Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Vojáci si připomněli dva roky od zabití Čechů v Afghánistánu. Vzpomínky na ně jsou stále živé, řekl velitel

Druhé výročí tragického úmrtí svých tří vojáků v Afghánistánu si 5. srpna 2020 připomněl táborský mechanizovaný prapor. Pietního aktu v areálu kasáren se zúčastnili i rodiče zemřelých. Před dvěma roky se šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let, stali oběťmi teroristického útoku poblíž základy v Bagrámu. foto: ČTK

Tábor - Druhé výročí tragického úmrtí svých tří vojáků v Afghánistánu si ve středu připomněl táborský mechanizovaný prapor. Pietního aktu v areálu kasáren se účastnili i rodiče zemřelých. Před dvěma roky se šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let, stali oběťmi teroristického útoku poblíž základy v Bagrámu.
  13:40

„Pravidelně vzpomínám na ty vojáky. Je to ještě pořád hodně živé, dva roky není tak dlouhá doba,“ uvedl velitel táborského praporu Daniel Cekul.

Vojáci si připomněli rok od zabití Čechů v Afghánistánu. I s vědomím smrti by necouvnul, věří matka jednoho z nich

Útok se stal v neděli 5. srpna 2018 ráno místního času (okolo 3:50 SELČ), když byli Marcin, Beneš a Štěpánek na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu. V prostoru, kde operovali, museli vojáci vystoupit z obrněných vozidel a pokračovat pěšky. v doprovodu amerického a dvou afghánských vojáků spatřili člověka, který se odpálil. Všichni tři Češi na místě zemřeli. Prezident Miloš Zeman všechny tři vojáky loni 28. října in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství.

Cekul ve středu uvedl, že tragická událost zasáhla celý prapor. „V první řadě to byl takový šok. Všichni jsme počítali s tím, že se jako vždycky vojáci vrátí. A najednou se stala tato událost. Na druhou stranu s takovou situací se musíte okamžitě vyrovnat a jít dál,“ řekl.

Ve středu v kasárnách na pietním místě položil Cekul a starosta Tábora věnce k uctění památky. Stejně tak učinili rodiče Kamila Beneše a Patrika Štěpánka. Kaplan mechanizovaného praporu Petr Haška přednesl za padlé vojáky modlitbu. „Když se ostatní vojáci v roce 2018 vrátili z mise v Afghánistánu, požádali mě, zda bych s nimi nejel navštívit hroby, protože oni na pohřbech nemohli být,“ řekl ve středu Haška.

Svou vzpomínku, kondolenci či poděkování padlým vojákům můžete vyjádřit po kliknutí na banner:

Pieta za padlé vojáky na zahraničních misích.
Autor: