Poslední rozloučení s Milošem Nesvadbou | SK Slavia Praha
Více

Poslední rozloučení s Milošem Nesvadbou

Poslední rozloučení s umělcem Milošem Nesvadbou se uskuteční ve čtvrtek 6. srpna v 11 hodin v kostele Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.

Velký příznivec červenobílých barev zemřel ve středu 22. července ve věku 95 let.

„Nelze si nevybavit toho renesančního umělce a pána, co stál v první řadě těch, co doslova zachránili slávistický fotbal, ač se do první řady a „světel ramp“ sám netlačil. To byl Miloš Nesvadba. V daném roce 1964 člen činohry Národního divadla a plný sil podílet se na renesanci červenobílých barev.

Už ty „dobročinné večery“ v Lucerně končící hluboko po půlnoci. Činohra a opera „Zlaté kapličky“ tu měly nezapomenutelné zastoupení. Matadoři Jan Pivec, Ladislav Pešek, Eduard Haken, Martin Růžek, ale i on a „mladíci“ Jaroslav Mareš a Luděk Munzar (co je vzal s sebou). Už tehdy byl respektovaným „kreslířem“ a po dohodě s Otou Maškem připravil i první velký plakát na úvodní ryze Slávistický karneval. Uspěl a byl žádán o totéž ještě řadu příštích let.

Je až s podivem, jak rozličné postavy a žánry se dokázaly shodnout na dramaturgii těch prvních plesů. Z mužů pera Janové Procházka a Otčenášek, Bohumil Hrabal nebo Pavel Kohout. Muzikanti Karel Krautgartner i Jaromír Vomáčka, satirici J. R. Pick i Milan Neděla, konferenciér doktor Jan Pixa... A právě Miloš Nesvadba patřil k čelným mužům. Pro předsedajícího Martina Růžka byl dokonce „pravou rukou“ při výběru a skladbě čísel a účinkujících. Národ slávistů to tehdy spojovalo a nedal na každoroční akci dopustit. Miloš měl energii i dál. Věnoval se nejen „dozdobení“ vánočních Zpravodajů, ale navrhoval i slávistické motivy na všemožné suvenýry, dokonce i kuchařské zástěry. A nikdy si nevzal byť jedinou korunu honoráře, vše šlo na „oltář Slavie“ (máme-li použít slova jeho samotného).

A Miloš Nesvadba na hřišti? Na starých snímcích ho najdeme v našem dresu celých patnáct let (od roku 1964 do roku 1979). Postavil se doprostřed zálohy, hned za vnitřní trio útočníků Standa Procházka – Karel Effa – Milan Chladil. Vedle něho elegantní Sváťa Matyáš. Po lajně běhal „strýček“ Antonín Jedlička a za ním „na beku“ prý „dlouhý a široký“, tedy Honza Skopeček a Milan Neděla. Brankáře jsme mívali rozmanité. A ten v jeho éře poslední – Rudla Jelínek – byl asi tím nejlepším.

Místo tečky zbývá jen smeknout za to, co pro náš klub a jeho fotbal Miloš Nesvadba za svého života stačil zvládnout a ochotně se na všem podílet.“

Na Miloše Nesvadbu zavzpomínal spolupracovník Slavia Museum Vladimír Zápotocký.

Aktuálně

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen: guláš, skákací hrad, autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

Další články