46. Letní filmová škola Uherské Hradiště začíná

Letní filmová škola od pátečního poledne 7. 8. až do středy 12. 8. 2020 nabídne program plný historických a současných filmů. Spolu s odtajněným denním programem festival zároveň představuje odborný a doprovodný program. Filmovka vyvrcholí ve středu večer světovou premiérou Krajiny ve stínu režiséra Bohdana Slámy.

Letní filmová škola je tradičním místem, kde čeští a slovenští autoři uvádějí v předpremiérách své novinky. V Uherském Hradišti bude tentokrát uvedena Krajina ve stínu za doprovodu filmové delegace. „Jsme rádi, že festival uzavřeme právě tímto snímkem. Jednak proto, že jde o výsostně filmové, obrazově podmanivé dílo, a za druhé – a především – proto, že přináší téma, jehož platnost dalece přesahuje dobový kontext,” říká Iva Hejlíčková, programová ředitelka. Vedle Krajiny ve stínu dojde také na předpremiéru filmu Žáby bez jazyka režisérky Miry Fornayové.

Historický blok Filmovky bude zpestřen hnutím Free Cinema. „Když v únoru 1956 promítl National Film Theatre v Londýně první program Free Cinema, bylo to pro diváky zjevení. Lindsay Anderson, Karel Reisz či Tony Richardson nabídli publiku nové uvažování o filmu, nová témata, nové postupy – zárodek britské nové vlny byl na světě,” říká Iva Hejlíčková k sekci Filmová čítanka, která se zaměří na hnutí Free Cinema a na tvůrce, kteří v britském filmu způsobili revoluci.

Mezi hosty, kteří na Filmovku letos dorazí, přibývá Tuvia Tenenbom, americko-izraelský spisovatel, novinář a dramatik. Je vtipný jako Borat, chytrý jako Woody Allen, neodbytný jako Michael Moore a etabloval se knihou Chyťte Žida. Dotkne se ožehavé současnosti Izraele, kterou na plátnech uherskohradišťských kin představí také sekce Terra festivalis: Izrael.

 

Odborný program

Odborný program ve Smetanových sadech bude probíhat ve stanu České televize, Českého rozhlasu a týdeníku Respekt. Ani tentokrát nebudou chybět lektorské úvody, přednášky, besedy a masterclassy hostů, které se na film zaměří zgruntu a do hloubky.

„Česká televize je jedním ze zásadních partnerů tuzemské filmové tvorby, jen v loňském roce mělo premiéru více než třicet snímků, na jejichž vzniku jsme se podíleli. Těší nás, že si naše filmy pravidelně nacházejí návštěvníky v kinech, a rovněž, že se objevují v programech prestižních festivalů u nás i ve světě. Včetně tak kvalitní a pestré přehlídky, jakou je Letní filmová škola. Letos mohou návštěvníci zhlédnout třeba nejnavštěvovanější český dokument V síti, ceněný snímek Nabarvené ptáče, ale také očekávaného Havla nebo Krajinu ve stínu,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Velmi si vážím toho, že letos vůbec poprvé můžeme převzít patronaci nad oceněním za celoživotní přínos kinematografii, která bude udělena Krystyně Zachwatowicz-Wajdové, životní spolupracovnici Andrzeje Wajdy, jemuž bude ocenění rovněž věnováno.“

Stan České televize jako již poněkolikáté nabídne bohatý program zaměřený na českou televizní a filmovou tvorbu se zajímavými hosty. Dojde například na diskusi s Jiřím Havelkou o rozdílech divadelního a filmového režírování anebo na přednášku Prvních pět let televise. V půli festivalu se dané místo promění ve stan Českého rozhlasu.

„Český rozhlas se letos poprvé zapojuje do doprovodného programu Letní filmové školy. Kromě filmových si tak návštěvníci odnesou i nevšední zvukové zážitky. Ve stanu Českého rozhlasu ve dnech 10.–12. srpna se návštěvníci LFŠ mohou s tvůrci audioportálu mujRozhlas.cz zapojit do debat o podcastech a o mediální gramotnosti, setkat se naživo s festivalovými hosty a tvářemi české hudební scény v kulturních pořadech stanic Českého rozhlasu Vltava a Radio Wave, nebo se stát součástí natáčení filmového dílu úspěšného podcastu Vinohradská 12. Připraveny jsou i poslechy rozhlasových dramatizací a podcastů Českého rozhlasu. Odvážní festivaloví nadšenci jistě uvítají po desáté večer poslech Četby s hvězdičkou Českého rozhlasu Vltava. Festivalové noci pak budou patřit DJs party Radia Wave v klubu Mír,” říká René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu.

Ve stanu týdeníku Respekt proběhne např. prezentace Musíme si pomáhat aneb Co nabídnou podzimní filmové festivaly, v niž zástupci festivalů Academia Film Olomouc, AniFilm, Febiofest, Finále Plzeň, Jeden svět, Kino na hranici, Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava a Zlín Film Festival pozvou diváky na své akce. Představení bude jako jeden z dalších programů festivalu streamovaný prostřednictvím sociálních sítí.

 

Doprovodný program

Letní filmovou školu každoročně dotváří rozsáhlý doprovodný program. Jak divadla, tak koncerty v tomto roce probíhají v Redside zóně Kolejní nádvoří. Do Uherského Hradiště dorazí Divadlo NaHraně s inscenací Brutál, Simona Babčáková s improvizačním kolektivem NO A! anebo Divadlo Kampa s inscenací Edith Piaf: Dnes nechci spát sama. Proběhnou zde i koncerty Ivy Bittové a Čikori, Hrubé Hudby, tedy Jiří Hradil s kapelou Lesní zvěř a Horňácká muzika Petra Mičky, a Prago Union. Ty doplní v Klubu Mír volně přístupné parties v režii Radia Wave, Radia 1 a Filmovky. Závěrečný večer zde vyvrcholí koncertem Opak Dissu.

Prostřednictvím autorských výtvarných plakátů si připomeneme tvorbu Andrzeje Wajdy, jemuž letos Filmovka věnuje rozsáhlou perspektivu. ČTK představí výstavou Nežádoucí okamžiky způsoby, jakými fotografie měnila historii. Ve stálé expozici Slováckého muzea proběhne Intervence #23 Společnosti Jindřicha Chalupeckého, která tímto způsobem prezentuje současné vizuální umění v kontextu negalerijních institucí.

Ve Smetanových sadech bude mít slovo literatura. O překladech bude mluvit Viktor Janiš, o krvavém Bronxu Miroslav Balaštík s Martinem Reinerem, předčítat ze svých knih Bob Kartous, Vanda Kavková, Karin Lednická či Jakub Szántó. Vedle literárního programu, který bude probíhat v odpoledních až večerních hodinách, se v Dětském/literárním stanu v ranních až brzkých odpoledních hodinách nabízí dílny, divadla a workshopy pro nejmenší.

Letní kino na Studentském náměstí nabídne současné české filmy jako 3Bobule, Bourák, Poslední aristokratka, Vlastníci či V síti. S podtitulem První lásky českého filmu letní kino ve Smetanových sadech vrátí na velké plátno např. Indiánské léto, Romanci pro křídlovku či Samotáře.

 

S předností pro akreditované je program ve Smetanových sadech i v letních kinech návštěvníkům i široké veřejnosti volně přístupný.

 

lfs.cz

#lfs2020 @letnifilmovaskola

Comments

comments

Vyhledat