Zemřel Jiří Stanislav (†73): Zahrál si v Supermanovi!

Jiří Stanislav

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. srpna 2020 9:20

Ve věku 73 let zemřel v těchto dnech herec Jiří Stanislav, který se mohl pochlubit tím, že si zahrál ve slavném Supermanovi i po boku řady zahraničních filmových hvězd. V dobách minulého režimu totiž žil v zahraničí.

O úmrtí Jiřího Stanislava informoval server idnes.cz, příčinu jeho smrti neuvedl. Poslední rozloučení se má uskutečnit v pátek 14. srpna od 11:15 v obřadní síni pražského motolského krematoria.

Stanislav v Česku nebyl nijak zvlášť známým hercem. Herectví původně studoval na brněnské JAMU, ale pouhé tři dny po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa emigroval v srpnu 1968 do zahraničí. Nakonec zakotvil v Anglii, kde se prosadil ve filmu.

Před kamerou se rodák z Ivančic potkal s hvězdami stříbrného plátna světového formátu. Potkal se např. s Piercem Brosnanem, Hughem Grantem, Michaelem Cainem, Jeremy Ironsem nebo Martinem Shawem.

Zahrál si dokonce v legendárním Supermanovi, konkrétně v jeho čtvrtém pokračování z roku 1987. Stanislav dostal roli sovětského kosmonauta, kterého zachrání Christopher Reeve coby představitel slavné komiksové postavy.

Témata: Jiří Stanislav úmrtí