Vykolejení

Co se s námi děje ve chvílích, kdy se necítíme být sami sebou? Kam to utíkáme?

25:30
Iveta Vitková

Iveta Vitková
Kouč, lektor

5. 8. 2020

Z audiobooku: Smysluplný seberozvoj
Když jsem se pouštěla do psaní tohoto článku, měla jsem celkem jasnou představu, o čem bude. Chtěla jsem vám na mnoha příkladech ukázat, jak vrtkavá může být rada „buďte sami sebou“. Měla jsem v plánu ji rozcupovat na cucky a vyvézt spolu s ní všechna ta krátká a úderná filozofická moudra šířící se sociálními sítěmi na smetiště překonaných představ o tom, co a jak v životě funguje. Až na to, že jsem při zpětném pročtení zjistila, že autorku vůbec nepoznávám. Že to nejsem já a že se nějak musím sama sebou zase stát.

Říkala jsem si, že být sám sebou je jakási mantra opředená řadou mýtů a iluzí o tom, jak jsme v hloubi duše vlastně všichni harmoničtí, moudří, vyrovnaní a vůbec lepší než většinu času. Měla jsem v plánu popsat příběhy lidí, kteří se tímto doporučením řídili, aniž by tušili, kdo vlastně jsou a čemu věří.

Logicky jsem pak ve svých úvahách došla k závěru, že zmíněná rada je vlastně úplně nesmyslná, protože nikým jiným být ani nemůžeme. Dokonce jsem vymyslela metaforu o duhovém jednorožci a o přízemní každodenní upachtěnosti, která představovala kontrast mezi naší idealistickou představou o tom, jací jsme, a tím, jací jsme doopravdy. Říkala jsem si, že celý problém je jen v neochotě přiznat si, že to ošklivé, zlé a neférové k nám taky patří, že to jsme taky my. Vyplynulo to zřetelně, jasně, nekompromisně.

Bylo to, jako by mě ovládala cizí síla, energie, která mě nutila přemýšlet a chovat se jinak, než je mi přirozené. Chvílemi jsme měla dojem, že za to může okolí, lidé, celý svět, který mě nutí, abych byla tvrdá a nekompromisní, i když nechci, a kladla jsem mu to za vinu. Tohle přece nejsem já, běželo mi pořád hlavou.

Chvílemi jsem si zase spílala, že se neumím postavit a být sama sebou za všech okolností. Jenže se mi vytratila i ta základní představa o tom, co to vlastně je. Původní text byl prodchnutý arogancí a nadřazeností. Až se mi při čtení zdálo, že existuje jedna jediná pravda a to je ta moje. Pociťovala jsem zvrácenou kombinaci uspokojení, že jsem to zase světu natřela, a zároveň mě děsila představa, že takové dílo bude někdo číst.

Smířit se s tím, že mne posedl zlý duch nebo se na mně podepsalo postavení planet a měsíce, mi ale nepřišlo jako dlouhodobě funkční řešení – ačkoliv vliv něčeho, co přesahuje běžné hranice myšlení, vůbec nepopírám, ba naopak.

Pak mi došlo, že tenhle stav nezažívám poprvé – a to přece nemůže být jen náhoda. Nicméně stále jsem byla na mrtvém bodě. Kladla jsem si otázky, ale nenacházela odpovědi. Ta zatracená divná energie se mě držela a nechtěla mě pustit ani o kousek dál. Několik dlouhých dní jsem tak prožila v jakémsi bezčasí. Bez nápadu, bez chuti, bez energie. Přitom ale opustit tohle téma bylo nemyslitelné. Už jsem ho přece slíbila.

A navíc mi začalo vrtat hlavou, proč mají tyhle motivační poučky typu Buďte sami sebou, Věřte své intuici takovou moc pomáhat i bez hlubšího zamyšlení nad tím, co vlastně reálně znamenají. Proč potřebujeme slyšet slova, která nám radí dělat něco, co by nám mělo být naprosto přirozené? A kde se bere pocit odcizení, že to, co žijeme, myslíme, cítíme, nejsme my?

Tento článek si mohou přečíst jen naši předplatitelé.

Chcete-li pokračovat ve čtení a otevřít si přístup k veškerému obsahu Psychologie.cz, pořiďte si předplatné.

Chci předplatné
Už máte předplatné? Přihlaste se.

Články k poslechu

Kdy končí terapie

Osobní vývoj se odehrává ve spirále, hotovo nemáme nikdy. Úloha průvodce je omezená.

13 min

Zranění rodiče

Chcete být pro své děti lepší máma nebo táta, než jaké jste měli vy. Na …

16 min

Mobil není dudlík

Jak pomoci k psychické pohodě dětem ve světě mobilů a tabletů? Časový limit nestačí.

9 min

Manipulační imunita

Jak nenaletět manipulaci? Učme se vyznat ve svých emocích a nebojme se jít do konfliktu.

12 min

Živoucí tělo

Je naší spojkou se světem, přesto ho málokdy doopravdy vnímáme. Jak to napravit?

10 min

5. 8. 2020

Nastavení soukromí

Můžeme povolit některé další služby pro analýzu návštěvnosti? Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat.

Více informací.