Day of Sound nabídne mimořádné hudební zážitky bez vstupného

Chystá se druhý ročník hudebně uměleckého festivalu A DAY OF SOUND: proběhne 4. září 2020 od 16.30 do 22.30 hodin v galerijních prostorách a zahradách GASK.

Festival A Day of Sound, za jehož zrodem stojí kurátor a hudební publicista Pavel Klusák, nabídne jednodenní program sestávající z výrazných představitelů alternativ, hudebních experimentů a indie rockových kapel, kterým bude věnována večerní část programu.

Zahrady GASK vytvoří kulisu pro potemnělé imprese dua Kalle rozšířeného na šestičlennou sestavu, představí se i silný objev poslední sezóny, psychedelický country kvintet Dingo. Jen zřídka koncertují živě Golden Spine – postrockový projekt Václava Havelky III Andrey Knotkové pro hinduistické mantry.

Ve specifické atmosféře jezuitské koleje ze 17. století vystoupí jedna z vrcholných osobností českého písničkářství Oldřich Janota. “Pro A DAY OF SOUND je zásadní dávat prostor tvůrcům, studentům i publiku kolem současného zvukového umění a jeho experimentálních forem,” říká kurátor festivalu Pavel Klusák. Letošní ročník uvede v sekci věnované experimentu tři silné ženské osobnosti.

Biliana Voutchkova žije v Berlíně, hru na housle kombinuje s performancemi a patří ke světově uznávaným improvizátorkám. Projekt Blurred Music, vydaný jako trojalbum na americkém labelu Elsewhere, vřele přijala řada médií a festivalů. Právě Blurred Music, přeludný proud hudby v duu s klarinetistou Michaelem Thiekem, uvede Biliana Voutchkova na A DAY OF SOUND.

Veronika Svobodová se pohybuje na pomezí oblastí mezi divadlem, výtvarným a zvukovým uměním a performance. Její skladba RORBU získala letos hlavní cenu na mezinárodní rozhlasové soutěži EBU –  PALMA ARS ACUSTICA. Lucie Páchová prohlubuje umění vokální improvizace při dlouhých pracovních pobytech v Africe. Se skupinou Talaqpo zhodnocuje svou zkušenost ve zvukových krajinách mezi world music a volným autorským jednáním.

O slavnostní fanfáry se během celé slavnosti postará extatické free trio Frisk, které patří k jistotám současné experimentální scény.

„A DAY OF SOUND je den současných hudebních alternativ a autorských gest, který chce zlákat a připoutat i ty, kdo konkrétní jména neznají. GASK dobře ví, že zvuk k současné galerii patří, a tak vytváří tenhle labyrint akcí, hřiště pro uši, konfrontaci se sónickými vizemi. Měl by být obohacením pro insidery ze scény artu, lidi z nezávislých scén, i ty, kdo prostě rádi relaxují s autentickou čerstvou kulturou,“ říká Pavel Klusák. Celým letošním ročníkem se nenápadně vine linie hudby vzývající a oslavující, hudby jako neokázalého rituálu.

 

Vystupující kapely a hudebníci:

Kalle

Golden Spine presents: Universal Prayer

Dingo

Oldřich Janota

Biliana Voutchkova & Michael Thieke: Blurred Music

Veronika Svobodová

Lucie Páchová & Talaqpo

Frisk 

 

Vstupné: zdarma

 

a

FB událost: https://www.facebook.com/events/3246266215433898/

Web: https://www.gask.cz/cs/a-day-sound-1

 

Comments

comments

Vyhledat