weby pro nejsevernější čechy

Handmade Dreams zakončí své úspěšné putování v Jablonci nad Nisou

„Z Čech do celého světa a zase zpátky do Jablonce“ – i tak by se dala parafrázovat vizitka putovní výstavy současné české bižuterie Handmade Dreams, kterou připravilo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou pro Česká centra, za podpory Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Za pět let navštívila 13 zemí, 20 měst a 22 instalací, čímž se stala nejúspěšnější výstavou Českých center. Její derniéra proběhne v rámci výstavy Křehká krása 2020 v nové dominantě Jablonce nad Nisou – muzejní přístavbě připomínající krystal.

V roce 2016 připravil kurátor Petr Nový pro zahraniční publikum výstavu představující aktuální tendence v české bižuterii, a to od inspirace tradičními vzory přes současné trendy až po vize reprezentované výběrem ze studentských návrhů a vítězných prací z designové soutěže Master of Crystal. Své místo ve výběru nalezly i české designérské značky pracující s bižuterními polotovary. „Česká bižuterie dokáže i dnes nabídnout výrobky poučené aktuálními módními a designovými trendy“, uvedl Nový. „Řemeslné dovednosti a unikátní technologické znalosti výrobců ze severu Čech proto využívají i ikonické módní značky, jako jsou Nina Ricci, Gaultier nebo Karl Lagerfeld.“ Největším výrobcem bižuterie v České republice je přitom skupina Preciosa, která je též hlavním partnerem projektu.

Během pěti let výstava procestovala Evropu a Asii, často byla též spojena s workshopy, přednáškami pro veřejnost, studenty i podnikatele, či komentovanými prohlídkami. K jejímu úspěchu výrazně přispěla nápaditá a hravá instalace, jejímž autorem je Jakub Berdych Karpelis z pražského Qubus Design Studia. Mimo jiné se představila v rámci Předsednictví ČR v radě Evropy ve Štrasburku (2017), byl zahajovací výstavou slavnostního ceremoniálu spojeného s otevřením Českého centra Řím nebo nových výstavních prostor v Českém centru Moskva (2019)“, uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Pro jablonecké muzeum se nejednalo první spolupráci s Českými centry, jak připomíná í generální ředitel Českých center Ondřej Černý: „Prezentace českého skla ve světě představuje jednu z priorit, které se Česká centra věnují více než dvanáct let. Ostatně, výstava Brilliant by Design, kterou jsme připravili v roce 2008 a na kterou si ještě dnes jistě mnozí vzpomenou, budila pozornost nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Další z těchto významných výstavních počinů pak představuje právě výstava HandMade Dreams. Opět byla provázena pozorností a uznáním ze strany široké veřejnosti. Podobné prezentace, které organizujeme nebo se na nich podílíme, významně posilují zvuk dobrého jména České republiky ve světě – a o to nám jde především. Není bez zajímavosti, že jen za loňský rok jsme v síti Českých center realizovali 60 akcí z oblasti designu. Na příští rok pak připravujeme výstavu Christmas Treasure / Současná česká skleněná vánoční ozdoba.“

Výstava Handmade Dreams bude v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou k vidění od 6. až do 30. srpna.

Více o projektu na http://www.czechcentres.cz/galerie-praha/ceska-bizuterie

Pěkné dny přeje

Šárka Labusová
asistentka ředitelky muzea
email: sarka.labusova@msb-jablonec.cz
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou
www.msb-jablonec.cz
Facebook

Tagy