné hře jsme se líbali a ona říkala, že jsem jí dal takovou pusu, že se do mě zamilovala. Od té doby jsme spolu,“ směje se herec a zpěvák. Nemuseli se brát, ale byli si sympatičtí, a tak si řekli, že svatba je dobrý nápad. Letos budou spolu už padesát pět let. Společně byli také v angažmá, ale i když oba dva měli svoje fanynky a fanoušky, nežárlili na sebe. „Tolerovali jsme se navzájem, a proto nám to také vydrželo. Já jsem byl někdy vzteklý a ona ukecaná ženská,“ hodnotil vztah Fiala, který si na své ženě vždy nejvíce vážil toho, že uměla vytvořit domov: „Ona je skvělá hospodyně. Má úžasnou schopnost vytvořit útulné prostředí.“

Jediné, v čem se neshodli, byla doba spánku. Věra chodila spát o půl deváté a vstávala v půl páté ráno. On chodil spát pozdě a snídával v devět. Ještě před pár lety Karel Fiala denně cvičil dvacet minut a šlapal na rotopedu. Udržoval se fit, stejně jako jeho tatínek, který zemřel v roce 1988 v devadesáti na Fialově chalupě. Měl krásnou smrt. Tehdy byla příšerná vedra, jeho otec se často sprchoval studenou vodou. Jednoho dne povečeřel buřtguláš, potom dal ještě cukřík pejskovi, šel spát a ráno, když o půl deváté ještě ležel v posteli, zjistili, že je mrtvý.

VIDEO: Limonádový Joe: S manželkou se vůbec nepárá!

Video
Video se připravuje ...

Limonádový Joe slaví 90: S manželkou se vůbec nepárá! Mirka Dvořáková, Lukáš Červený

Karel Fiala myslel, že také umře na chalupě. Loni už přestal chodit, a tak mu jeho syn Honza zřídil polohovací postel se všemi vymoženostmi, které člověk potřebuje, a nastěhoval se k němu. „Za žádnou cenu nechceme dát tátu do eldéenky, i když nám přestal chodit. Na jednom křesle s kolečky ho dopravujeme na zahradu, na jiném na toaletu, kterou jsme mu museli přestavět,“ vysvětloval ještě před rokem Honza. Nemocniční LDN se ale letos stala stejně nutností. Manželka a děti ho pravidelně navštěvují. Mezitím jenom leží a kouká na televizi. Takový život ovšem filmového hrdinu nebaví. Největší radost mu v současné době dělají vzpomínky na natáčení, na kolegy, na chalupu. Jinak ovšem prohlašuje: „Lepší už to nebude. Je načase přestat žít. Pětadevadesát – a dost.“

Karel Fiala se vyučil kominíkem, ale když na střeše konzervatoře vymetal komín, zpíval si u toho a profesor zpěvu mu nabídl, že by k němu mohl chodit na hodiny. Vystudoval konzervatoř a z ní zamířil rovnou na prkna Národního divadla. Roli Jeníka, kterou dostal, ale nezazpíval úplně podle představ vedení. Tehdy v něm viděl potenciál Oldřich Nový, který mu nabídl angažmá v karlínském divadle, kde zůstal 38 let a kde ho také objevil režisér Oldřich Lipský do filmu Limonádový Joe.

Díky Joemu se mu změnil život. „Po představeních v karlínském divadle na mě čekávalo pět fanynek. Po Limonádovém Joeovi už dvacet. Všem jsem se podepisoval a tu, co se mi nejvíce líbila, jsem oslovil, jestli by se mnou nešla na schůzku,“ vzpomíná Fiala na svobodná léta. Před kamerou se nestyděl. „Já byl drzý. Měl jsem sebevědomí,“ směje se. Při natáčení neměl pocit, že vzniká něco výjimečného. „Každý týden jsem ale musel mít naprosto blonďaté vlasy. Proto jsem chodil ke kadeřnici na odbarvování. Chlapi si mysleli, že jsem gay,“ říká Fiala, jehož původní barva vlasů je špinavá blond.

Fotogalerie
30 fotografií