Poradna: Diabetická dieta a alternativní způsob slazení

Diabetické diety se není třeba obávat, ve skutečnosti je to racionální strava, kterou by měl konzumovat každý.

"Dobrý den, posledních pár měsíců jsem měla problémy se zažíváním i výkyvy hmotnosti. Lékař mi diagnostikoval cukrovku a nařídil diabetickou dietu a omezení přímých cukrů. Je mi něco málo přes šedesát, nikdy jsem nedržela dietu a celý život jsem byla zvyklá sladit si čaj i kávu. Vzhledem k situaci jsem zkoušela umělá sladidla, ale vůbec mi to nechutná. Existuje nějaká alternativa slazení, která nechutná tak uměle? "

Odpovídá Ing. Ivan Mach, CSc. – zakladatel Aliance výživových poradců České republiky.

„Diabetické diety se není třeba obávat, ve skutečnosti je to racionální strava, kterou by měl konzumovat každý. Skládá se z 15–20 % energie v podobě bílkovin, 45–60 % energie v podobě polysacharidů a 30 % v podobě zdravých tuků. Potřebný je také dostatečný příjem nestravitelné vlákniny, která mimo jiné pomáhá překonat poruchu metabolismu cukrů.  Co se sladidla týče, doporučoval bych vyzkoušet čekankový sirup. Vyrábí se z čekankového kořene, má nízký glykemický index a chutí i konzistencí zcela připomíná med. Obsahuje však jen 161 kcal energie/100 g, tedy asi 4x méně než med. Navíc vyniká obsahem až 71 % inulinu, zdraví prospěšné vlákniny, která funguje jako přírodní prebiotikum a zlepšuje funkci střev. Navíc jej mohou používat i nediabetičtí členové rodiny jako přírodní nízkokalorické sladidlo.“

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.