Český záchranný tým USAR míří do Bejrútu, zapojí se do pomoci po ničivé explozi

Čeští záchranáři dorazí do Libanonu dnes kolem 19:00 místního času (18:00 SELČ) a budou druhou nebo třetí zahraniční skupinou, která se zapojí do pomoci na místě po ničivém výbuchu v Bejrútu. Novinářům to před odletem záchranářů řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Zdůraznil, že při poskytnutí pomoci je nejdůležitější rychlost. Přesný termín návratu českých specialistů zatím nebyl stanoven, v zemi zůstanou, jak dlouho bude třeba.

Podle Hamáčka už do Libanonu dorazili řečtí záchranáři, na cestě jsou Francouzi a nyní vyrážejí i Češi. "(Český) tým si vybuduje základnu a podle pokynů libanonských záchranářů se zapojí do záchranných prací. Co se počítá, jsou hodiny a minuty," řekl ministr. Zdůraznil, že klíčové bude vyhledávání a vyprošťování lidí, kteří zůstali pod troskami a stále jsou naživu.

? Zhruba 8 hodin od potvrzení pomoci nám trvalo vše zabalit a dopravit sebe i materiál na letiště. Abychom mohli okamžitě v 36ti členném týmů odletět pomáhat do výbuchem postiženého Bejrútu. ?‍? Držte nám palce, ať jsme co nejvíc nápomocni tam, kde nás teď nejvíc potřebují. pic.twitter.com/8Eny26V360

— Hasičský záchranný sbor ČR (@hasici_cr) August 5, 2020

"Nestanovovali jsme zatím datum návratu. Uvidíme, do kdy budou naši hasiči potřeba," řekl Hamáček. Uvedl rovněž, že šestatřicetičlenný tým, který Česko posílá, patří mezi nejlepší na světě. "Pokud jsme v něčem nejlepší, je naše povinnost pomoci," zdůraznil.

Český tým dopraví do Libanonu letadlo soukromé společnosti Smartwings. Důvodem pro jeho vyslání bylo podle Hamáčka to, že do vládních airbusů by se vybavení záchranářů nevešlo a cesta letouny CASA by trvala výrazně delší dobu. Cena za dopravu činí podle Hamáčka 1,5 milionu korun a je pravděpodobné, že až tři čtvrtiny nákladů Česku zpětně proplatí Evropská unie.

Do Libanonu míří specialisté z týmu USAR cvičení na vyprošťování lidí zavalených v troskách. Kromě záchranářů jsou mezi nimi i kynologové, statik či lékař. Česko vedle vyslání záchranného týmu poskytlo Libanonu také humanitární pomoc deset milionů korun a nabídlo i vyslání lékařského traumatýmu nebo péči o zraněné v českých nemocnicích.

Součástí vyslaného týmu je Jiří Kubeš, který je jeho členem 20 let. ČTK řekl, že naposledy byl na záchranné akci při zemětřesení v Nepálu v roce 2015, kdy však byli hasiči součástí lékařského týmu vyslaného ministerstvem zdravotnictví. Již před dnešním odletem je podle Kubeše jasné, kde Češi budou mít v Bejrútu základnu operace. Po přistání čeká tým prvotní zhodnocení situace a následně co nejrychlejší zapojení do záchranných operací.

"V tento okamžik je plán nasazení dělán na pět dnů, ale samozřejmě může dojít jak ke zkrácení působení týmu, tak k prodloužení. Základní varianta je na pět dnů, protože po této době už je strašně malý předpoklad, že by v troskách budov mohly být ještě nalezeni živí lidé," řekl šéf pražských hasičů Luděk Pudil. Kromě pěti psů bude tým k hledání přeživších používat také technické prostředky, jako jsou echolokátory a kamery.

Česká velvyslankyně v Libanonu Michaela Froňková dnes v České televizi řekla, že libanonští představitelé uvítali českou pomoc i její rychlost. "Čím rychleji pomůžeme, tím ta pomoc bude efektivnější," řekla Froňková. Podle Hamáčka Praha pomoc nabídla v úterý večer, Libanon zájem potvrdil dnes časně ráno a záchranáře se podařilo vyslat osm a půl hodiny po potvrzení z libanonské strany.

Dvě gigantické exploze v bejrútském přístavu, které v úterý poničily několik čtvrtí, si vyžádaly podle aktuálních údajů Libanonského červeného kříže přes stovku mrtvých a více než 4000 zraněných. Příčiny katastrofy jsou zatím nejasné.

Související

Sutiny po explozi v Bejrútu

V přístavu v Bejrútu se dnes zřítila další část obřího obilného sila

V přístavu v Bejrútu se dnes zřítila další část obřího obilného sila, které poškodil mohutný výbuch před dvěma lety. Asi čtvrtina severního bloku stavby šla k zemi krátce předtím, než do ulic libanonské metropole vyšly stovky lidí, aby si připomněly dva roky od tragické exploze, která připravila o život více než 230 lidí, uvedla agentura AP.
Papež František

Pravdu nelze nikdy skrýt, řekl papež o výbuchu v Bejrútu

Papež František při své dnešní generální audienci vyjádřil naději, že docílení spravedlnosti v souvislosti s předloňským výbuchem v bejrútském přístavu může být pro Libanonce útěchou a zdůraznil, že "pravdu nelze nikdy skrýt". Informuje o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

exploze v libanonském Bejrútu (4. srpna 2020) Jan Hamáček Hasiči Česká republika libanon

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy