Zámek s arkádami, krásný park i Kupkův rodný dům. Opočno nabízí hned několik skvostů

Zámek Opočno

Malé městečko ve východních Čechách toho nabízí víc, než by člověk čekal. Kromě renesančního zámku s bohatými sbírkami v Opočně najdete také rozlehlý park i výstavu reprodukcí děl místního rodáka a slavného malíře Františka Kupky.

Když člověk přijíždí do Opočna, zámek vidí téměř ze všech stran. Už z dálky zaujme výraznou červenou barvou. Přímo na místě pak turisty okouzlí arkádové nádvoří nebo královský kočár.

„Po celém obvodu nádvoří obíhají arkádové balkóny, původně se z nich vcházelo do místností. Vilém Trčka z Lípy v polovině 16. století navštívil Itálii, kde se inspiroval a poté nevlídný gotický hrad přestavěl na renesanční vzdušný zámek,“ popisuje pro CNN Prima NEWS správce depozitáře Milan Junek.

Opočno podle něj může být pro turisty zajímavé z mnoha hledisek. „Je tu bohatá historie, architektura, máme krásný park. To, co láká, jsou bohaté sbírky. Poslední z majitelů Josef II. Colloredo-Mansfeld zámek koncipoval jako takovou pokladnici rodu. Když zámek získal, začal sem svážet veškeré sbírky z rodových sídel a rozšiřoval je. Opočno mělo být místem, kam přijedou hosté, zaloví si v oboře a pak budou ohromeni sbírkami,“ vypráví Junek.

Sbírky jsou opravdu bohaté, člověk neví, jestli má dřív obdivovat krásné obrazy, historické glóby, dobové oblečení, renesanční postele s nebesy či africké masky a indiánské obleky. „Jsou to rozhodně desetitisíce předmětů, knihovna má deset tisíc položek, zbrojnice dva a půl tisíce, obrazů je pět set,“ říká správce.

Turisté si mohou vybrat ze tří prohlídkových okruhů. K vidění jsou historické interiéry, zbrojnice a apartmány Kinských. Nadšenci mohou absolvovat klidně všechny tři okruhy najednou, což zabere asi dvě hodiny.

O zámku se v poslední době psalo kvůli vleklému restitučnímu sporu mezi státem a Kristinou Colloredo-Mansfeldovou. Ústavní soud v květnu stížnost Colloredo-Mansfeldové zamítl a rozhodl, že zámek v Opočně zůstane ve správě státu.

„Zámek je dominanta Opočna, což vnímáme všichni Opočeňáci. Byla bych hrozně ráda, aby se už rozhodlo, komu zámek patří,“ komentuje starostka města Šárka Škrabalová.

Lidi zaujme pás cudnosti

Zámku nyní „šéfuje“ kastelán Tomáš Kořínek, který je ve svých osmadvaceti nejmladším českým kastelánem. „Máme tu několik skvostů, například vzácné obrazy z Itálie nebo druhou největší zbrojnici v České republice,“ vypráví kastelán.

Lidi prý při prohlídkách obvykle zaujme pás cudnosti. „Používal se na nezvedené dámy, které by mohly zahýbat svým mužům. Známá je pověst Kateřiny ze Šelmberka, která zahýbala jednomu z Trčků, a ten ji za to nechal zazdít,“ říká Kořínek.

Opočno láká také filmaře. Natáčel se zde například kriminální příběh Smrt talentovaného ševce, Opočno je zde jen přejmenováno na Opolnou.

Chodník z obrazů

Zámek ale není jedinou turistickou atrakcí. Milovníci umění se mohou zastavit i ve výstavní síni, ve které jsou vystaveny reprodukce děl slavného malíře Františka Kupky. „Sice zde nemáme ani jeden originál, ale máme zde reprodukce ve velikostech, které František Kupka namaloval, abychom lidem přiblížili jeho život a tvorbu,“ ukazuje starostka Škrabalová.

Kupka se narodil v Opočně v roce 1871 jako nejstarší z pěti dětí do rodiny notářského opočenského úředníka. Mládí prožil ve vedlejším městě Dobruška, kde se vyučil sedlářskému řemeslu. Už tehdy maloval vývěsní štíty a obrázky svatých. Později šel do učení do Prahy a nakonec odjel studovat do Francie, kde většinu svého života tvořil a je tam i pochován.

Kupkův obraz Plochy příčné II se v květnu 2019 stal nejdražším výtvarným dílem české historie, když byl na aukci na pražském Žofíně vydražen za 65 milionů korun (78 milionů včetně aukční přirážky).

V Opočně je po Kupkovi pojmenováno i náměstí. Zajímavostí je, že chodník u náměstí je seskládán do podoby Kupkových obrazů.

Když už jsme byli v Opočně, museli jsme ochutnat i zdejší točenou zmrzlinu, kterou v České republice najdete téměř na každém rohu. Vedoucí výroby zmrzliny z mlékárny Bohemilk František Culek CNN Prima NEWS řekl, že mezi nejoblíbenější příchutě patří tradiční vanilková, ale také čokoládová, jahodová či pistáciová.

Tagy: