Vymáhání dluhů: ČSSZ prakticky nevyužívá soudní exekutory, VZP naopak ano

Česká správa sociálního zabezpečení využívá k vymáhání dluhů v naprosté většině případů správní exekuce, soudní exekutory jen v menším množství případů. Naopak je tomu v případě zdravotních pojišťoven. Vyplývá to z odpovědí ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na písemné interpelace poslance ODS Zbyňka Stanjury.

Správa sociálního zabezpečení loni evidovala přes 155.860 exekucí, z nichž zhruba 1060 vedli soudní exekutoři. "Využití služeb soudního exekutora při vymáhání pohledávek má pouze doplňkový charakter a využívá se výlučně v případech, kdy správní exekuce nebyla úspěšná nebo ji nebylo možné provést," uvedla Maláčová.

Zdravotní pojišťovny vymáhají aktuálně dluhy prostřednictvím soudního exekutora v téměř 304.160 případech, ve zhruba 18.050 případech daňovou exekucí. "Nejvíce ze všech zdravotních pojišťoven daňovou exekuci uplatňuje Všeobecná zdravotní pojišťovna," napsal Vojtěch. Jde asi o 17.580 případů. Šestice zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven eviduje dohromady 467 aktivních daňových exekucí.

Správa sociálního zabezpečení vymáhala loni exekucemi podle Maláčové odpovědi celkem 9,6 miliardy korun. Z nich asi 7,8 miliardy představovaly pohledávky na pojistném a 1,8 miliardy penále. Pohledávky zdravotních pojišťoven činí podle Vojtěchových údajů zhruba 33,3 miliardy korun. Dluh na pojistném je 15,2 miliardy, penále pak 18,1 miliardy korun.

Dotazy na exekuce vznesl Stanjura na ministry v souvislosti s možnými změnami jejich pravidel, jak je aktuálně projednává Sněmovna. Jde mimo jiné o zastavování bezvýsledných exekucí i bez souhlasu věřitele a o slučování exekucí jednoho dlužníka. Podle vládních návrhu by se soustředily u exekutora, který zahájil první exekuci. Piráti ale navrhují slučování pod jednoho exekutora podle místa dlužníkova pobytu. Chtějí zavést místní příslušnost exekutorů. Ve hře je navíc uzákonění chráněného účtu dlužníka.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce Jana Maláčová (ČSSD) Adam Vojtěch (ANO) Zbyněk Stanjura čssz zdravotní pojišťovny VZP

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 22 minutami

před 32 minutami

před 52 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy