Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Carolina vyřadila Rangers, Nečas přihrál na vítězný gól. Islanders dál dusí Floridu

Carolina porazila New York Rangers 4:1, sérii uzavřela 3:0 na zápasy a postoupila do 1. kola play-off NHL. U vítězného gólu asistoval Martin Nečas. Předchozí dvě výhry Hurricanes vychytal Petr Mrázek, který tentokrát do utkání nezasáhl. New York Islanders s Floridou dvakrát prohrávali, po obratu na 4:2 jsou ale krok od postupu stejně jako Calgary, které přehrálo Winnipeg 6:2. Nashville se zmátořil po úvodní porážce s Arizonou a druhý duel ovládl 4:2. Stejně tak i Toronto srovnalo sérii s Columbusem na 1:1 po vítězství 3:0 a Vancouver přehrál Minnesotu 4:3.

Radost hokejistů Caroliny
zdroj: AP autor: Frank Gunn

NY Rangers - Carolina 1:4

Rangers se po dvanácti sekundách prostřední třetiny ujali po průniku Chrise Kreidera vedení, ale už za tři minuty vyrovnal bekhendem Teuvo Teräväinen.

Tým z New Yorku měl před druhou sirénou velkou šanci a po závaru střílel Filip Chytil do odkryté branky, ale James Reimer zastavil puk úžasným zákrokem vyrážečkou a holí.

"V takové situaci jen skočíte, natáhnete ruku s hokejkou a doufáte, že vás puk trefí. Měl jsem štěstí," řekl Reimer, který kryl 37 střel a stal se první hvězdou zápasu.

Trenéři udělali změnu v brankovišti, aby Mrázek nechytal dva zápasy ve dvou dnech. Jinak si i český gólman počínal v sérii výborně a kryl 47 z 50 střel.

Třetí třetinu už ovládla Carolina. Nečas, který si připsal v úvodním utkání série vítěznou trefu, měl prsty u gólu na 2:1.

Český útočník přihrál z rohu kluziště na modrou čáru Bradymu Skjeiovi, jehož střelu tečoval Warren Foegele.

Po krásné individuální akci přidal třetí branku Sebastian Aho, který v poslední minutě zpečetil výhru při power-play Rangers. Aho v sérii nasbíral osm bodů (3+5).

"Máme skvělou partu. Každý chápe, že je nutné, aby nechal na ledě všechno a plnil si své úkoly. Dodržují to, všichni týmu pomáhají a to je důvod, proč jsme stále ve hře," uvedl trenér Caroliny Rod Brind'Amour.

Kouč vyřazených Rangers Dave Quinn uznal, že postoupil lepší tým. "Bolí to. Jsme zklamáni, jak jsme hráli. Slušný hokej jsme předváděli jen ve dvou z devíti třetin," kritizoval. A upřesnil, že ty dvě třetiny sehráli až ve třetím duelu.

Winnipeg - Calgary 2:6

Jedna výhra dělí od postupu do play-off Calgary. Winnipeg porazilo 6:2 a vede v sérii 2:1. V dresu vítězů zůstal gólman David Rittich opět na střídačce.

Z ní sledoval skvělý výkon parťáka Cama Talbota, jenž chytil 33 střel a byl vyhlášen první hvězdou večera. Flames si vypracovali klíčový náskok v rozmezí 26. až 33. minuty, kdy odskočili z 1:1 na 4:2.

"Podali jsme skvělý týmový výkon. Každý z nás odehrál nejlepší zápas v sérii. Jsem rád, že jsme si vzali vedení zpátky," řekl Matthew Tkachuk, jeden ze šesti střelců Calgary.

Winnipegu opět scházeli klíčoví útočníci Mark Scheifele i Patrik Laine, kteří se zranili v úvodním utkání.

Vancouver - Minnesota 4:3

Canucks vyšly nástupy do všech třetin. Už po 24 sekundách otevřel skóre Tanner Pearson, ve 24. minutě upravil na 2:1 nejlepší hráč zápasu J.T. Miller a ve 47. minutě zvyšoval Bo Horvat na 4:1.

Závěr zdramatizoval v posledních třech minutách dvěma góly Kevin Fiala, kontaktní branku dal ale až v čase 59:51.

Jordan Eberle dává gól Sergeji Bobrovskému z Floridy
zdroj: ČTK/AP autor: Nathan Denette

New York Islanders - Florida 4:2

V prvním duelu, který Islanders zvládli 2:1, se nedostali ani na chvíli do úzkých. Ve druhém střetnutí však dvakrát prohrávali. Nejprve kvůli ztečované střele Mikea Hoffmana v první třetině.

Po důvtipné zadovce Toma Kühnhackla ovšem srovnal ve druhé části teprve druhým gólem v play-off v kariéře jednatřicetiletý Matt Martin.

