Letošní rok je pro včelaře velmi špatný. Může za to hlavně chladné počasí a časté deště. Květového medu je minimum a lesní med není žádný. „Včelaři pamětníci mluví o nejhorším včelařském roce za posledních 50 let,“ uvedla předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová. Výnosy medu závisí na nabídce z přírody, která letos včelám nepřála. Cena medu bude kvůli jeho nedostatku pravděpodobně stoupat.

„Včely mají u nás možnost pastvy od dubna do června. Když hodně prší, nemají z čeho brát nektar. Pokud přijdou prudké deště v červnu, tak spláchnou mšice a není žádná medovice, ze které by včely mohly vytvořit medovicový med,“ vysvětlil situaci pardubický včelař Evžen Báchor, který se včelaření věnuje téměř celý život. Zároveň dnešní krajina neposkytuje včelám dostatek kvalitní pastvy, chybí rostliny, které dávají nektar.

Stejně hodnotí letošní sezonu i včelař Jiří Rutter z Holicka. „Po dvou špatných letech na snůšku medu přišel ještě horší rok. Zima byla velmi mírná, ale v květnu vše pomrzlo,“ řekl Rutter, který chová okolo 60 včelstev. Přítěží mu byly také povodně, kdy musel včelstva stěhovat ze zatopené zahrady.

Opilá matka chtěla s dítětem nocovat na ulici
Opilá matka chtěla s dítětem nocovat na ulici

Včelí mor

Včelaře v Pardubickém kraji trápí také nebezpečné nemoci včel. V Hoděšovicích na Holicku se podle Ruttera objevilo ohnisko moru včelího plodu. Další ohniska moru v kraji jsou podle údajů Státní veterinární správy ještě u Heřmanova Městce nebo na Hlinecku. „Mor včelího plodu se neléčí. Postižená včelstva a nedezinfikovatelný materiál se musí spálit. Protože se jedná o závažné onemocnění, stát hradí chovateli ztráty spojené s likvidací včelstev a dezinfekcí,“ konstatovala Machová.

Je pravděpodobné, že se vlivem všech těchto okolností med bude zdražovat. „Asi by zdražení bylo logické. Čeho je nedostatek, tam cena stoupá. Ale důležitá je také kupní síla, ochota spotřebitele zvýšenou cenu zaplatit,“ sdělila Machová. Ceny medu se liší ve městě a na venkově. Třeba v Praze může člověk zaplatit i přes 200 korun za kilogram.

Slabá včelařská sezona už je letos u konce a včelaři nyní připravují svá včelstva na zimu. „Z pohledu chovu včel nám už začíná příští sezona. Teď máme nejvíc práce, protože musíme měnit matky, posilovat včelstva, krmit je a připravovat je na příští rok,“ podotkl Báchor.

Ilustrační foto
V kraji je stovka nakažených. Muž z Litomyšle leží ve vážném stavu na Bulovce

Příliš mnoho včel?

Problémem je kromě nedostatku pastvy také převčelení. „Společnost podporuje včelařství, takže spousta lidí si pořizuje včely, protože je to moderní a med je drahý. Na hektar pozemku je ideální počet čtyři včelstva a my máme 800 tisíc včelstev na celou republiku,“ uvedl Báchor s tím, že je u nás spousta včelařů, kteří nestudují a o včely nepečují.

Kristina Křivková