Podruhé poslal Panthers o krok napřed rychle využitou přesilovkou Aleksander Barkov. Také v početní převaze reagoval bek Islanders Ryan Pulock v 34. minutě. Ani to Floridě na důležitý bod v sérii hrané na tři vítězství nestačilo. 

Začal totiž úřadovat Eberle. Nejdřív si položil obránce soupeře a do protipohybu gólmana Sergeje Bobrovského přesně zacílil.

V polovině třetí třetiny pak šťastně holení tečoval ránu Anthony Beauvilliera a zajistil uklidňující dvoubrankový náskok.

V sériích na tři vítězné zápasy nedotáhl vedení 2:0 na zápasy z dosavadních 56 případů pouze jeden celek do postupového konce. Washington v roce 1985 v semifinále Patrickovy divize promarnil takový náskok právě s Islanders.

Toronto - Columbus 3:0

Až po 96 minutách v sérii hráči Toronta prostřelili Joonase Korpisala, který dlouho držel Columbus při životě. Auston Matthews ve druhé třetině využil nabídky Zacka Hymana na šikovnou teč.

Maple Leafs ještě výborně chytajícího finského gólmana překonali zásluhou Johna Tavarese, jenž se prosadil z úniku ve 45. minutě.

Do prázdné branky srovnání série pečetil Morgan Rielly. Frederik Andersen si připsal třetí nulu v kariéře v play-off a první za Toronto díky 20 zákrokům.

Stín na vítězství hostitelů dohrávky NHL vrhlo nepříjemné zranění obránce Jakea Muzzina dvě minuty před koncem duelu.

Poté, co v pádu hlavou narazil do stojné nohy forvarda Olivera Bjorkstranda, ho zdravotníci odvezli z ledu na nosítkách.

Nashville - Arizona 4:2

I přesto, že Predators první utkání série prohráli 3:4, ke změně v brankovišti kouč John Hynes nesáhl. Disponuje vyrovnanou dvojicí finských gólmanů, a ten mladší Juuse Saros si připsal první vítězství v play-off v kariéře, když zapsal 24 zákroků.

Jeho spoluhráči vstoupili do utkání aktivněji a po trefách Nicka Bonina, Ryana Johansena a Calle Järnkroka vedli v 27. minutě už 3:0.

Gólově bohatější závěr zápasu v posledních sedmi minutách odstartoval dělovkou pod břevno Viktor Arvidsson.

Dal sice pojišťovací branku, ovšem Arizona ještě v poslední minutě korigovala díky nedůslednému bránění Nashvillu a trefám Claytona Kellera, k němuž se přidal Lawson Crouse. 

Kvalifikace play-off NHL:

Východní konference (Toronto):

NY Islanders - Florida 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)
Branky: 37. a 51. Eberle, 27. M. Martin, 34. Pulock - 12. Hoffman, 28. Barkov. Střely na branku: 34:27. Hvězdy zápasu: 1. Eberle, 2. Pulock (oba NY Islanders), 3. Hoffman (Florida). Stav série: 2:0.

Toronto - Columbus 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky: 36. Matthews, 45. Tavares, 60. Rielly. Střely na branku: 39:20. Hvězdy zápasu: 1. Matthews, 2. Hyman, 3. Tavares (všichni Toronto). Stav série: 1:1.

NY Rangers - Carolina 1:4 (0:0, 1:1, 0:3)
Branky: 21. Kreider - 51. a 60. Aho, 24. T. Teräväinen, 46. Foegele (Nečas). Střely na branku: 38:31. Hvězdy zápasu: 1. Reimer, 2. Aho, 3. A. Svečnikov (všichni Carolina). Konečný stav série: 0:3.

Západní konference (Edmonton):

Nashville - Arizona 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)
Branky: 8. Bonino, 11. R. Johansen, 27. Järnkrok, 54. Arvidsson - 60. Keller, 60. Crouse. Střely na branku: 28:26. Hvězdy zápasu: 1. Saros, 2. R. Johansen, 3. Bonino (všichni Nashville). Stav série: 1:1.

Vancouver - Minnesota 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)
Branky: 1. Pearson, 24. J.T. Miller, 29. Boeser, 47. Horvat - 58. a 60. Fiala, 18. Kunin. Střely na branku: 28:35. Hvězdy zápasu: 1. J.T. Miller, 2. Horvat (oba Vancouver), 3. Fiala (Minnesota). Stav série: 1:1.

Winnipeg - Calgary 2:6 (1:1, 1:3, 0:2)
Branky: 11. Ehlers, 29. Copp - 11. E. Lindholm, 26. Backlund, 28. Monahan, 33. M. Tkachuk, 49. Lucic, 58. J. Gaudreau. Střely na branku: 35:32. Hvězdy zápasu: 1. Talbot, 2. Monahan, 3. Backlund (všichni Calgary). Stav série: 1:2.

Zdroj
nhl.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články